Sveriges största sajt om kalligrafi

P1:s radioserie om typsnitt – Old English

by Marie Fredriksson on 2012-10-13

in typografi

Old English typsnitt

Typsnittet Old English – dekorativt, men inte så lättläst!

Dagens avsnitt i P1:s serie om typsnitt handlar om det som kallas ”Old English” – alltså en gotisk frakturstil.  Älskat av många, svårt att läsa för de flesta, och kanske inget man ska använda alltför frekvent. Moderna ögon är inte vana vid de här bokstavstyperna!

Jag tror dock att de som gjort programmet fått lite om ursprunget till typsnittet om bakfoten. ”De brutna linjerna som kännetecknar Old English kommer av att bredpennor som munkarna hade inte gick att föra i mjuka svängar. I stället så lyfte man pennan och gjorde ett nytt streck – en bruten linje.” Men hallå!? En bredpenna går ju alldeles utmärkt att göra runda bokstäver med, det vet ju alla som har provat. Det handlade mer om influenser från den gotiska arkitekturen med höga, smala valv och om att att få in mer text på begränsad plats (pergament var dyrt redan då) som gjorde att bokstäverna blev smala och höga.

Sen har jag personligen aldrig riktigt förstått hur det gick till när dessa så utpräglade germanska bokstäver fick heta ”Old English” som modernt typsnitt, men det är ju en annan fråga. :) Om nån vet hur det gick till, så berätta gärna i kommentarerna nedan!

Marie FredrikssonLeave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: