Skrivhörnans utrustning

Inom kalligrafi precis som i alla andra hantverk så är redskapen man använder viktiga, och att ha en väl ordnad och utrustad arbetsplats är guld värd. Här kommer en beskrivning av de viktigaste redskapen på mitt ritbord.

En bra arbetsplats för kalligrafi kan se ut så här

 1. Sämskskinn är det bästa skrivunderlägg man kan ha. Det ger en behaglig yta för kalligrafipennan och gör att den släpper ifrån sig bläck bättre. Läs mer här.
 2. Ett skyddspapper (här A3-ark vikt diagonalt) som skyddar pappret man skriver på. Oavsett hur ren man är så finns det alltid fett och smuts (eller handkräm) på huden, och ett skyddsark förhindrar att detta överförs till pappret man skriver på och orsakar att bokstäverna blir dåliga.
 3. Bomullsvante med avklippta fingrar

  Bomullsvante med avklippta fingrar

  En tunn bomullsvantemed tre avklippta fingrar fungerar också som ett bra skydd för pappret (se ovan). Handen glider bättre över pappret dessutom. Klipp av tummen, pekfingret och långfingret (alltså de fingrar som håller i pennan) och behåll resten. Finns att köpa på Apoteket.

 4. Ett trosskydd (!) är faktiskt jättebra att ha i närheten om man behöver torka av en pensel, fingrarna eller vad som helst. Fast man kan få lite konstiga blickar om nån råkar få se det :-) Klistret är ganska aggressivt när det har suttit ett tag, så det krävs lite arbete för att få bort det sedan. Någon form av alkohol eller lacknafta rekommenderas. Sätt inte fast ett trosskydd på köksbordet om du sitter där och kalligraferar alltså, utan bara om det är en oöm yta.
 5. En klick häftmassa är kanonbra om man har ett lutande ritbord där inget ligger kvar där man lägger det annars. Håller både papper, pennskaft och stift på plats.
 6. Övningsbläck av bra kvalitet. I mitt fall är det valnötsbläck (se webbshoppen) som jag använder stora mängder av både till övning, bakgrunder och färdiga arbeten.
 7. Vattenburk. Min är en glasburk som det varit presentmarmelad i en gång, men det går alldeles utmärkt att skära ur och använda nedre delen av en halvliters PET-flaska. Då kan man dessutom skära ur ett par jack i kanten där pennan kan ligga säkert utan att rulla iväg.
 8. Diverse pennor:
  En vit, mjuk textilpenna (kan köpas hos de flesta tygaffärer) är bra att ha för att dra stödlinjer på svart papper (läs mer här).
  En hård blyertspenna för att göra stödlinjer på vitt papper.
  Pennskaft med lösa stift.
  Pensel att överföra skrivvätskan till stiftet.
 9.  En gammal filmburk med smala klippta remsor av toalett- eller hushållspapper. Kanonbra att ha till hands om man skulle behöva suga upp små mängder bläck eller dyligt. Nudda bara vätskan med ett hörn av pappersremsan så sugs det upp.
 10. En mjuk borste att borsta bort t ex gamla suddgummirester med. Mycket bättre än att borsta med handen, där till exempel ringar lätt lämnar märken.
 11. En vanlig plastlinjal.
 12. En kniv att trimma bort överflödiga marginaler med. Brytbladsknivar är lätta att hålla skarpa.
 13. En linjal av metall att skära mot (plus självläkande skärmatta, ej på bild). Gärna 60 cm lång.
 14. Till sist, glöm inte belysningen. En bra arbetsbelysning, gärna med lampor eller lysrör med vitt ljus som liknar dagsljus.
Marie Fredriksson