Sveriges största sajt om kalligrafi med brevkurser, tips & tricks, länkar och webbshop

Hur illuminerade manuskript tillverkades

by Marie Fredriksson on 2012-04-06

in video

Å wow! Jag har hittat en fantastiskt välgjord liten film som visar hur det gick till att tillverka illuminerade manuskript (alltså böcker) innan Gutenberg uppfann tryckpressen!

Filmen ligger inte på Youtube och går inte att bädda in direkt här, men du hittar sidan om du klickar här. Man visar och förklarar alla stegen i processen – inte i detalj, men det är tillräckligt för att man ska få ett bra hum om hur det gick till.  Hela vägen från tillverkning av pergament gjorda av djurhudar samt  gåspennor och bläck,  till textning, illuminering och slutligen själva bindningen av boken. Kalligrafen Thomas Ingmire medverkar och visar många av stegen.

Video: tillverkning av ett medeltida manuskript

Filmen är riktigt bra gjord, och man förstår verkligen att dessa objekt var bland de mest värdefulla och eftertraktade i hela den medeltida världen. Det är otroligt hur många mantimmar det måste ha gått åt till att tillverka dem, och inte så konstigt att det bara var de rika och mäktiga som hade råd!

Det är nästan så att det börjar klia lite i bokbindarhänderna… det var ett tag sen senast! :)

Fler bloggartiklar i samma ämne

Marie FredrikssonLeave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: