Sveriges största sajt om kalligrafi

Kerstin Anckers har gått bort

by Marie Fredriksson on 2012-11-11

in Andra kalligrafer

Jag fick nyligen höra att Kerstin Anckers – svensk kalligrafis Grand Old Lady – har gått bort vid 81 års ålder.

Från A till Ö - Kerstin Anckers handskrivna kalligrafibok

Från A till Ö – Kerstin Anckers handskrivna kalligrafibok

Kerstins handskrivna kalligrafibok ”Från A till Ö” är det säkert många av oss som äger, och för mig var det en guldgruva på 90-talet. Så många och så vackra bokstäver i en och samma bok! Elegant, klassiskt och med oerhört hög klass. Registret längst bak med inköpsställen och organisationer var den enda länk jag hade ut i kalligrafivärlden då, när världen fortfarande var analog och internet inte fanns.

Länge var detta den enda kalligrafibok på svenska som fanns på marknaden, och det är nog fortfarande en av de bästa.  Den trycktes i en ny upplaga för ett antal år sedan, men jag vet tyvärr inte om den går att få tag i i bokhandlar längre. Förmodligen inte.

När handskriften i svenska skolor omarbetades på 70-talet så var det Kerstin Anckers som stod vid rodret. Hon styrde in oss sjuttiotalister på en klassisk humanistkursiv handstil vare sig vi visste om det eller inte. Jag tror systemet var i stort sett nytt när jag började första klass -77. Och oj, vad jag älskade att skriva redan då! Så på sätt och vis kan man nog säga att jag är skyldig Kerstin både min handstil och det där trevande intresset för kalligrafi i början.

Kerstin kalligraferade många, många Nobeldiplom på 60-, 70- och 80-talen. Förr kunde man se bilder på en mängd Nobeldiplom på nobelprize.org, men de verkar ha tagit bort de flesta tyvärr. Så vitt jag kan se finns bara små tumnaglar kvar över Kerstin och konstnären Gunnar Bruzewitz diplom.

Stockholms typografiska gille har Ludvig Grandin skrivit några fina minnesord om Kerstin. Sverige har absolut blivit en kalligraf av världsklass fattigare.

Vad har du för relation till Kerstin Anckers och/eller hennes bok?
 
Marie FredrikssonFler bloggartiklar i samma ämne

Leave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: