Av sex basfärger kan man blanda så här många nyanser!

Alla dessa färgnyanser är blandade av sex olika tuber Windsor & Newton Designers gouache. Notera att inga blandningar har samma nyans. Reservation för viss färgförvrängning i skannern. Hur man bär sig åt för att blanda exakt de färger man vill ha kan du läsa här.

Lemon yellow och Ultramarine:

Lemon yellow och Ultramarine:

Lemon yellow och Cerulean blue:

Lemon yellow och Cerulean blue:

Cadmium yellow pale och Ultramarine:

Cadmium yellow pale och Ultramarine:

Cadmium yellow pale och Cerulean blue:

Cadmium yellow pale och Cerulean blue:

Cadmium red pale och Ultramarine:

Cadmium red pale och Ultramarine:

Cadmium red pale och Cerulean blue:

Cadmium red pale och Cerulean blue

Alizarin crimson och ultarmarine:

Alizarin crimson och ultarmarine

Alizarin crimson och Cerulean blue:

Alizarin crimson och Cerulean blue

Lemon yellow och Cadmium red pale:

Lemon yellow och Cadmium red pale

Lemon yellow och arizarin crimson:

Lemon yellow och arizarin

Cadmium yellow pale och Cadmium red pale:

Cadmium yellow pale och Cadmium red pale

Cadmium yellow pale och Alizarin crimson:

Cadmium yellow pale och Alizarin crimson

Marie FredrikssonKatalin juli 25, 2013 kl. 11:46

Fantastisk förklaring!

Frida augusti 12, 2013 kl. 12:47

Hejsan.
Om man blandar en väldigt ljusrosa med en jätte jätte ljusgrå vad blir det för färg?

Marie Fredriksson augusti 12, 2013 kl. 12:55

Hej Frida. Det borde bli en fin gammalrosa färg, men det beror på hur mycket av varje färg man använder. Börja med små mängder och experimentera!

Lycka till!

/Marie

Dawood augusti 21, 2013 kl. 11:10

Hej
Jag har svart färg men vill gärna byta till svartbrun eller liknade ohell svart.
Vilket färg blandar man med svart för att kunna bryta liten bara.
Mvh

Marie Fredriksson augusti 21, 2013 kl. 16:04

Hej.
Svart är svårt att ”bryta” i och med att det är en så dominerande färg. Men om du börjar med LITE svart och lägger till rött och gult så kommer du att få en brunaktig nyans. Men du kommer att behöva rätt mycket av det gula och röda i förhållande till det svarta!

/Marie

Sara september 3, 2013 kl. 09:37

Hej!
Kan man på något sätt blanda färger till en ”hud färg”?

Marie Fredriksson september 3, 2013 kl. 14:49

Hej Sara.
Jodå, det går. En brun färg (med dragning åt rött för en ”skär” ton) blandat med mycket vitt borde bli någon form av ”hudfärg”.

annie november 3, 2013 kl. 12:34

hej jag undrar hur man får röd färg villka färger man använder???????????
mvh annie

Marie Fredriksson november 3, 2013 kl. 17:51

Hej Annie.
Röd är en grundfärg och kan inte blandas till av några andra färger!

Tommy H november 25, 2013 kl. 00:56

Hej!

Jag ska ha det på glödlampor det är speciel display färg som tål upp till 25 watt! Jag ska ha röd-orange färg! Hur mycke ska jag blanda av den röda å oranga färgen i droppar? Går också bra & mejla! :)

Marie Fredriksson november 25, 2013 kl. 15:09

Hej Tommy.
Utgå från den orange färgen och tillsätt rött – LITE i taget! – tills du får den nyans du vill ha. Ta absolut inte för mycket åt gången, för har det väl slagit över och blivit ”för rött” så finns det ju liksom ingen återvändo! :) Exakt hur mycket av varje färg man behöver går inte att säga, man måste prova sig fram.

Filip januari 18, 2014 kl. 16:56

Hej jag undrar ifall det går att få svart färg om man blandar färger?

Marie Fredriksson januari 19, 2014 kl. 10:42

Hej Filip.
Nix, en helt svart färg kan man inte blanda till av andra nyanser. Alla tre grundfärgerna tillsammans – rött, blått och gult – blir i bästa fall en brun sörja, men svart blir det aldrig – det måste köpas separat.

tore juni 5, 2014 kl. 18:23

Hej jag undrar gult och svart e grönt och vad blir brunt om man blandar gult och vad

Marie Fredriksson juni 6, 2014 kl. 07:35

Hej Tore.
Nej, gult och svart kommer inte att bli grönt… det lär bli en en tråkig smutsgul nyans om du tar pyttelite svart, och med för mycket svart försvinner det gula och du får bara svart kvar eftersom det är en mycket starkare nyans än gult. Om du har gult och vill ha brunt behöver du små mängder av både rött och blått, men exakt vilken nyans av brunt du får beror på nyanserna på både det gula, röda och blåa!

Tore juni 6, 2014 kl. 11:06

Hej Jag färgade solgul polyamid dvs nylån svart det blev grönt .Och citrongul polyamid kommer ej ihåg vilken färg det blev brunt.Borde det inte vara som att blanda färger,eller e de helt annat starka färger bryter igenom även svart särskilt vid syntetfärgning.Tack på förhand

Marie Fredriksson juni 8, 2014 kl. 11:13

Hej.
Det resultat man får när man blandar två färger beror ALLTID på nyanserna i ursprungsfärgerna. Därför kan jag inte säga exakt hur du ska göra för att blanda de färger du har, eftersom jag inte har en aning om hur de ser ut. Det är troligt att både din solgula och svarta hade en dragning åt blått eftersom du fick nån form av gröanktig nyans när du blandade dem.

Det jag beskriver ovan är en ren färgteori som utgår från klara basfärger som har en tydlig dragning antingen åt ”varmt” eller ”kallt” – då får man även klara blandningar. Om man sedan använder akvarellfärger, oljefärger eller någon syntetiskt framställd färg spelar ingen roll. Fortsätt exeperimentera och se vad som händer när du blandar – man lär sig en hel del på det, faktiskt!

yvonne pira augusti 16, 2015 kl. 16:41

hur blandar man till lejongul färg senapsgul

Marie Fredriksson augusti 24, 2015 kl. 08:16

I teorin tillsätter du en liten, liten mängd rött och blått till det gula, så får du en gul nyans som drar mot brunt, dvs lejongult eller senapsgult. Men det är verkligen små mängder det handlar om, och den exakta nyansen du får är beroende av nyansen på alla de tre ingående färgerna. Lycka till!

JB september 8, 2015 kl. 22:31

Hej,
Var händer om man blandar rött med grönt? Detta ”går” ju inte om jag förstått färgläran rätt men vad händer om man blandar dessa? Även om det inte ”går” kan man ju faktiskt bland rött och grönt- vad blir det för färg då. Varför säger man att det inte går? All färg skalor jag sett täcker blå till grön till gul till röd tillbaks till blå och där finns inte rött till grönt.

Marie Fredriksson september 9, 2015 kl. 17:27

Hej JB. Jovisst går det – men det blir ingen ren, klar färg.

Att man visar färgcirklar så som du beskriver – blått (via grönt) till gult (via orange) till rött (via lila) tillbaka till blått är att dessa tre är basfärger som man i alla fall i teorin kan blanda alla andra färger av (utom svart och vitt). Grönt är alltså inte en basfärg, utan en blandning av två basfärger – blått och gult.

I både teori och praktik är det så att när man blandar alla tre basfärgerna – rött, blått och gult – så får man någon form av brun nyans. Och eftersom grönt består av gult och blått, och man tillsätter den tredje basfärgen rött så blir det brunt!

Hoppas du förstår hur jag menar!

Anders Richardsson juni 11, 2016 kl. 19:41

Hej, jag har svart och vitt för att blanda till en grå nyans. Nu vill jag att den gråa ska dra lite åt brunt. Vad tar jag till då?

Marie Fredriksson juni 14, 2016 kl. 21:05

Hej Anders. Testa först att blanda det svarta och vita som du har, för det kan redan där ge dig en dragning åt nåt håll i stället för ”ren” grå. Detta beroende på om den svarta har en liten dragning åt rött eller blått, till exempel. Brunt är en nyans som har både rött, blått och gult i sig, så i teorin får du brunt om du blandar alla tre basfärgerna och tillsätter till den grå blandningen.

Maud Ermefjäll september 20, 2016 kl. 11:48

Hej!
Det är första gången jag skriver härute. Jag har ett par starkt mellangula byxor som jag skulle vilja färga om till en helt annan färg och slippa dessa sköna men gula byxor. Jag har blekt dom med klorin men då blev de bara lite grann ljusare gula.
Går det att få beige nyans på något sätt?
Eller vad händer om jag köper svart färg och färgar om dem helt? Blir de svarta då?

Tacksam för tips och råd!

Hälsn Maud

Marie Fredriksson oktober 11, 2016 kl. 19:38

Hej Maud.
Med textil är man ju begränsad till de få textilfärger som finns tillhands, så jag tror att det är svårt att nå ett beige resultat faktiskt. Jag hade nog satsat på en mörk färg som liksom täcker allt det gula utan att försöka blanda sig med det, och då är ju svart nästan det enda alternativet. Möjligen kanske mörkblått också, men då är risken att det gula i alla fall slår igenom och du får nåt grönaktigt i stället. Så jag skulle nog rekommendera svart som det säkraste kortet!

Ann Hoff november 6, 2016 kl. 20:22

Hej! Jag och min sambo Olle håller på att renovera övervåningen i vårt hus. Hur blandar man i hopp färger så man får guldfärg och silverfärg både på fönster karmen och möbler, kuddar dukar väggar, dörar, tak, oxså vidare? Tack på förhand! Ann och Olle.

Marie Fredriksson november 13, 2016 kl. 21:31

Hej Ann och Olle.
Metalliska färger kan man inte blanda till själv, åtminstone inte i den mängd ni behöver. Ni är i princip utelämnade till de färger som går att köpa i butik. Och då kan det bli svårt att matcha nyanserna exakt, eftersom det (troligtvis) är olika tillverkare för olika typer av färg (trä kontra textil etc).
Lycka till!

Maria november 12, 2016 kl. 14:44

Hej!
Jag har en hink grå färg! Hår det att blanda med annan färg så att den går mer åt blått…mörkblått, tror den kallas oregon grape?
Tack på förhand / Maria

Marie Fredriksson november 13, 2016 kl. 21:28

Hej Maria.
Jag skulle testa att blanda med en svart som drar åt det blå hållet… det går troligtvis åt mindre färg på det sättet än om du skulle blanda grått med blått. Testa med små mängder först och inte hela hinken, för det är svårt att bedöma svarta färger och vilken ton de har.
Lycka till!

SuSSi november 5, 2017 kl. 12:01

Om man har ett par rosa randiga byxor och vill göra dem enfärgade vilken färg är då bäst att blanda med?

Marie Fredriksson november 8, 2017 kl. 19:46

Hej Sussi.
Jag tror inte att du kan få ett randigt tyg att bli helt enfärgat, eftersom färgen lär bita både på ränderna och bakgrunden i tyget om man säger så. Bäst chans har du förmodligen med svart, gissar jag.
Lycka till!

Jeanette november 30, 2017 kl. 09:27

Hejsan!
Jag har färgat ett vitt påslakan med Hedins vinröda färg vilket jag tycker blev för rosalila. Kan jag färga det igen med rött för att få det att gå mer åt det röda hållet?
Och om jag ska färga ett till påslakan (från vitt) som jag vill ha vinrött som mer går åt djupt röd istället för rosalila, vad är då bäst att blanda med rött? Kan jag blanda i svart?
Med vänlig hälsning Jeanette

Marie Fredriksson december 2, 2017 kl. 14:38

Hej Jeanette.

Jag har ingen erfarenhet av tygfärger, och det är svårt att ge rekommendationer utan att se exakt hur nyanserna ser ut. Du har iofs rätt i att det behövs en mörkare nyans för att tona ned den rosalila du har fått, men jag undrar om inte svart skulle ”döda” färgen i stället. Du skulle kanske testa med att blanda små mängder av färgerna med vatten i tex ett dricksglas bara för att få en hint om hur nyansen skulle bli. Det är nog bara att prova sig fram här tror jag.

Lycka till!

Jeanette december 4, 2017 kl. 22:52

Hej och tack för rådet! Jag blandade lite med vatten i ett glas och såg att vinrött och rött verkade funka, så jag tog ett paket av varje till det vita lakanet och resultatet blev toppenbra.
Mvh Jeanette

Marie Fredriksson december 26, 2017 kl. 09:21

Men vad bra, då lyckades du ju! Grattis! :)

Lasse januari 19, 2018 kl. 16:46

Hej,
Hittade denna mycket informativa sida av en slump.
Jag undrar om du kan svara på hur man blandar till olivgrön färg.
Även då mad ca procentuella färgmängder.
Tack på förhand
Lasse

Marie Fredriksson januari 23, 2018 kl. 13:06

Hej Lasse.
Om du tittar på färgexemplen på den här sidan så ser du att en blandning mellan lemon yellow och ultramarin ger en olivgrönliknande färg. Vill du tona ner den lite mot brunt så tillsätter du en pytteliten mängd rött, exempelvis alizarin crimson. Exakta färgmängder är omöjligt att ange – man måste känna sig fram och ta små mängder i taget. Börja med gult och tillsätt blått tills du hittar rätt grön, sedan eventuellt lite rött.

Lycka till!

Stefan oktober 31, 2018 kl. 15:02

Hur blandar jag så att det blir vinröd?
Med vänlig hälsning, Stefan

Marie Fredriksson november 2, 2018 kl. 17:03

Hej Stefan.
Testa med små mängder blått, typ ultramarin!

Mariette Gärtner januari 17, 2019 kl. 13:23

Vill blanda till kokums grön eller lindblomsgrön, har grön vit gul å blå färg tycker det skulle vara kul å slippa köpa färg när jag har. Ska måla ett skåp.
Mvh Mariette

Marie Fredriksson januari 19, 2019 kl. 15:59

Testa med små mängder av det gröna och gula som du har och se hur det blir. Testa om det blir bättre eller sämre med en pytteliten mängd vitt. Eller gör ett försök med din gula färg tillsammans med den blå – blir det den nyans du vill ha?

Anja Landér juli 7, 2019 kl. 11:59

Hej Marie!
Har köpt en röd bomullsklänning på nätet.Trodde inte den skulle vara så tomatröd.
Kan jag färga för att få den mkt ljusare röd,alternativt brunrosa eller ngn annan mer dämpad färg?
Tacksam för hjälp.

Marie Fredriksson juli 17, 2019 kl. 21:06

Det är svårt att uttala sig om när det gäller just tyg, för textilfärger finns ju inte i så många nyanser. Tyvärr måste du nog antingen vänjer dig vid den tomatröda färgen eller också chansar du med nån nyans som finns i textilfärgsutbudet.

Anja Landér augusti 29, 2019 kl. 13:44

Tack Marie!
Jag försöker att bleka hela klänningen.
Sedan funderar jag därifrån…;-)