Sveriges största sajt om kalligrafi

Mica metallfärg, bruksanvisning

Micapulver (från webbshopen) kan blandas med valfritt bindemedel till en egen metallfärg av hög kvalitet, och kan även användas tillsammans med akvarellfärger och liknande. Här följer en detaljerad beskrivning på hur man gör.

Ren metallfärg med Gummi Arabicum som bindemedel

  1. Mät upp en del Gummi Arabicum-pulver och tre delar vatten. Använd små enheter eftersom det inte går åt så mycket bindemedel. Det går inte att använda färdig flytande gummi arabicum från flaska – den är tyvärr för tunn. Tips: ett kryddmått från en standardmåttsats motsvarar en milliliter (ml).
  2. Blanda så gott det går, låt sedan stå 20-30 minuter. Blandningen liknar en kletig massa till en början, men löses snart upp i vattnet till en klar vätska. Rör om en gång till om det behövs.
  3. Häll upp en liten mängd Micapulver i en liten palett, tom kopp för akvarellfärg eller liknande. Börja med ca en halv tesked pulver.
  4. Droppa ner Gummi Arabicum i pulvret, ca fem droppar åt gången. Blanda ner pulvret i vätskan med en pensel tills vätskan är mättad och inte kan ta åt sig mer pulver. Använd inte bästa mårdhårspenseln till detta, då blir den förstörd. Använd en billig pensel i ställe.
  5. Droppa ner ytterligare ca fem droppar Gummi Arabicum, och blanda med mer pulver.
  6. Micafärg och gummi arabicum enligt punkt 6.

   Micafärg och gummi arabicum enligt punkt 6.

   Fortsätt tillsätta mer Gummi Arabicum i omgångar tills allt pulver har absorberats. Blandningen ska nu vara en stabbig smet, på gränsen mellan flytande och fast och inte klumpig eller gryning. (Denna blandning kan du låta torka helt i en gammal akvarellkopp och använda på samma sätt som akvarellfärg.) Bilden till höger visar en liten mängd blandad silverfärg och du ser att den är tillräckligt tjock för att inte rinna ihop med en gång, utan man ser penseldragen en liten stund efter att man har slutat blanda.

  7. Tillsätt rent vatten droppvis på samma sätt som med bindemedlet. Räkna med att det går åt minst lika mycket vatten som bindemedel, och kanske ytterligare en halv gång så mycket (exakt hur mycket beror på hurdan den första blandningen var, det går inte att ge exakta angivelser). Fortsätt tills blandningen har en konsistens som flyter bra genom ett stålstift (eller går bra att måla med pensel, om det är det du vill göra). Testa färgen i pennan, och om den inte flyter ordentligt, tillsätt mer vatten droppvis. Om det råkar bli för mycket vatten så kan man låta blandningen dunsta nån dag eller två och sen prova igen.
  8. Metallfärgen är nu klar men innehåller inte några konserveringsmedel. Om du vet att du inte tänker använda färgen på ett tag är det lämpligt att du låter den torka ut helt, och sedan återställer den med nytt vatten när du vill använda den igen. Detta för att undvika att färgen börjar lukta illa och ev. möglar, vilket händer förr eller senare om den får stå utblandad för länge. Att använda destillerat vatten (som finns att köpa på varenda bensinmack) i stället för kranvatten hjälper till att förhindra detta, likaså en droppe ren alkohol i blandningen om man ändå vill ha färdigblandad färg stående en tid.
Guldfärg av micapulver

Metallfärgen funkar jättebra i stålpenna och pensel. Guld på svart är alltid lite speciellt!


Så här bra funkar mica i stålpenna

Ren metallfärg med akrylmedium som bindemedel

Häll upp en liten mängd akrylmedium (en matt sort rekommenderas, inte blank) i en palett eller gammal tom akvarellkopp. Tillsätt vatten en droppe åt gången, blanda med pensel tills du har en halvtjock flytande vätska. Det är viktigt att tillsätta vatten i små mängder, eftersom akrylmediet kan “skära sig” om man tar för mycket vatten på en gång. Följ i övrigt steg 3-7 ovan och tillsätt akrylblandningen i stället för Gummi Arabicum.

Observera att en metallfärg blandad med akrylmedium inte kan återställas med vatten när den en gång torkat eftersom akryl torkar vattenfast. Detta kan vara både en fördel och en nackdel, beroende på hur man tänker använda färgen.

Metallicnyanser med bläck, akvarell-, gouache- eller akrylfärger

Blanda till den färg du vill använda att skriva eller måla med, till exempel akvarell, akryl, gouachefärg eller kalligrafitusch eller -bläck. Placera blandningen i en liten palett eller liknande. Ta en knivsudd micapulver och blanda ner det direkt i färgen med en pensel. Guld- eller bronspulver blandat med varma färger och silver till kalla färger blir fantastiskt vacket, men även det omvända funkar. Man får välja lite efter vilken nyans man är ute efter. Testa färgen på pappret, tillsätt mer pulver om du önskar. Skriv med färgen i stålstift eller måla med pensel. Lite pulver räcker långt!

Lycka till!

Marie FredrikssonLeave a Comment