Sveriges största sajt om kalligrafi

Skuggning av bokstäver ger en ”3d-effekt”

by Marie Fredriksson on 2012-07-12

in tips och tricks

Skillnaden mellan skuggade och icke skuggade bokstäver är stor!

Skillnaden mellan skuggade och icke skuggade bokstäver är stor!

Att lägga till en enkel skugga på kalligraferade bokstäver är ett enkelt sätt att skapa djup och en liten 3d-effekt. Och jag lovar, det är verkligen busenkelt!

Mer om dekorerade bokstäver kan du läsa här, men nu tänkte jag koncentrera mig på just tekniken att lägga en skugga.

För det första – för att det ska vara praktiskt möjligt så behöver bokstäverna vara hyfsat stora – tillräckligt för att man ska kunna lägga till en skugglinje med penna. Det beror lite på hur fingerfärdig man är, men runt 10 mm är nog en lagom minsta storlek.

Efter att man har skrivit sina bokstäver så är det enda man behöver göra att bestämma vart ”ljuset” ska komma ifrån (skugga kräver ju ljus, eller hur). Jag brukar tänka mig att ljuset faller uppifrån vänster -alltså ska skuggorna ligga till höger om strecken samt under dem. Sen är det bara att sätta igång.

Håll i minnet vart ljuset kommer ifrån och gör sedan en enkel linje där skuggan logiskt borde falla. Antingen kant i kant med bokstaven, eller också med lite mellanrum emellan. Det senare föredrar jag för då ser det ut som om bokstäverna ”svävar” i luften.

Vilken penna som helst fungerar, men mjuk blyerts eller akvarellpennor brukar ge bäst resultat om man är ute efter  mjuka skuggor. Vill man ha skarpa konturer kan man använda tuschpennor också och få ett annat och lite hårdare utseende.

Det spelar ingen roll om det är vitt eller färgat papper heller. Jag använder oftast en neutral grå skugga, men det är kul att experimentera med färg också – i synnerhet på grått papper:

Brun skugga till vit text på grått papper

Brun skugga till vit text på grått papper

Rödorange skugga, vit text och grått papper

Rödorange skugga, vit text och grått papper

Rödlila skugga

Lila skugga till vita bokstäver på grått papper

Man kan även göra skuggor på svart papper, fast då måste man använda en pigmentstark färgpenna av bra kvalitet, till exempel Derwent’s Inktense eller Colorsoft. Och så blir ju skuggorna i färg då så klart.

Turkos text med färgglada skuggor på svart papper

Turkos text med färgglada skuggor på svart papper

När jag skickar tillbaka hemarbeten som mina brevkurselever har gjort brukar jag alltid skriva för- eller efternamnet stort på framsidan med valnötsbläck, och det blir ett jättelyft för utseendet om man bara lägger till en enkel, grå skugga. Foton på ganska många kuvert hittar du i bloggkategorin ”kalligraferade kuvert”, fast det är sällan skuggningen syns. :( Mobilkamera i alll ära, men de plockar inte upp riktigt alla nyanser alla gånger!

Marie FredrikssonLena Ess Svensson augusti 22, 2012 kl. 22:36

Mellanraden, den med gul skugga, blev ju förvånansvärt snygg, tycker jag.
Hälsningar från mig, som funderar på att snart bli din elev och få fina kuvert!

Svara

Marie Fredriksson augusti 23, 2012 kl. 06:48

Ja, ibland blir man lite förvånad över resultaten när man bara ”leker” lite.

Du är välkommen som elev närsomhelst! :)

Svara

Lena Ess Svensson augusti 23, 2012 kl. 15:52

Tack. Jag återkommer när jag fått en klarare bild av hur hösten kommer att se ut. Man får ju avsätta ordentligt med tid, annars är det ingen idé.
Det här vet du väl redan, men jag måste säga att du har en fantastisk hemsida! Jag blev LYCKLIG när jag fann fram till den! Så generös, så vacker, så ödmjuk och varm. Man känner sig verkligen välkommen.

Svara

Marie Fredriksson augusti 23, 2012 kl. 18:10

Nämen åhhhh! Vad gulligt av dig att skriva så! Jag hoppas att jag kan förmedla min passion för bokstäver och kalligrafi på den här sajten, och sprida den vidare. Det är helt enkelt den jag är! :)

Svara

Lena Ess Svensson augusti 23, 2012 kl. 22:03

Jag förstååår att detta är den du är! Det känns. Det känns också att din önskan att ge, dela med dig kommer från hjärtat. Det är ganska sällsynt, fast det är så vi människor borde verka med våra gåvor.
Jag har samma passion, men har av olika anledningar inte gått in för att ta det till dina höjder… Har ju i alla fall börjat tänka på att ta passionen mer på allvar genom att gå kurs hos dig. Det är fantastiskt att det går att göra det på nätet! För mig finns ingen annan möjlighet, nämligen. Så här är en som är salig redan vid blotta tanken…

Svara

Marie Fredriksson augusti 24, 2012 kl. 12:26

Tack, tack, tack! <3 Nu orkar jag hålla på med det här ett tag till, känner jag!

Svara

sigurd89.wordpress.com oktober 9, 2020 kl. 05:10

Snyggt!

Varma hälsningar
S

Svara

Leave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: