Sveriges största sajt om kalligrafi

En passion för bokstäver

Marie Fredriksson, kalligraf

Marie Fredriksson, kalligraf

Min stora passion i livet är kalligrafi. Bokstäver i alla former, skrivna för hand. Så enkelt, men samtidigt också svårt.

Det hela började när jag som fjortonåring fick tag i en bok om skönskrift på det lokala biblioteket. Karl-Erik Forsbergs ”Handledning i kalligrafi” var det tror jag. Lyckan var total när jag även kom över några lösa stift och pennskaft i en bokhandel i Lidköping.

Under ganska många år försökte jag lära mig själv att skriva kalligrafi ur Forsbergs bok och de fåtal andra som gick att få tag i på åttiotalet. Eftersom ingen kunde bedöma det jag skrev så tyckte jag att det gick hyfsat bra. Och jag skrev och skrev och kände mig som tjuren Ferdinand under korkeken – sååå lycklig med mina bokstäver!

Kurser

Våren 1997 fick jag möjlighet att ta en handfull internationella brevkurser i kalligrafi, och det blev en ögonöppnare utan dess like. Äntligen förstod jag hur det hängde ihop! Vad som gör en text vacker och sammanhängande, vad som skiljer och förenar de olika bokstäverna. Varför de ser ut som de gör. Eureka!

Många långa timmar av nötande med pennan samt bra och konstruktiv kritik av mitt arbete gav mig en solid grundkunskap om bokstavsformerna. Detta har varit ett enormt stöd när jag lärt mig nya stilar på egen hand, och även i utvecklingen av min egen personliga kalligrafistil.

Jag är för evigt tacksam mot Gemma Black, Karen Ter Haar, Maura Cooper, Viva Lloyd, Gaynor Goffe och Sheila Waters – sex damer som jag aldrig träffat, men som lärt mig allt jag kan. Thank you ladies!

Det är på mina kunskaper och erfarenheter från dessa kurser som jag byggde mina egna brevkurser i kalligrafi –  KalliGrafos. Jag vet av praktisk erfarenhet hur det är att vara elev, och jag tror att jag gjort ett bra jobb som lärare.

Diplom

Jag har vid två olika tillfällen (1999 resp. 2005/2006) lagt ner väldigt mycket tid på att färdigställa kalligrafiarbeten till en typ av ”diplomering” via den engelska föreningen CLAS. För mig har det fungerat som en form av kvitto på mina kunskaper. Ens arbeten blir noga men rättvist genomgångna av erkända kalligrafer, man får en bedömning och en gradering och – om man bedöms vara kvalificerad – även ett diplom.

Kalligrafidiplom

Mitt diplom från CLAS

För första nivån Foundational level fick jag 84% i resultat, och andra nivån Intermediate level 74%. Att få över 90% i resultat är mycket ovanligt. Trots att arbetet var både fysiskt och psykiskt ansträngande under lång tid så var det ändå värt det. Man lär sig en väldig massa genom att arbeta mot ett mål under en längre tid, och det i sig är nästan den största belöningen.

Min kalligrafi

Några av mina egna kalligrafialster hittar du i galleriet. Det mesta är privata arbeten gjort efter eget huvud, antinge bara för nöjes skull eller för att testa nya ideer och tekniker. Om tillfälle dyker upp arbetar jag arbetar gärna med uppdrag (har F-skattebevis etc.). Som beställare bör man dock vara medveten om att kalligrafi är betydligt mer tidskrävande än vad man i allmänhet tror.

www.kalligrafi.com

Den här webbsajten startades 2001 för att jag ville sprida information och praktisk kunskap om detta ganska smala område till alla som är intresserade. Förhoppningsvis hittar du som läser detta vad du letar efter.

Om jag kan inspirera, motivera, besvara en fråga eller gjuta liv i någon gammal bortglömd hobby så är jag nöjd!

Kontakta mig

Det är fantastiskt roligt att få mail från människor med liknande intresse, och jag svarar alltid på de mail jag får, i regel inom ca ett dygn. Du är alltid välkommen att kontakta mig om

  • du har frågor gällande kalligrafi
  • du har tips på länkar som skulle kunna passa här
  • du har önskemål om andra artiklar som borde finnas i webbshopen
  • du har förslag på nya tekniker o dyl. som du skulle vilja läsa om
  • du har åsikter om den här sajten i allmänhet eller någon speciell del i synnerhet
  • och så vidare!

Du når mig på marie@kalligrafi.com och jag ser fram emot att få höra av dig, oavsett vad det gäller! =)

Marie Fredriksson