Sveriges största sajt om kalligrafi

Jag tar en liten paus…

by Marie Fredriksson on 2014-07-02

in brevkurs, personligt

Jag tar en liten paus...

Edit januari 2017: Kurserna läggs ner för gott. Läs mer här.

I september 2001 lanserade jag min första brevkurs i kalligrafi utan att ha några stora förhoppningar. Till min glädje rullade intresserade elever in i en stadig takt, många fler än jag någonsin hade trott. Faktiskt över fem hundra fram tills nu, spridda över hela världen. Arbetet med detta har gett oerhört mycket uppskattning tillbaka men har även tagit en stor del av min fritid i beslag under fjorton år.

Under ett par år har jag dock känt att det inte varit riktigt lika roligt längre att driva dessa kurser. Någonting har saknats. Min hobby och passion börjar kännas som ett ”vanligt jobb”, och då är jag nog ute på hal is. Så efter noggrant övervägande har jag bestämt mig för att inte ta in nya elever under en tid framöver. Preliminärt under hela resten av 2015, men det kan eventuellt bli längre. Jag tar en paus, helt enkelt. En välbehövlig semester.

Genom åren har jag skrivit hundratals bedömningar av hemarbeten som alla har åtföljts av personliga illustrationer som gjort mina kommentarer och tips tydliga. Många, många av dessa har skickats tillbaka i kuvert som kalligraferats med elevens för- eller efternamn i stor stil. Jag har fått oerhört positiv respons tillbaka på det arbete jag har lagt ner, och jag har njutit av att se hur varje elev förbättrat sina bokstäver från en lektion till en annan, se hur förståelsen och kunskapen ökat allt eftersom. Det är verkligen roligt att hjälpa och undervisa, men jag måste ge mig själv lite tid borta ifrån det.

Jag känner att jag behöver ha tid till att experimentera med min egen kalligrafi. Det finns så mycket jag vill göra, så mycket jag vill prova, så mycket jag vill lära mig. Jag vill försöka utveckla det jag har, se om det kan bli något mer och bättre. Vill experimentera med film lite grann, etc. Sånt tar tid, det vet jag.

Jag kommer att fortsätta ge feedback på kurser som redan är tecknade i precis samma omfattning som förut – något annat vore helt otänkbart. Min nya ”fritid” börjar allteftersom dessa kurser fasas ut. Även den lilla webbshoppen med kalligrafimaterial kommer att rulla på som vanligt, och mina smycken fortsätter att leva sitt eget liv.

Men just nu tar jag alltså ett steg tillbaka från undervisandet, fast jag tror nog att jag kommer tillbaka förr eller senare. Tills dess kan du som är intresserad av en kurs fylla i en intresseanmälan så återkommer jag via mail när det blir aktuellt att sätta igång igen.

Slutligen vill jag ge ett stort tack till alla mina elever för allt ni har lärt mig genom åren, och jag hoppas att vi ses igen!

Marie FredrikssonKitty Stensrud augusti 16, 2015 kl. 14:21

Hei Marie, jeg var i kontakt med deg for noen år siden med ambisjon om å starte med kalligrafi og bestilte ditt kurs. Jeg var ikke på rett sted for dette da, men jeg trodde at det skulle gå bra. Dessverre hadde jeg for mye annet i livet mitt da og siden det har kalligrafien blitt liggende. Nå er jeg klar igjen, fant tilbake til sidene dine igjen. Ser at du da har tatt en pause. Takk for at du er så åpen med dine tanker og synspunkt. Jeg håper du har det bra. Jeg vet ikke om du er klar eller har lyst til å starte opp kursene dine igjen, vil bare melde min interesse i så fall. Vennlig hilsen Kitty

Svara

Marie Fredriksson augusti 16, 2015 kl. 16:03

Hei Kitty.
Ja, du började en kurs då för flera år sedan, och de lektionerna kan du skicka in till mig som det var tänkt från början. Min paus från kurserna innebär bara stopp för nya elever – alla som redan tecknat sig för en kurs får givetvis färdigställa den! Lycka till!

Svara

Kicki Stigson augusti 27, 2015 kl. 12:05

Hej Marie.
Hoppas du haft en skön paus och hämnat ny inspiration. När startar du upp igen?

Jag gjorde en intresseanmälan i våras.

Hälsningar
Kicki

Svara

Marie Fredriksson augusti 27, 2015 kl. 18:09

Hej Kicki, och tack för att du hör av dig. Jag har egentligen inte tagit ett formellt beslut ännu, men jag kommer nog att förlänga min paus lite till. Inspirationen och viljan vill inte riktigt infinna sig tyvärr. Under första halvan av september kommer jag att maila ut informationen till alla som gjort intresseanmälningar under året.

Svara

Lena Ess Svensson december 21, 2015 kl. 20:12

Hej Marie!
Jag blir så glad och varm om hjärtat varje gång det dimper ner ett mail från dig. Jag var på väg för ett par år sedan att anmäla mig till kurs, men insåg att det egentligen inte fanns tid. Jag förstår ju att det hela kräver. Men om du kommer igång igen, så vill jag förbereda och ge utrymme, för att verkligen genomföra det.
Tills dess tittar jag in på din inspirerande hemsida.
Julekram från Lena

Svara

Marie Fredriksson december 21, 2015 kl. 21:31

Men vad du är gullig, Lena! <3 Tusen tack för dina snälla ord. Jag ska göra mitt bästa för att bli mer aktiv på bloggen igen. Tror det kommer ett litet inlägg i morgon redan... :)

Svara

Monica maj 26, 2016 kl. 21:48

Hej Marie! Jag är så sugen på att lära mig kalligrafi o har inte sett någon annan kurs som verkar vara så bra som din. Håller tummarna för att din inspiration vaknat eller snart vaknar så att du kör igång igen. Ha det gott! / Monica

Svara

Leave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: