Hur man blandar egna färgnyanser

De allra flesta börjar öva kalligrafi med reservoarpenna, och en del går efter ett tag över till stålstift och färdiga flaskor med bläck eller tusch. Så länge man håller sig till reservoarpennorna är man mer eller mindre begränsad till de fåtal nyanser bläck som finns färdiga att köpa, antingen i patroner eller flaskor.

Det fina med att gå över till stålstift som går att använda med både akvarell, gouache och akrylfärger (läs mer här) är att man kan blanda till precis alla nyanser man vill. Om man bara väljer rätt basfärger från början så har man hela färgskalan som i en liten ask, utan att man behöver köpa varje färgnyans man vill använda.

I skolan fick man lära sig att man bara behöver tre färger för att kunna blanda alla andra – rött, gult och blått. Detta är dock en sanning med modifikation. Det är nämligen väldigt sällan man hittar absolut ”rena” gula, röda eller blå nyanser. Blått och rött blir inte alls alltid en klar lila färg som man kanske skulle vilja, utan kan också bli en ganska mörk och murrig brun sörja. Detta beror på att blått kan ha en dragning åt antingen rött eller gult, samtidigt som rött kan ha en dragning åt blått eller gultt.

För göra sitt färgblandande så lätt som möjligt behöver man faktiskt två olika nyanser av de tre basfärgerna, alltså sex stycken totalt. Sedan kan det också vara bra att ha svart och vitt också. De nyanser man behöver är följande:

Färgcirkel - de här färgerna behövs för att blanda till alla färgnyanserGula
En som drar åt blått, till exempel Lemon yellow (”kall” gul)
En som drar åt rött, till exempel Cadmium yellow pale (”varm” gul)

Röda
En som drar åt gult, till exempel Cadminum red pale (”varm” röd)
En som drar åt blått, till exempel Alizarin crimson (”kall” röd)

Blå
En som drar åt rött, till exempel Ultramarine (”kall” blå)
En som drar åt gult, till exempel Cerulean blue (”varm” blå)

Vitt och svart
Vit: Zinc white att blanda med andra färger till pasteller, Permanent white om man vill ha täckande vit färg i pennan att skriva med. (Zinc white blir inte täckande om man använder den i pennan, Permanent white blandas inte så bra med andra färger.)

Svart: Jet black är en djup, täckande svart färg som ger blåaktiga gråa nyanser när den blandas med vitt. Lamp black är inte riktigt lika täckande och ger svala gråa nyanser. Ivory black är även den mindre opak och ger varma brunaktiga grå nyanser tillsammans med vitt. Jet black är bra att starta med.

Vill man exempelvis blanda klara gröna färger ska man välja de färger som ligger närmast varandra i färgcirkeln ovan: Lemon yellow (med en blå underton) och Cerulean blue (med en gul underton). Då får man en grön färg utan röda undertoner – alltså en klar nyans. En blandning av Cadmium yellow pale och Ultramarine som ligger längst ifrån varandra och båda har en en dragning åt rött, ger mindre klara gröna nyanser.

Om du klickar här så hittar du exempel på olika blandningar av ovanstående sex basfärger. Visst är det fantastiskt hur många nyanser man kan få fram? Och om man sedan tillsätter vitt, svart eller en varierande mängd av den tredje färgen blir de mångdubbelt fler!

Givetvis behöver man inte blanda bara klara färger. Är man bara medveten om att vissa blandningar blir murrigare än andra så vill man ju kunna använda detta i sin repertoar också. Det är en del av det roliga med att blanda egna färger. Var inte rädd att prova – det värsta som kan hända är ju att du får hälla ut blandningen eller använda den till att öva med, eller hur?

Lycka till!

Marie Fredrikssonmonica januari 10, 2015 kl. 17:41

Hejsan jag undrar vilka färger man ska blanda för att få en blå färg? mvh Monica

Marie Fredriksson januari 11, 2015 kl. 12:14

Hej Monica.
Blått är en av grundfärgerna och går inte att blanda med någon av de andra färgerna tyvärr.

Ghita Catani april 25, 2015 kl. 13:07

Hej, jag försöker få fram en ”silverliknande” färg.
Och har alltid misslyckas med att hitta fram till en ”syrenlila” färg.

Marie Fredriksson april 25, 2015 kl. 16:24

Hej Ghita. Just lila är svårt att blanda själv av blått och rött, även om det i teorin är precis så man ska göra. Enklast är att köpa färdig lila färg. Syrentonen (dvs. en pastell) får man när man tillsätter vitt. Och för en silvrig nyans måste man tillsätta någon form av metalliskt medium.

malin juli 26, 2015 kl. 10:54

undrar vilken färg man ska blanda för och få katt röd färg. mvh malin

Marie Fredriksson juli 26, 2015 kl. 11:02

Hej Malin. ”Kattröd” är ju i princip orange, och orange i sin tur är en blandning av rött och gult. Tillsätt en liten mängd blått för att få en dragning åt brunt i det orange, och lite vitt om du vill ha en pastellig crèmenyans. Lycka till!

Emmy Sivertsson juni 29, 2016 kl. 23:15

Hejsan!
Jag skulle vilja veta hur man får till en färg åt något koppar liknande Mvh Emmy

Marie Fredriksson juli 3, 2016 kl. 17:51

Hej Emmy.
Det metalliska i en kopparfärg får du inte till utan någon form av metalliskt eller glittrigt element, som till exempel micapulver). Annars är ju nyansen i sig i princip en terrakottafärg, och det får man i teorin fram om man utgår från gult och tillsätter lite rött – detta blir orange – och sedan en liten mängd blått för att tona ner det orange. Lycka till!

maud juli 30, 2016 kl. 10:49

Hur blandar jag till olika turkos nyanse??????

MVH
Maud

Marie Fredriksson augusti 3, 2016 kl. 15:10

Hej Maud.
Turkos är – liksom grönt – en blandning av blått och gult. Vilken nyans man får när man blandar blått och gult beror dock på hur den blåa och gula ser ut från början. Om du kollar här så ser du exempel på hur blandningarna mellan dessa färger kan se ut. Jag skulle försöka mig på att blanda lemon yellow eller cadmium yellow pale med cerulean blue, ev. med lite tillsatt vitt för en pastellton. Lycka till!

ao5 maj 20, 2017 kl. 18:52

Hej!
Tillhör inte vitt och svart också grundfärgerna?
Jag menar man kan ju inte få vitt med att blanda färger?
Man kan väl heller inte få svart med att blanda med färgerna?

Marie Fredriksson maj 21, 2017 kl. 11:55

Hej.
Att vitt och svart inte kan blandas av några andra färger har du rätt i, men just när det gäller hur man blandar färger har man de tre (eller sex, som i denna artikel) basfärgerna som utgångspunkt, och så använder man svart och vitt till att tona upp och ner nyanserna.

joana april 24, 2019 kl. 10:39

Hejsan, skulle behöva ta fram en ljus beige färg, undrar vilka färgerna kan jag blanda ihop att få en beige? tack

Marie Fredriksson april 28, 2019 kl. 09:34

Mycket vitt, och så lite brunt borde ge dig en beige ton. Men nyansen på resultatet är helt beroende på nyansen av den bruna färgen du blandar med vitt. Lycka till!

Ingemar maj 9, 2019 kl. 08:55

Hej, jag ska laga ett felborrat skruvhål i en björkfanerad kökslucka och försökt blanda vitt, gult och brunt men misslyckats, har du något tips? Tack på förhand.
Hälsningar Ingemar

Marie Fredriksson maj 11, 2019 kl. 22:18

När det gäller att exakt matcha trä så kan jag tyvärr inte ge exakta tips, men du är på rätt väg låter det som. Börja med vitt och var sedan väldigt försiktig med det bruna, då det väldigt lätt slår över och blir för mörkt. Tillsätt sedan gult om det behövs. Det kan även vara en god ide att låta färgen torka och bedöma nyansen sedan – det kan vara mindre ändringar i nyansen mellan våt och torr färg. Lycka till!

Caroline Westher september 5, 2019 kl. 15:20

Hej. Jag försöker få fram en duvblå eller dovt blå färg. Jag har en klarblå färg som när jag blandar med svart bara blir mörk blå. En droppe gul fick ner det klarblåa lite men vad behöver jag göra?

Marie Fredriksson oktober 4, 2019 kl. 17:45

Hej. Det är tyvärr omöjligt att säga utan att se de verkliga färgerna, och utan att veta exakt vad det är du vill uppnå. Duvblå för mig har drag av pastell i sig, så jag skulle prova att addera lite vitt. Men som sagt, det är omöjligt att ge absoluta råd utan att se hur färgerna ser ut. Lycka till i alla fall!

Lindha Gerling september 3, 2020 kl. 17:36

Hej! Skulle vilja veta HUR man kan få fram röd färg? Vilka färger blandar man?
//Mvh Lindha Gerling

Marie Fredriksson oktober 13, 2020 kl. 16:34

Hej Linda. Ledsen för sent svar, såg din fråga först nu. :( Och svaret är att det går inte. Rött är en basfärg och kan inte blandas till av två andra färger. Samma gäller blått, gult, vitt och svart!

Maria Eklind Einedahl december 29, 2020 kl. 11:47

Hej

Jag undrar vad jag får om jag blandar lika delar Syrenlila och röd? Kan du hjälpa mig?

Marie Fredriksson januari 7, 2021 kl. 16:07

Hej.
Det är omöjligt att ge ett exakt svar på, men troligtvis får du något som liknar den röda ganska mycket. Lila har inte så mycket ”kraft” att den kan bryta den röda till att bli något annat.
/Marie

Lina januari 3, 2021 kl. 14:28

Hej! Har en skvätt pastellblåfärg med lite lila i sig, går den att få åt det petrolblå hållet? Bör jag välja en kall gul då? Mvh Lina

Marie Fredriksson januari 7, 2021 kl. 16:12

Hej Lina.
Det är omöjligt att svara på utan att se färgerna. Men logiskt resonerat så innehåller ju pastellblått ganska mycket vitt (för att få den ”pastellig”), så du behöver i så fall först mer av en mörkare blå, och sen en lämplig gul för att få det att dra åt den blågröna petrolfärgen. Och blått är ”starkare” än gult så kommer du att behöva ganska mycket gult för att få blandningen att slå över mot petrolblå.
Lycka till!
/Marie

Fia april 21, 2021 kl. 17:19

Hej!

Hur får jag fram färgen rödfux

Marie Fredriksson maj 7, 2021 kl. 16:43

Hej Fia.
Jag kan inte svara på det, vet inte vad det är för nyans.
/Marie

Lena december 11, 2021 kl. 16:25

Hej, jag blandar färgpigment med binder och får transparenta färger, hur gör man för att de ska bli mer opaka o mer matta?

Marie Fredriksson december 15, 2021 kl. 16:11

Hej Lena.
I opaka färger – som tex gouache – tror jag att det är vitt pigment som står för den täckande egenskapen. Men hur man blandar (och vad man använder) kan jag faktiskt inte säga.