Brevkurs i kalligrafi

Det är efter mycket vånda som jag nu tagit beslutet att lägga ner mina kalligrafikurser.

Videofilmer ingår i brevkursen

I september 2001 startade jag en serie brevkurser i kalligrafi som gjorde det möjligt att lära sig att skriva fint hemma i lugn och ro. Gensvaret blev långt mycket större än jag någonsin tänkt mig. Under tiden fram till sommaren 2014 hjälpte jag lite drygt 500 elever från Sverige, Norge och flera länder i övriga världen att lära sig nybörjarkalligrafi eller att finputsa sina befintliga kunskaper.

Det var både roligt, utvecklande och upplysande på alla sätt att hjälpa andra att korrigera och förbättra, rätta till och putsa på detaljerna under de här åren. Glädjen hos eleverna när mina råd gav tydliga resultat är svårslagen. Flera gånger blev jag tvungen att ifrågasätta mina kunskaper i kalligrafi, för att sedan tänka om och revidera. Jag har blivit en bättre kalligraf tack vare mina elever, det är helt klart.

Trots detta började det ta för mycket energi och kraft från mina egna bokstäver att hjälpa andra med sina. Efter så många år utan uppehåll tröttnade jag helt enkelt. Det var inte roligt längre. Kurserna lades då på is på obestämd tid, och jag har dragit länge och väl på beslutet om vad jag ska göra med dem.

Nu – i januari 2017 – har jag dock bestämt mig för att lägga ner kurserna för gott i den form de haft sedan starten 2001. Det räcker för mig nu och det är dags att gå vidare. Eventuellt kan det kanske bli en nystart med helt annat upplägg i framtiden, men det ska jag låta vara osagt just nu.

Tack till alla!

Jag vill tacka alla er som tagit dessa kurser, som slitit och svettats och övat, övat, övat. Ni är fantastiska! Det värmer mitt hjärta att intresset för kalligrafi lever, och till och med har fått ett rejält uppsving de senaste åren trots – eller kanske tack vare – vår alltmer digitala värld.

Utbudet av kalligrafi är stort (och av skiftande kvalitet) på sociala medier och det finns mycket att hämta där för den som vill. Även kalligrafi.com finns på Facebook och Instagram – följ mig gärna där!

Till slut – än en gång ett stort, stort tack till alla jag lärt känna och fått hjälpa under de här åren. Kalligrafi är en mycket givande hobby som passar de flesta, och jag önskar er alla varmt lycka till i jakten på de vackraste handskrivna bokstäverna!

Marie Fredriksson