En passion för bokstäver

Marie Fredriksson, kalligraf

Marie Fredriksson, kalligraf

Min stora passion i livet är kalligrafi. Bokstäver i alla former, skrivna för hand. Så enkelt, och samtidigt svårt.

Det hela började när jag som fjortonåring fick tag i en bok om skönskrift biblioteket i Götene. Karl-Erik Forsbergs ”Handledning i kalligrafi” var det tror jag. Lyckan var total när jag även kom över några lösa stift och pennskaft i en bokhandel i Lidköping.

Under ganska många år försökte jag lära mig själv att skriva kalligrafi ur Forsbergs bok och de fåtal andra som gick att få tag i på åttiotalet. Eftersom ingen kunde bedöma det jag skrev så tyckte jag att det gick hyfsat bra. Och jag skrev och skrev och kände mig som tjuren Ferdinand under korkeken – sååå lycklig med mina bokstäver!

Kurser

Våren 1997 fick jag möjlighet att börja ta internationella brevkurser i kalligrafi, och det blev en ögonöppnare utan dess like. Äntligen förstod jag hur det hängde ihop! Vad som gör en text vacker och sammanhängande, vad som skiljer och förenar de olika bokstäverna. Varför de ser ut som de gör. Känslan var fantastisk. Äntligen!

Många långa timmar av nötande med pennan samt bra och konstruktiv kritik av mitt arbete gav mig en solid grundkunskap om bokstavsformerna. Det blev ett viktigt stöd både när jag senare lärde mig nya stilar på egen hand, och i utvecklingen av min egen personliga kalligrafistil.

Jag är för alltid tacksam mot Gemma Black, Karen Ter Haar, Maura Cooper, Viva Lloyd, Gaynor Goffe och Sheila Waters – sex damer som jag aldrig träffat, men som lärt mig allt jag kan. Thank you ladies!

Diplom

Vid två olika tillfällen (1999 resp. 2005/2006) lade jag ner väldigt mycket tid på att färdigställa kalligrafiarbeten till en typ av ”diplomering” via den engelska föreningen CLAS. Ens arbeten blir noggrannt men rättvist genomgångna av erkända kalligrafer, man får en bedömning och en gradering och – om man bedöms vara kvalificerad – även ett diplom.

Kalligrafidiplom

Mitt diplom från CLAS

För första nivån Foundational level fick jag 84% i resultat, och andra nivån Intermediate level 74%. Att få över 90% i resultat är mycket ovanligt. Man lär sig mycket genom att arbeta mot ett mål under en längre tid, och det i sig är nästan den största belöningen.

Min kalligrafi

Några av mina egna kalligrafialster hittar du i galleriet. Det mesta är privata arbeten gjort efter eget huvud, antinge bara för nöjes skull eller för att testa nya idéer och tekniker. Om tillfälle dyker upp arbetar jag arbetar gärna med uppdrag om förutsättningarna är rätt (har F-skattebevis etc.). Som beställare bör man dock vara medveten om att kalligrafi är betydligt mer tidskrävande än vad man i allmänhet tror.

Kontakta mig

Det är fantastiskt roligt att få m ail från människor med liknande intresse. Du är alltid välkommen att kontakta mig om

  • du har frågor gällande kalligrafi
  • du har förslag på nya tekniker o dyl. som du skulle vilja läsa om
  • du har åsikter om den här sajten i allmänhet eller någon speciell del i synnerhet
  • och så vidare!

Om jag kan inspirera, motivera, besvara en fråga eller gjuta liv i någon gammal bortglömd hobby så är jag nöjd!Du når mig på marie@kalligrafi.com och jag ser fram emot att få höra av dig, oavsett vad det gäller! =)

Marie Fredriksson