Sveriges största sajt om kalligrafi med brevkurser, tips & tricks, länkar och webbshop

Paper casting – pappersgjutning

by Marie Fredriksson on 2012-06-10

in ur galleriet

I galleriet har det sedan år 2009 funnits ett par exempel på s.k. ”paper castings”. Jag vet inte riktigt vad det ska kallas på svenska, men ”pappersgjutning” eller ”pappersformning” kommer väl närmast. Nu har jag i alla fall gjort en ny!

Att skapa tredimensionell kalligrafi med pappersfibrer är en ganska arbetskrävande procedur om än inte särskilt svår egentligen, men den här  ”skapelsen” tog mig i stort sett hela den lediga nationaldagen att tillverka från scratch (minus själva kalligrafin och layouten då, som redan var klar).

Paper casting / pappersgjutning - tredimensionell kalligrafi

Paper casting / pappersgjutning – tredimensionell kalligrafi

Jag kan tänka mig denna monterad på passepartout i valfri färg, med två namn och ev. datum kalligraferade på… skulle nog kunna bli snyggt, eller vad tror du?

Här har jag bara använt vita pappersfibrer. Det är något som tilltalar mig med det helvita utseendet där bara höjdskillnaderna och skuggorna avslöjar texten. Och den råa kanten är rätt trevlig, ser ut lite som en knypplad spets. Dessutom är känslan av uppblötta pappersfibrer under arbetets gång något jag gillar. 

Den grundläggande proceduren går ut på att skära ut en design ur tunt kavlad polymerlera/cernitlera som man sedan bakar i ugn – detta blir formen man ”gjuter” i. Sen blötlägger man pappersbitar, rivna (inte klippta!) i små fyrkanter över natten. Dessa mixas sedan i små portioner med mycket vatten till en tunn pappersmassa. Denna petar man sedan ner  formen av polymerlera, packar hårt och pressar ut så mycket vatten som möjligt. Ett extra lager fibrer läggs över hela formen som en ”bakgrund”. Sen får alltihop torka under några dagar, och så har man en färdig ”paper casting”!

Metoden har utvecklats och förfinats av Joan Merell som även ger workshops i ämnet, och för tre år sedan skickade hon frivilligt sina instruktioner till mig, vilket jag var oerhört glad över. Jag har beundrat dessa skapelser i många år utan att ha förstått hur de tillverkats.

Den senaste tiden har Joan även skrivit utförligt och detaljarerat om hur proceduren går till på sin blogg http://letterdesignstudio.blogspot.se/ Är du intresserad av att lära dig att göra paper castings från grunden så är det bara att läsa och experimentera med dessa blogginlägg som utgångspunkt.

Lycka till!

Marie FredrikssonLeave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: