Sveriges största sajt om kalligrafi

Göra eget valnötsbläck

by Marie Fredriksson on 2015-11-16

in bläck, färger

valnotsblack-recept

Valnötsbläck är vackert, eller hur?

Som du kanske vet använder jag mycket valnötsbläck när jag kalligraferar. Till skisser, färdiga arbeten, bakgrunder, kuvert till kalligrafielever etc.

Det valnötsbläck i pulverform som jag använder och säljer i webbshoppen är inte gjort på valnötter, utan namnet anspelar på den varma och valnötigt bruna nyansen. :) Men man kan göra bläck på riktiga valnötter, och det har jag gjort för första gången i år. Och det gick väl både precis enligt plan, och käpprätt åt nåt varmt ställe samtidigt, kan man säga.

Så här gick det i alla fall till:

Ingredienser

 • Höljena av ca 60 valnötter
 • Vatten

Tillbehör

 • Kastrull (Second Hand)
 • Mugg att ösa med (Second Hand)
 • Slev (Second Hand)
 • Bunke (Second Hand)
 • Gammalt örngott att sila vätskan i (Second Hand)
 • Diskhandskar (nya, för färgämnet är ganska aggressivt enligt recepten jag läst)
valnotsblack-recept-1

Gröna, färska valnötter till vänster, och svartnade valnötsskal till höger.

Valnötsträd är inte vanliga i Sverige, och till bläck måste man använda nötter från arten svart valnöt (juglans nigra på latin). Som tur är har jag en tysk kollega som snällt nog tog med sig en kasse nötter från Tyskland till mig tidigare i höst. Tack Sebastian!

Valnötterna ser ut ungefär som kastanjer med ett grönt extra skal, och det är inte själva frukten man använder utan ytterhöljet. Ett ämne i höljena – juglone – gör att de svartnar när de spricker och kommer i kontakt med syre, och det är det som gör det möjligt att göra bläck.

Så här gjorde jag

Jag skar isär ytterhöljet, tog ur nötterna och lät skalen ligga i en plastpåse i källaren tills de blivit helt svarta, vilket tog ca sex veckor. Sedan var det dags att sätta igång proceduren på allvar.

valnotsblack-recept-2

Svarta valnötsskal i blöt.

Först tog jag en gummiklubba och bankade sönder skalen, hällde över dem i kastrullen och täckte med vatten. Denna sörja fick sedan stå och dra i ett par dagar.

Sedan var det dags att koka denna bruna gröt till bläck. Jag hällde på lite vatten till och kokade upp. Vätskan skummade ganska rejält – ungefär som när man kokar mjölk – så jag drog ner värmen till ett minimum och lät sedan alltihop sjuda långsamt under lock.

valnotsblack-recept-3

Här kokas det valnötsbläck.

Enligt de recept jag läst så skulle man låta blandningen sjuda en hel dag, så jag började vid niotiden en lördag och höll på till runt klockan sex på kvällen. Recepten sa också att det skulle lukta rätt illa – och det gjorde det allt. Kanske inte hemskt – ungefär som bränd kladdkaka fast lite värre – men jag var glad att jag inte använt köket i alla fall utan höll mig i källaren.  Jag rörde om i grytan nån gång i halvtimmen, och när jag sedan stängde av plattan lät jag alltihop stå och dra över natten.

Nästa dag var det dags att sila bort resterna av valnötshöljena. Alltså skopade jag över kastrullens innehåll till det gamla örngottet, vred om och pressade ut vätskan genom tyget. Sen silade jag en gång till genom dubbla lager nylonstrumpa. Det tog lite tid, men resulterade i drygt en liter brunt, fint bläck. Glad kalligraf! :)

valnotsblack-recept-4

Vätskan silades genom ett gammalt örngott.

Jag testade bläcket med både pensel och bredpenna på papper, och kom fram till att det var lite för tunt. Men det går ju att rätta till genom att reducera (koka ner) vätskan till en högre koncentration, så kokplattan åkte fram igen.

Det var här det gick käpprätt åt… ja, du vet vart.

Vad jag inte skulle ha gjort var nämligen att vända ryggen åt kastrullen en kort sekund… för då kokade vätskan över och nästan allt rann ut på golvet. Aaarggghhhhh!!!

valnotsblack-recept-5

Katastrof. Kastrullen kokade över och jag förlorade nästan allt bläck! :(

Jag svor. Högt. Och fick torka golv. Länge. (Och argt.)

Men vad gör man när man svurit klart? Det var bara att ta det lilla som blev kvar i kastrullen och reducera det till nåt som kändes lite mer lagom, och till slut hade jag ynka 1,75 deciliter valnötsbläck i en PET-flaska som resultat av två dagars experiment. Jag tillsatte isopropylalkohol som konserveringsmedel upp till 2 deciliter totalt, och sen var det klart.

valnotsblack-recept-6

Så här blev det – ett varmt, brunt bläck som går jättebra att skriva med!

Det hade blivit mycket mer om jag inte hade klantat mig… men nu vet jag i alla fall att det går att göra bläck av valnötter. Mitt egenhändigt framställda valnötsbläck funkar bra att skriva med och har en fin valnötsbrun färg. Och jag vet definitivt vad jag inte ska göra ifall det blir en nästa gång!

 


 

Making walnut ink

I recently made my own walnut ink for the first time. There are several recipes out there if you google, but this is what I did. 

You will need:

 • Husks from a black walnut tree (Latin: Juglans Nigra). I used about 60 nuts for this batch.
 • Water
 • Old pot
 • Old ladle
 • Old bowl
 • Old pillowcase or similar
 • Rubber gloves (preferably new, as the nuts stain hands terribly)

Remove the nuts and leave the husks in a plastic bag until they have blackened completely. This took six weeks in my basement.

With the husks still in the plastic bag, smash them with a rubber hammer, transfer them to the pot and cover with water to soak for a couple of days.

On ink cooking day, add some more water to the mix and start to boil. Watch the pot closely since the liquid boils like milk – if you look away it’s all over the stove (or floor, as it were in my case). Lower the heat to a slow simmer and put the lid on. Stir every half hour or so for the next 8-9 hours. Yes – you should boil it all day to extract as much dye as possible. Be prepared for the process to be a bit stinky. Turn off the heat and leave until the next day.

Place the old pillowcase or other type of dispensable fabric in a bowl and scoop and/or pour the liquid in it. Twist the fabric tight and squeeze the fluid through the fibers, leaving only the organic material inside. I found this took some effort, but resulted in about one liter (ca 35 ounces) of beautiful, brown ink. Happy calligrapher! :) Throw away the pillowcase and its contents.

Test the ink on a piece of paper. If it’s too thin, boil again to reduce some of the water. Make a new color test every 15 minutes or so. Just watch the pot as it cooks, please. I turned away for a brief moment and when I returned, the ink had boiled all over the floor and I lost 3/4 of it in just a few seconds. Aaaagggghhhh!!! Fortunately the ink doesn’t stain painted concrete basement floors, but had this been my kitchen floor it would have been a disaster.

When the ink has the darkness you want, let it cool completely and add about 5% of alcohol as a preservative. (This obviously dilutes the liquid somewhat.)

Then – make all the luscious letters you want!  

 

Marie FredrikssonFler bloggartiklar i samma ämne

Lena Ess Svensson november 18, 2015 kl. 21:46

Hej Marie!
Men Guuud… tyckte så synd om dig efter allt jobb och tålamod… Men så glad jag blir när du skriver i bloggen igen!!

Svara

Marie Fredriksson november 18, 2015 kl. 23:19

Tack för sympatierna. :) Ska försöka skriva mer här igen… har lite svårt att hitta ämnen nuförtiden bara. Men nåt mer ska det väl bli! :)

Svara

Jörgen oktober 8, 2017 kl. 19:27

Hej Marie! Jag fick med mig 60 st svartvalnötter idag och har plockat ut kärnorna men undrar im det inte finns risk att de möglar om jag bara lägger dem i en plastpåse i sex veckor?

Svara

Marie Fredriksson oktober 24, 2017 kl. 18:23

Hej Jörgen.
(Ledsen för sent svar på din fråga.) Jag upplevde inte att skalen möglade under tiden de låg i min källare. Det är kanske femton grader där nere, och jag knöt inte ihop kassen utan lät dem ligga bara. Det är väl förruttnelseprocessen som sätter igång när skalen blir svarta, men man låter dem ju inte ligga hur länge som helst utan tar hand om dem relativt fort i alla fall. Det börjar lukta lite grann, fast inte direkt illa utan mer organiskt. Jag tror även att de kan ligga utomhus, fast möjligen tar processen lite längre tid då, jag vet inte säkert. Testa, det är riktigt kul. I alla fall fram tills man spiller ut det färdiga bläcket på källargolvet… :) Lycka till!

Svara

Jörgen oktober 24, 2017 kl. 18:47

Hej Marie! Det blev ca 8 dl bläck av dessa 60 som jag hade. Jag upplever den lite svårare att skriva med än den som du säljer men jag har inte provat på annat papper ännu. Tack för dina tips! De hjälpte till att vara försiktig :)

Svara

Marie Fredriksson oktober 25, 2017 kl. 15:14

Men vad kul att det gick bra! Jag tyckte också att det var lite ”strävare” att skriva med än det bläck från pulvret som jag säljer, men färgen blev ju jättefin. Och visst är det roligt att ha testat! :)

Svara

Leave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: