Vad ska jag göra med det här?

by Marie Fredriksson on 2017-07-08

in brevkurs

Vet du vad det här är? Jo, det är en del av de exempelark jag gjorde till mina elever när jag fortfarande drev mina brevkurser. Gissningsvis är det runt 400 ark här, och det är ungefär hälften av alla det blev under tretton år.

Jag tog helt enkelt elevernas respektive problembokstäver och lade dem sida vid sida med en korrekt utförd bokstav, och visade på de små detaljerna som gör hela skillnaden i kalligrafi. Allt handskrivet så klart! Det stora formatet gjorde det lätt att jämföra ’rätt’ med ’fel’, och det uppskattades av samtliga elever och de lärde sig att förbättra sina bokstäver allihop.

Även om jag inte driver kurserna längre så kan jag inte släppa taget om dessa ark. De innehåller för mycket information för att bara slänga. Kanske man skulle skriva en bok! :)

Marie FredrikssonSolveig Lindholm juli 11, 2017 kl. 15:02

Hej Marie!
Det är ju värdefullt pedagogiskt material. Så ja, en bok är säkert en bra idé!

Hälsningar från en tidigare elev

Svara

Saris augusti 19, 2017 kl. 06:23

…Annars kanske de Allra Första grunderna kunde läggas ut här, av ren vänlighet och välvilja? -;>
Jag menar _självfallet_ inte att sådant som är jätte-speciellt och/eller extravagant borde slängas runt med hur som helst (med tanke på bakgrunds-arbetet, dvs), men kanske utöka ”Tips&Tricks”-sidan med lite PDFer för oss ”nyblivna” stackars skrivkonstnärer…? ^_^

Jag har personligen Återhittat (!) den här sidan; har tidigare främst kollat pappers-teknikerna (Tack!), och eftersom det finns så mycket annat intressant – såsom pappers-tekniker och [valnöts]bläck-recept etc – så skulle det vara kul att TORDAS göra något också, om man, likt mig; införskaffade mina första Riktiga (ergo; inte 2ahandssortering) metall-spetsar igår och, plötsligt kommer Jante och vill bli värsta polaren… °~°
…Känner mig osäker på allt, trots år av läsande, och tom innehavd litteratur i ämnet.

Jag tycker – självfallet Högst Personligen – att min handstil ser nästan exakt likadan ut, även om teckensnittet som sådant blir förändrat med bläck och stålpenna…eeeh, det kanske låter [ser ut] helt idiotiskt, men du kanske minns hur du kände de första gångerna?
(Å andra sidan har jag begåvats med en mycket knepig handstil från början; den tycks knappt utvecklas – till skillnad mot all annan konst jag företar mig! – fast det kanske är straffet för att jag hade mage att börja läsa och skriva vid 4-5års ålder…? Hmmm…)

Uppskattar sidan, i alla fall! ^.^
Har du förresten några fler råd vad gäller hemmagjort bläck? Bara att testa sig fram med vad naturen har att ge, eller kan det I Efterhand börja mögla På Papperet om man knåpar ihop egna ”recept”? …det vore ju ingen höjdare…
Tack på förhand för ev. respons, och i allmänhet för sidan! ^_^

Svara

Marie Fredriksson augusti 26, 2017 kl. 16:23

Hej Saris.
Jo, jag har nog en liten tanke att lägga ut en del material från kurserna offentligt på ett eller annat sätt nån gång framöver när jag får ett antal timmar över. Det är egentligen inga hemligheter med hur man formar bokstäver – informationen finns överallt, i olika bra utföranden. Och eftersom jag anser att mitt utförande faktiskt är ganska korrekt och välformat så har det definitivt en plats här, i någon form. Watch this space, som man brukar säga.

Jante kan du lägga på sophögen, honom är vi klara med för länge sen – ok? Sätt igång bara. Alla kan lära sig om de bara vill avsätta lite tid till det. Men kalligrafi har inte något med handstil att göra. I princip skriver man inte bokstäverna – man ritar dem. Bokstäverna byggs upp med separata streck, betydligt långsammare än när man bara skriver med kulspets eller blyerts. Om du mailar mig på adressen du hittar längst ner på sidan ska jag skicka dig en länk som visar hur jag menar.

När det gäller hemmagjort bläck så har jag aldrig tyckt att det har varit värt tiden och ansträngningen, annat än när jag kokade valnötsbläck. Mögel tror jag inte man behöver tänka på eftersom det faktiskt torkar snabbt, men till exempel blåbärs- eller rödbetssaft blir tunna färger som inte är beständiga utan bleknar fort. Inget man vill använda annat än möjligen till övning alltså.

I alla fall – tack för din kommentar och lycka till! Och glöm inte att kontakta mig! :)

Svara

Leave a Comment

Föregående inlägg:

Nästa inlägg: