Sveriges största sajt om kalligrafi

Kan man lära sig kalligrafi utan att ”vara konstnärlig”?

by Marie Fredriksson on 2014-09-26

in övrigt kalligrafi

kalligrafi-nothing

Ibland får jag frågan om man behöver vara ”konstnärligt lagd” för att kunna lära sig kalligrafi eller för att dra nytta av en kurs i ämnet.  

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad ”konstnärligt lagd” betyder i verkligheten, men svaret på den frågan måste bli ett rungande ja oavsett. Kalligrafi är för all del en konst – och en underskattad konstform dessutom – men till stora delar ett mycket behärskat uttryckssätt.

För att börja lära sig skriva vackra bokstäver är det egentligen mer envishet än konstnärlighet som är viktigt. De olika streck som formar bokstäverna är inte så många till antalet, utan kombineras på olika sätt till bokstäver. Och att öva in dem kräver mer muskelminne än konstnärlighet. Det är i och för sig inte riktigt så lätt som det låter, men det är ändå inget som kräver någon speciellt konstnärlig ådra.

Så ja, jag är övertygad om att alla kan börja lära sig kalligrafi oavsett förutsättningar, om man bara har vilja och uthållighet!

Marie FredrikssonAntonis oktober 14, 2019 kl. 18:44

Hej Marie
Hur börjar jag med kallgrafi, det verkar så svårt.
Jag vill så gärna lära mig det. Men det slutar alltid med ett misslyckande och ett skrynklat papper kastas ut genom fönstret.
Kan du ge mig några tips.
Tusen tack i förväg.
/Antonis

Svara

Marie Fredriksson november 25, 2019 kl. 23:40

Ja du… det är en bra fråga. Skaffa bra förlagor, bra tålamod och öva, öva, öva skulle jag vilja säga. Det figurerar ganska många böcker av typen ”Lär dig kalligrafi på tio timmar” nuförtiden, och de är oftast inte de bästa om man verkligen vill lära sig på riktigt. Jag skulle faktiskt rekommendera att du kollar på det hederliga gamla biblioteket efter ”Kalligrafiskolan” av Gaynor Goffe och Anna Ravenscroft (lite osäker på det sista efternamnet) och/eller Kerstin Anckers ”Från A till Ö”. De står under A bland facklitteraturen. De har båda väldigt goda förlagor och beskriver HUR man faktiskt ska tänka och öva för att få en bättre förståelse för bokstäverna, i synnerhet Kalligrafiskolan. Sen måste man ju öva också…. verkligen nöta in rörelserna. Men bra förlagor är A och O tycker jag i alla fall.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Svara

Leave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: