Sveriges största sajt om kalligrafi med brevkurser, tips & tricks, länkar och webbshop

En liten kopparskål

by Marie Fredriksson on 2017-04-17

in ur galleriet

I höstas arbetade jag fram en liten dekorativ kopparskål i form av ett lönnlöv som jag blev väldigt nöjd med. Idén kom från en Instagrambekant, som vid ett tillfälle taggade en annan Instagrammare som bland annat gjort en fin liten silverskål och jag tänkte: ”Vad fin! Men tänk om man gjorde så här och så här i stället, och så lägger man till kalligrafi på ytan, skulle inte det bli snyggt?” Det är ungefär så som inspiration vanligtvis fungerar för de flesta tror jag – man ser något man gillar, plockar idéer ur sina egna samlade referenser och gör förändringar och tillägg tills man har skapat något eget.

Sagt och gjort. Först gällde det så klart att ta fram en fin lövform, så jag bildgooglade, skissade, justerade och skissade igen tills jag hade nåt som jag trodde skulle funka. För att testa så att formen verkligen fungerade i praktiken så sågade jag ut en ”dummy” ur kopparplåt och hamrade den till den form jag ville ha. Efter ett par små justeringar var jag nöjd, och ”dummyn” blev fin i sig själv även utan kalligrafi.

Att hitta en lagom lång text att sätta på ytan blev en svårare utmaning. Visserligen är internet fullt av citat och dikter, men att hitta något med en fin koppling till just löv visade sig inte vara helt enkelt. En del texter var för långa, andra för generella, ytterligare andra hittade jag ingen upphovsman till.  Till slut föll valet på två rader ur en dikt av Emily Brontë:

Fall, leaves, fall; die, flowers, away;
Lengthen night and shorten day;
Every leaf speaks bliss to me
fluttering from the autumn tree.
I shall smile when wreaths of snow
blossom where the rose should grow;
I shall sing when night’s decay
ushers in a drearier day.

Sen var det dags att kalligrafera texten. Att använda en ledig kursiv stil kändes givet, men jag fick experimentera lite med att hitta rätt storlek och tjocklek på bokstäverna och layouten gav sig inte heller självt på en gång, så det tog lite tid.

Sedan satte jag ihop texten med lövets form, och gjorde en baksida som ”bara” visade bladets nerver.

Sen var det dags att kavla upp ärmarna och börja jobba. Att etsa texten på en millimeter tjock kopparplåt är inget konstigt, det är samma procedur som jag använt till mina smycken fast i större skala. Att etsa baksidans motiv med exakt rätt placering visade sig svårare, men gick det också efter lite tänkande. Hela den 80 cm långa, kringelikrokiga konturen sågade jag sedan ut för hand med lövsåg och därefter filades kanterna mjuka och fina.

Koppar är relativt mjukt och lätt att forma, så själva hamrandet till en skål med lätt utåtböjda kanter gick relativt smärtfritt. Efter det lade jag skålen i ett patineringsbad i omgångar, och patinan slipades delvis av mellan baden så att utseendet blev riktigt rustikt och fint. Och sen var mitt lilla kopparlöv klart!

Ett par månader senare gjorde jag även en variant av aluminiumplåt i stället för koppar, och även om designen är identisk blev det ändå två helt olika utseenden – polerad, blank aluminium och patinerad, rustik koppar.

Jag gillar dem båda! Vad tycker du?

 

 

{ 0 comments }

Marie FredrikssonKalliGrafos brevkurser i kalligrafi upphör

by Marie Fredriksson on 2017-01-07

in personligt

Det är efter mycket vånda som jag nu tagit beslutet att lägga ner mina kalligrafikurser.

Videofilmer ingår i brevkursen

I september 2001 startade jag en serie brevkurser i kalligrafi som gjorde det möjligt att lära sig att skriva fint hemma i lugn och ro. Gensvaret blev långt mycket större än jag någonsin tänkt mig. Under tiden fram till sommaren 2014 hjälpte jag lite drygt 500 elever från Sverige, Norge och flera länder i övriga världen att lära sig nybörjarkalligrafi eller att finputsa sina befintliga kunskaper.

Det var både roligt, utvecklande och upplysande på alla sätt att hjälpa andra att korrigera och förbättra, rätta till och putsa på detaljerna under de här åren. Glädjen hos eleverna när mina råd gav tydliga resultat är svårslagen. Flera gånger blev jag tvungen att ifrågasätta mina kunskaper i kalligrafi, för att sedan tänka om och revidera. Jag har blivit en bättre kalligraf tack vare mina elever, det är helt klart.

Trots detta började det ta för mycket energi och kraft från mina egna bokstäver att hjälpa andra med sina. Efter så många år utan uppehåll tröttnade jag helt enkelt. Det var inte roligt längre. Kurserna lades då på is på obestämd tid, och jag har dragit länge och väl på beslutet om vad jag ska göra med dem.

Nu – i januari 2017 – har jag dock bestämt mig för att lägga ner kurserna för gott i den form de haft sedan starten 2001. Det räcker för mig nu och det är dags att gå vidare. Eventuellt kan det kanske bli en nystart med helt annat upplägg i framtiden, men det ska jag låta vara osagt just nu.

Tack till alla!

Jag vill tacka alla er som tagit dessa kurser, som slitit och svettats och övat, övat, övat. Ni är fantastiska! Det värmer mitt hjärta att intresset för kalligrafi lever, och till och med har fått ett rejält uppsving de senaste åren trots – eller kanske tack vare – vår alltmer digitala värld.

Utbudet av kalligrafi är stort (och av skiftande kvalitet) på sociala medier och det finns mycket att hämta där för den som vill. Även kalligrafi.com finns på Facebook och Instagram – följ mig gärna där!

Till slut – än en gång ett stort, stort tack till alla jag lärt känna och fått hjälpa under de här åren. Kalligrafi är en mycket givande hobby som passar de flesta, och jag önskar er alla varmt lycka till i jakten på de vackraste handskrivna bokstäverna!

{ 2 comments }

Marie FredrikssonGod Jul!

by Marie Fredriksson on 2016-12-24

in foto, övrigt kalligrafi

god-jul-2016

{ 0 comments }

Marie Fredrikssondekorationsbelysning

words-of-ligh-squaret

Efter en del experimenterande fram och tillbaka har en idé jag haft i bakhuvudet under ett par år äntligen blivit verklighet. Jag hoppas att ni ska tycka om det jag har hittat på den här gången. Själv är jag mer nöjd än jag någonsin varit över en ny idé, vilket känns fantastiskt bra.

Resultatet av experimenten den här gången blev en vacker designbelysning med min handskrivna kalligrafi som motiv, som sprider sitt budskap i mörkret. Vem vill inte att ett hem ska lysa av kärlek? I synnerhet nu när det börjar bli mörkt på kvällarna.

Lampan består av en skiva klart plexiglas (eller akrylglas, som materialet egentligen heter), en superenergisnål LED-slinga, en fot i ekträ, och så min kalligrafi så klart, etsad på skivans yta. Led-slingan lyser genom plexiglaset och gör att texten nästan ser ut att sväva fritt… och det är vackert!

Om den här produkten tas emot väl kommer jag att ta fram fler textalternativ under vintern. Troligtvis kommer man även att kunna beställa egen, unik text eller budskap framöver. Kom gärna med förslag och önskemål på andra bra ord och korta texter!

Den som är intresserad av just denna design kan beställa de första exemplaren i webbshoppen.

Och som sagt, jag hoppas att ni gillar det jag gjort!

{ 0 comments }

Marie FredrikssonL som i ”Lena”!

by Marie Fredriksson on 2016-05-08

in gratulationskort

l-som-i-lena

När jag gjorde bokstäverna till ”36 days of type” så låg det inte så mycket tanke eller planering bakom. Ofta var det småbitar av överblivet papper jag använde, vilket gjorde att jag egentligen inte kunde använda dem till något.

Men det här L:et blev faktiskt bättre än jag tänkt och jag tyckte att det var synd att bara slänga det… så jag klippte ut det och klistrade upp det på ett annat papper. Och voila! – så hade jag ett grattiskort till nån med ett namn som börjar på ”L”. En Lena, kanske! :)

 

{ 0 comments }

Marie Fredriksson36 days of type på Instagram

by Marie Fredriksson on 2016-05-06

in design, typografi

På Instagram pågick under april något som kallades ”36 days of Type”. Jag vet inte vem som låg bakom idén, men jag beslutade mig för att vara med i alla fall. En bokstav om dagen kan man ju klara av att posta, eller hur?

Så här blev i alla fall mina bidrag sammanställda i en bild.

36-days-of-type-instagram

Alltihop var spontant gjort och i stort sett utan planering från en dag till en dag. Du hittar dem allihop på mitt Instagramkonto instagram.com/kalligrafen. Följ mig gärna där!

{ 0 comments }

Marie FredrikssonVideo: together

by Marie Fredriksson on 2016-03-31

in video

Här är en liten filmsnutt där jag skriver i min personliga kursiva stil med Dr Ph. Martin’s Spectralite guldfärg på en bakgrund målad med valnötsbläck.

Guld och valnöt går ganska bra ihop, eller hur?

Klippet visas i normal hastighet, men lite redigerat – påfyllning av färg i stiftet etc är bortklippt, det blev liksom en bättre film då. :)

{ 0 comments }

Marie FredrikssonEtt Traderafynd!

by Marie Fredriksson on 2016-01-06

in böcker

speedball-textbook-15th-edition

Ett Traderafynd: Speedball Textbook!

Nyligen gjorde jag ett fynd på Tradera av en ren händelse. Jag hittade ett exemplar av Speedball Textbook från 1948 (!) för en struntsumma. Trots sina över 65 år har den bara en liten skada på baksidan och ett namn i bläck på framsidan, annars ser den nästan oanvänd ut.

Speedball Textbook är en handbok i poster design, ”lettering” och kalligrafi som publicerades första gången 1915 (!). I fjol kom den 24:e utgåvan lagom till hundraårsdagen (finns bland annat på Amazon för den som är intresserad). Och detta är alltså ett ex av den femtonde utgåvan, 1948. Bilderna ger verkligen en känsla av 50-talets utformning av reklam. Riktigt kul att ha hittat denna!

Tack så mycket, Tradera! :D

 

{ 0 comments }

Marie FredrikssonProjekt Önsketräd

by Marie Fredriksson on 2015-12-30

in övrigt

onsketrad

Ett önsketräd av aluminiumtråd.

Det är rätt kul att improvisera ibland. Jag hade ingen tanke alls med det här projektet annat än att bli av med några förpackningar med brun aluminiumtråd som legat och skräpat ett tag. Så kallade ”wire trees” är inte så svåra att göra vad jag förstått och sten fanns i trädgården, så det var bara att sätta igång att böja tråd.

När trädet var klart föll det sig naturligt att pryda det med små ”weathergrams” (läs mer här) med tio förhoppningar inför 2016 – kärlek, vänskap, hälsa, sinnesro, harmoni, förståelse osv. Och därmed blev det ett alldeles eget önsketräd! :)

Gillar ni?

onsketrad-detalj

En av tio önskningar.

{ 0 comments }

Marie FredrikssonSnälla tomten…

by Marie Fredriksson on 2015-12-22

in övrigt kalligrafi

I år vill jag inte ha så mycket. Det står bara fem saker på min önskelista. De kan jag väl få?

dearsanta

Och om jag måste välja bara en sak, blir det Fred på jorden. Resten kommer av sig självt tror jag.

(För den som undrar varför undertecknad skriver sånt här på English, så är det för att bilden ska passa även på Instagram, där en stor del av följarna är icke-svenskspråkiga. En får anpassa sig, liksom.  Dessutom är väl chansen att tomten förstår svenska minimal. :) )

{ 0 comments }

Marie Fredriksson