KalliGrafos brevkurser i kalligrafi upphör

by Marie Fredriksson on 2017-01-07

in brevkurs, personligt

Det är efter mycket vånda som jag nu tagit beslutet att lägga ner mina kalligrafikurser.

Videofilmer ingår i brevkursen

I september 2001 startade jag en serie brevkurser i kalligrafi som gjorde det möjligt att lära sig att skriva fint hemma i lugn och ro. Gensvaret blev långt mycket större än jag någonsin tänkt mig. Under tiden fram till sommaren 2014 hjälpte jag lite drygt 500 elever från Sverige, Norge och flera länder i övriga världen att lära sig nybörjarkalligrafi eller att finputsa sina befintliga kunskaper.

Det var både roligt, utvecklande och upplysande på alla sätt att hjälpa andra att korrigera och förbättra, rätta till och putsa på detaljerna under de här åren. Glädjen hos eleverna när mina råd gav tydliga resultat är svårslagen. Flera gånger blev jag tvungen att ifrågasätta mina kunskaper i kalligrafi, för att sedan tänka om och revidera. Jag har blivit en bättre kalligraf tack vare mina elever, det är helt klart.

Trots detta började det ta för mycket energi och kraft från mina egna bokstäver att hjälpa andra med sina. Efter så många år utan uppehåll tröttnade jag helt enkelt. Det var inte roligt längre. Kurserna lades då på is på obestämd tid, och jag har dragit länge och väl på beslutet om vad jag ska göra med dem.

Nu – i januari 2017 – har jag dock bestämt mig för att lägga ner kurserna för gott i den form de haft sedan starten 2001. Det räcker för mig nu och det är dags att gå vidare. Eventuellt kan det kanske bli en nystart med helt annat upplägg i framtiden, men det ska jag låta vara osagt just nu.

Tack till alla!

Jag vill tacka alla er som tagit dessa kurser, som slitit och svettats och övat, övat, övat. Ni är fantastiska! Det värmer mitt hjärta att intresset för kalligrafi lever, och till och med har fått ett rejält uppsving de senaste åren trots – eller kanske tack vare – vår alltmer digitala värld.

Utbudet av kalligrafi är stort (och av skiftande kvalitet) på sociala medier och det finns mycket att hämta där för den som vill. Även kalligrafi.com finns på Facebook och Instagram – följ mig gärna där!

Till slut – än en gång ett stort, stort tack till alla jag lärt känna och fått hjälpa under de här åren. Kalligrafi är en mycket givande hobby som passar de flesta, och jag önskar er alla varmt lycka till i jakten på de vackraste handskrivna bokstäverna!

Marie FredrikssonLena Svensson januari 7, 2017 kl. 19:20

Hej Marie!
Snyft, va ledsamt… precis när jag hade bestämt mig för att prioritera kurs hos dig… Detta sett ur mitt egoistiska perspektiv. Jag förstår dig dock, men hoppas att det någon gång i framtiden blir möjligt att lära sig hos dig. Jag önskar dig lycka till med ditt eget skrivande och skapande. Kommer man att kunna gå in på den här sidan och läsa det som finns här sedan tidigare?
Varm kram till dig och TACK för din fantastiska hemsida!
/Lena i södra Dalarna (fast värmlänning)

Svara

Marie Fredriksson januari 8, 2017 kl. 12:15

Hej Lena.
Tack för alla dina snälla och uppmuntrande ord. Jag är ledsen att jag gör en del besvikna med det här beslutet, men det är den väg jag måste ta. Det finns så mycket jag vill göra och prova och experimentera med… och det måste få högre prio framöver känner jag. Det kanske kan bli aktuellt med en enklare form av undervisning eller ”how to”-publiceringar framöver, grundat på den massiva erfarenhet jag samlat på mig under alla dessa år, men jag ska låta det vara osagt än så länge. Så ge inte upp hoppet helt! :)

Webben kommer att vara kvar precis som tidigare, förhoppningsvis lite mer aktiv dessutom!

Svara

Leave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: