Mer om att blanda färger

Mina sidor om hur man blandar färger är väldigt populära enligt analysverktyget Google Analytics. Och det tycker jag är jätteroligt så klart, om än totalt oväntat!

De två andra sidorna i samma ämne beskriver teorin bakom hur man blandar alla färgnyanser man behöver utifrån sex basfärger och visar hur dessa nyanser ser ut.

Av statistiken att döma är det många som undrar över hur man blandar specifika färgnyanser, och jag ska försöka beskriva hur det funkar i teorin. Okay, då kör vi!

Basfärger

Basfärgerna: blått, gult och rött

Blått och gult blir grönt

Blanda blått och gult så blir det grönt

Rött och gult blir orange

Rött och gult blir orange

Blått och rött blir lila

Blått och rött blir lila

Blått och vitt blir pastellblått

Blått och vitt blir pastellblått

Rött och vitt blir rosa

Rött och vitt blir rosa

Grönt och vitt blir mintgrönt

Grönt och vitt blir mintgrönt

Orange och vitt blir persika

Orange och vitt blir persika

Lila och vitt blir ljung

Lila och vitt blir ljung

Olika grå nyanser

Olika grå nyanser

Olika bruna nyanser

Olika bruna nyanser

Basfärger – färger som inte kan blandas av andra färger

De så kallade basfärgerna kan man inte blanda till av några andra. Dessa är blått, rött och gult. Och så rent vitt och rent svart, så klart. Alla andra färger kan man i teorin blanda till. Bra va?

Klara mellanfärger

Blandar man två basfärger får man dessa ”mellanfärger”:

Grönt består av blått och gult
Orange består av gult och rött
Lila eller vinrött består av blått och rött

I praktiken är det väldigt svårt att blanda till en klar lila eller vinröd färg – i bästa fall blir det en aubergineton, i värsta fall nåt som liknar brunt. Så just lila gör man oftast bäst i att köpa färdig.

Dessa mellanfärger kan ju varieras en hel del som du kan se här, beroende på hur stor mängd av varje basfärg man använder och framför allt nyansen på basfärgen. Mycket gult och lite blått blir till exempel en skir limegrön färg, medan mycket blått och mindre gult blir mer urskogsgrönt.

Pasteller

Pastelltoner får man genom att tillsätta vitt. Exempel:

Babyblått består av vitt och blått
Rosa består av vitt och rött
Mintgrönt består av vitt och grönt (som i sin tur består av blått blandat med gult)
Aprikos består av vitt och orange (dvs. gult blandat med rött)
Ljung består av vitt och lila – antingen blått blandat med rött, eller färdig lila

Grått

Grått är så klart en blandning av vitt och svart, men den grå nyansen kan variera väldigt mycket. Det beror alltid på den svarta nyansen man använder. Svart är sällan helt ensidigt svart utan kan ha undertoner av till exempel kallt blått, varmt brunt och till och med grönt. Kan bli väldigt spännande nyanser när man tillsätter vitt! Och så klart olika mörka, beroende på hur mycket svart man använder till sitt vita.

Brunt

Brunt är en färg med många nyanser som man kanske inte lägger märke till så mycket till vardags. I teorin får man en neutral brun ”gegga” om man blandar lika mycket av de tre basfärgerna blått, rött och gult. I praktiken får man olika toner på de bruna nyanserna beroende på om det blåa, röda eller gula väger över i blandningen. Om man sen tillsätter vitt till dessa får man en mängd smarriga beige och kaffe latte-toner!

Metallicfärger

Metallfärger kan man inte blanda till utan att ha någon form av metalliskt pulver. I regel köper man nog sin metallnyans färdig på burk om man ska måla väggar eller så, men för mindre mängder (kalligrafi och måleri) kan man använda micapulver som finns i webbshoppen. Mica är faktiskt en sorts glimmer (mineralen alltså) som behandlas på olika sätt, vilket ger en mängd olika nyanser. Micapulver kan man blanda ner i till exempel tusch, bläck, akvarellfärg, gouache etc, och genast få en glimrade effekt av silver, guld och en mängd andra toner – fantastisk dekorativt på mörka papper! Här är ett exempel som visar hur guldfärg gjord på micapulver ser ut på svart papper:

En universell sanning

Färgblandningsteorin gäller alla typer av medier – akvarell, akryl, olja, bläck, husfärg etc. Blått och gult blir alltid någon form av grönt, men vilken nyans av grönt det blir beror på originalkulörerna. Så ”enkelt” är det! :)

Att tänka på

Nåt man alltid ska tänka på när man blandar färg är att göra det försiktigt och i små doser – i synnerhet om man börjar med en ljus färg och tillsätter en mörk. Det är jättelätt att tona ner en ljus färg för mycket, och jättesvårt att ljusa upp en för mörk färg! Eller svårt är det väl egentligen inte… men det går åt oerhört mycket mer färg, så det lönar sig alltid att ta det försiktigt i små steg!

Så där ja – det var väl en liten djupdykning i hur färgblandning fungerar i teorin. Nu är det bara att sätta igång att blanda. Lycka till!

(Illustrationerna som visar olika blandade färgnyanser här ovanför har färger som valts och skapats i ett bildredigeringsprogram. De ger därför bara en fingervisning om de färgnyanser som är möjliga att få fram när man blandar färg ”på riktigt”.)

Marie Fredrikssonelina april 18, 2013 kl. 15:35

hur blandar man fram limegul.

Solveig Haapa oktober 29, 2014 kl. 11:08

Tack för upplysningen om färgblandas som jag fick . För jag var inte säker på bland annat lila . Tack Solveig Haapa

Marie Fredriksson oktober 29, 2014 kl. 19:04

Varsågod, Solveig! :)

Eddy april 6, 2016 kl. 21:02

Om man blandar rött och lila vad blir det då

Marie Fredriksson april 7, 2016 kl. 16:48

Hej Eddy.
Om man har rött och lila i lika mängd borde det bli någon form av mörk röd när man blandar dem.

Milla juni 20, 2019 kl. 14:53

Gul+ lite ljusgrön

Marie Fredriksson april 18, 2013 kl. 18:03

Hej Elina. Limegul är en lite grönaktig gul färg, så en ”blek” gul som till exempel Lemon Yellow tillsammans med till exempel Cerulean Blue borde fixa saken. Ev även lite vitt, om man vill ha en pastellton. Kolla här http://www.kalligrafi.com/ovrigt/blandade-farger-fargspektra/ så ser du hur många gröna nyanser som är möjliga med bara en handfull olika grundfärger. Lycka till!

AnnSofie maj 21, 2013 kl. 07:27

Hej!
Jag undrar vilka färger man ska blanda för att få fram terracotta??

Marie Fredriksson maj 23, 2013 kl. 16:33

Hej AnnSofie.
Terracotta är ju en brunaktig orange färg, och orange består ju av rött och gult. För att sedan få det att dra lite mot brunt tillsätter man en liten mängd blått. Tänk på att verkligen tillsätta det blåa i SMÅ mängder – det kan annars bli en brun tråkig sörja fortare än man räknat med!

Roger L maj 30, 2013 kl. 22:47

Hej ska måla med Biltema Bromsok färg och vill ha lila, en färg jag ej hittar någonstans och den måste vara värmebeständig.
så hur blandar man lila hur mycket blå och röd behövs ps! den måste reka till fyra stycken bromsok vill ej ha olika nyanser.

Tack på för hand
Roger L

Marie Fredriksson juni 1, 2013 kl. 13:56

Hej Roger.
Lila blandas alltid av rött och blått, men vilken lila nyans man får beror på tonen i den röda respektive blå man använder. Det är inte alltid det blir ett bra resultat som jag skriver i artikeln ovan. Eftersom du måste ha värmebeständig färg blir dina val begränsade – du måste utgå från röd och blå som redan är värmebeständig, och hoppas att det blir en snygg lila när de blandas!

Hans juni 14, 2013 kl. 14:19

Hej ! Jag skall måla en lastbilsram röd, har 1 lit. rätt nyans och 1 lit. mörkare och 1 lit. ljusare. Jag blandade ihop den mörka med den ljusa men fick ej fram rätt nyans, mörka verkar dominera. Vad skall jag blanda i för att få ngt. ljusare (rött)? Hälsn. Hans

Marie Fredriksson juni 15, 2013 kl. 15:08

Hej Hans.
Det är omöjligt att säga utan att veta hur färgerna ser ut. Det hade nog varit bra om du hade testat att blanda ihop de här ljusare och mörkare nyanserna i en mycket mindre mängd först, så hade du haft lite koll på hur resultatet hade blivit. Det låter som om du skulle ha använt mindre av den mörkare nyansen, men det är förmodligen för sent nu. Bäst är nog att du går till färghandlaren som sålt färgen till dig – de vet på pricken hur färger ska blandas för att få fram rätt nyanser!

Bo Liljedahl augusti 11, 2013 kl. 12:03

Hej Marie. Har kollat in dina läror om färg – intressant! Jag undrar vad blandar man för att få en klippgrå färg? Jet black å vitt eller vad. I Norrtälje har jag svårt att hitta olika nyanser vad rekommenderar Du.
Hälsn. Bo (nybliven akryl o akvarell målande 76-åring)

Marie Fredriksson augusti 12, 2013 kl. 12:54

Hej Bo. Man får olika grå färger beroende på vilken svart man använder. Jet black ger blåaktiga gråa nyanser blandat med vitt, Lamp black ger svala gråa nyanser, Ivory black ger varma brunaktiga grå nyanser. ”Klippgrå” är ju lite svår att definiera, så du får nog experimentera lite. När man målar akvarell brukar man nog undvika att blanda in vitt över huvud taget och i stället använda färgerna i tunna lager där pappret lyser igenom och står för det vita.

Lycka till!

/Marie

Bo Svensson september 12, 2013 kl. 14:40

Hej
Mycket bra sida du har. Jag undrar vad man blandar för färger för att få vinrött?

Vänligen
Bosse
Växjö

Marie Fredriksson september 13, 2013 kl. 06:55

Hej Bo.
Rött med en liten aning blått i brukar funka när man vill ha vinrött. Blanda en liten mängd i taget bara – det är lätt att få för mycket blått och därmed närma sig lila, eller i värsta fall brunt!

Aini Svensson september 21, 2013 kl. 13:48

Vilka färger skulle du blanda för att få rost? Jag ska färga mattrasor. Vilka färger skulle du välja att matcha med? Aini

Marie Fredriksson september 22, 2013 kl. 09:08

Hej Aini.
”Rost” är för mig en orangeaktig ton, så gult och rött med kanske ett lätt stänk av blått (beroende på hur nyanserna man använder blandas) borde träffa ganska nära. Personligen gillar jag mycket när ”rost” kombineras med turkos och/eller smaragdgrönt och/eller vitt… det blir slående, djärva färgkombinationer. Lycka till!

Nadia Trivella oktober 13, 2013 kl. 11:37

Hej
köpte akrylfärger när jag kom hem fanns det ingen röd,konstigt , hur blandar man så man får röd/Nadia

Marie Fredriksson oktober 13, 2013 kl. 22:53

Hej Nadia.
Ledsen, men röd går inte att blanda till – det är en basfärg. Konstigt att inte rött är inkluderat i ett färgset, måste jag säga!

Jenny november 17, 2014 kl. 08:23

Magenta+gul=röd

Marie Fredriksson november 20, 2014 kl. 06:52

Nix, det stämmer inte. Röd är en basfärg och går inte att blanda till av några andra färger.

Christoffer maj 29, 2021 kl. 13:44

Rosa + svart?

Marie Fredriksson juni 6, 2021 kl. 09:23

Hej Christoffer.
Har du väldigt mycket rosa och väldigt lite svart kanske du får någon mörkt rödaktig grå i bästa fall. Men svart ”sväljer” väldigt mycket av andra färger och kommer att ta över nästan oavsett hur lite du använder.
/Marie

maria kagelind oktober 28, 2013 kl. 11:23

Hej Marie har fått ca 12 meter sammetsdraperityg som är en mer gul/beige dämpad ton svårt att förklara.När man tänker på gamla draperier så kanske du vet vad jag menar. Jag skulle vilja färga allt detta tyg till en varmröd organge färg…..går det? och i så fall vad för färg blandar jag i?
Tacksam för råd.

Mvh maria

Marie Fredriksson oktober 29, 2013 kl. 19:05

Hej Maria.
Det låter ju inte omöjligt att gul/beige skulle gå att färga till varmrött… men jag är osäker på hur mycket kontroll man har över nyanserna med textilfärg. I teorin är det ju en varm röd färg som ska till, men det är svårt att avgöra hur framgångsrikt resultatet blir med tanke på tygets ursprungsfärg. Om du kan så testa på en liten bit först innan du färgar alla 12 meter på en gång!

Eva november 13, 2013 kl. 06:29

Hej. Jag har en detalj som är grön o tänkte sätta på lite självhäftande färgad plastfilm för att få färg som passar mer med resterande omgivning. Vilken nyans ska man använda för att det ska bli mer mot rött. Dvs kan man blanda grönt med något för att få rött?

Marie Fredriksson november 13, 2013 kl. 08:53

Hej Eva.
Rött är en grundfärg som inte går att blanda till av några andra färger, så tyvärr kan du inte täcka över grönt med något som är transparent och få det att se rött ut. Enda lösningen är att täcka över (eller måla måla) med något som är täckande rött, dvs inte genomskinligt. Lycka till!

Hanna Levin november 17, 2013 kl. 16:49

hej jag undrar om men kan blanda röd färg. om man kan det hur?

Marie Fredriksson november 18, 2013 kl. 09:15

Hej Hanna.
Om du menar ifall man kan blanda till rött av några andra färger så är svaret nej. Rött är en grundfärg precis som gult och blått, och dessa kan man inte blanda till av några andra färger!

Ulla Johansson november 24, 2013 kl. 12:45

Hej! Jag har fått blandat en ljusgrå färg till väggen men nu när jag ser den hemma på min vägg (målat lite) är den för blå tycker jag. Hur får man den mer varmare grå? Med svart eller brun färg? Tacksam för hjälp. Med vänlig hälsning Ulla J

Marie Fredriksson november 24, 2013 kl. 15:17

Hej Ulla.
Svårt att säga utan att veta vad du har blandat med för färger, men svart eller brunt tror jag inte du ska lägga till, snarare varmt rött… men det är svårt att säga hur blandningarna blir här. Det är möjligt att du kanske får börja om med andra färgnyanser från början för att få en varm grå ton. Ibland går färger inte att ”rädda” tyvärr.

Tommy H november 25, 2013 kl. 12:38

Hej!
Hur blandar man så man får röd-orange färg via röd & orange färg? Hur många droppar??

Marie Fredriksson november 25, 2013 kl. 15:09

Hej Tommy.
Utgå från den orange färgen och tillsätt rött – LITE i taget! – tills du får den nyans du vill ha. Ta absolut inte för mycket åt gången, för har det väl slagit över och blivit ”för rött” så finns det ju liksom ingen återvändo! :) Exakt hur mycket av varje färg man behöver går inte att säga, man måste prova sig fram.

leif hällkvist januari 26, 2014 kl. 16:26

Hur blandar man till silverfärg?

Marie Fredriksson januari 27, 2014 kl. 09:04

Hej Leif.
En silverfärg måste ha ett metalliskt element i sig, och i mina ögon finns det inget bättre än s.k. micapulver. Det är ett pulver framställt ur mineralen glimmer och används i alla möjliga sammanhang från billack till ”pärlemorskimrande” schampo. Man blandar det med bindemedel och sen är det klart. Jag säljer micapulver i min webbshopp (http://marieofsweden.shop.textalk.se/kalligrafimaterial/mica-metallpulver.html) och hur man använder hittar du här: http://www.kalligrafi.com/mica/

Anette februari 15, 2014 kl. 10:06

Hej! Tack för en jättebra och informativ sida. Har nyss börjat måla och saknar en bra brun färg. Fick tips härifrån så nu ska jag försöka blanda till en fin tanfärg till mina hundar.
Kram o tack igen

per april 19, 2014 kl. 20:10

Hej! Jag har en gul dekorativ söm på mina svarta skor som jag skulle vilja färga om till vinröd, blå eller röd. går det? Mvh PER

Marie Fredriksson april 21, 2014 kl. 10:02

Hej Per.
Både rött och blått är grundfärger som man inte kan blanda till av gul och någon annan färg (eller inte av några färger över huvud taget, faktiskt). Det du behöver är en täckande färg av något slag, och när det gäller skosömmar har jag ingen aning om vad det skulle vara för sort. Dessutom skulle du behöva vara väldigt lätt på handen för att inte färga mer än skosömmarna! Jag skulle nog tveka till att ge mig på något sådant, faktiskt.

Isabella juni 23, 2014 kl. 22:51

Hej!
Vad ska man blanda för färger för att få en neon rosa färg? Vill måla mina väggar men hittar inte den färgen att köpa någonstans.
Tacksam för svar
Mvh isabella

Marie Fredriksson juni 24, 2014 kl. 12:38

Hej.
Neonrosa måste du köpa färdig – neon går inte att blanda fram av andra färger, det är liksom en ”ingrediens” i sig själv. Rosa får du annars av vitt och rött (om den har rätt ton från början), eller vitt och magenta (en säkrare väg). Lycka till!

Matilda Hörnqvist juni 26, 2014 kl. 15:55

Hej vilka färger blir det om man har vit gul röd blå och svart?

Marie Fredriksson juni 27, 2014 kl. 10:08

Hej.
Alla de färgerna tillsammans lär nog bli en brun sörja, men blandar du dem två i taget får du ett helt gäng olika nyanser. Olika gula och blå toner, orange, grönt, rosa, lila/bruna och grå, till exempel. Den exakta nyansen du får beror på hur originalfärgerna ser ut. Testa får du se!

Jenny juni 27, 2014 kl. 13:52

Hej jag undrar vilka färger man ska blanda för att få färgen gul

Marie Fredriksson juni 27, 2014 kl. 21:34

Hej Jenny.
Gult är en grundfärg som man inte kan blanda till av några andra färger!

Louise juni 30, 2014 kl. 07:19

Hej
Jag undrar hur man kan blanda till en aprikosfärgad färg ;)

Marie Fredriksson juni 30, 2014 kl. 17:25

Hej Louise.
Aprikos får du om du blandar orange med vitt. Och orange i sin tur består av rött och gult!

Thony juli 13, 2014 kl. 02:11

Hoy, undrar lite hur man ska blanda för att få fram en riktigt skrikig lime grön färg och en riktigt skrikig neon rosa färg? Mvh :)

Marie Fredriksson juli 13, 2014 kl. 09:09

Hej Thony.
Limegrönt är ju en gulaktig grön ton, så en ”kall” gul typ Lemon Yellow och en ”kall” blå typ Cerulean Blue borde ta dig ganska nära. (Färgernas benämningar varierar mellan tillverkare, men de brukar heta så här i konstnärsfärgsammanhang i alla fall.) Här, på andra raden kan du se ungefär hur blandningarna mellan dessa färger blir. Neon är nåt som inte går att blanda till av andra färger, det är liksom en ”ingrediens” i sig själv så den måste du nog köpa färdigblandad. Rosa får du annars av vitt och rött (om den har rätt ton från början), eller vitt och magenta (en säkrare väg). Lycka till!

Jan september 24, 2014 kl. 22:10

Hej Marie.
Jag har ingen fråga. Ville bara tacka för hjälpen på sidan. blev bra jord och sand förger på min model. Stort tack.

Marie Fredriksson september 25, 2014 kl. 16:50

Hej Jan. Jättekul att höra att informationen hjälpe dig!

angelica oktober 3, 2014 kl. 18:41

Hej, hur får man fram en varm plommon färg? Jag ska färga om en solblekt barnvagn med panduros färg palett, men dom har bara syrenlila som närmsta nyans, vilket jag tycker blir för ljust. Vagnens färg är sen tidigare lila.
Tack på förhand :-)

Marie Fredriksson oktober 5, 2014 kl. 13:47

Hej Angelica.
Svårt att säga utan att se exakt vad du har att utgå ifrån. I teorin blir rött med lite blått en lila nyans, och med gult tillsatt hamnar man med lite tur på en varm plommonnyans. Men det beror helt och hållet på hur de röda och blåa tonerna ser ut, och i ditt fall även hur de blandar sig med färgen som barnvagnen redan har. Så något idiotsäkert tips kan jag tyvärr inte ge dig!

Nicklas oktober 30, 2014 kl. 13:52

Hej jag undrar vilken färg det blir om man blandar gult, rött och vitt?

Marie Fredriksson oktober 31, 2014 kl. 19:06

Hej. Gult och rött blir någon form av orange ton, och med vitt tillsatt drar det iväg och blir pastelligt aprikos. Men exakt nyans beror på hur det röda och gula ser ut från början!

Joachim november 18, 2014 kl. 08:28

Hej Marie.

Vilken härlig sida, ja och all den kunskap om kulörer du har, jättekul.

Har scrollat mig igenom det mesta i jakten på något som verkar kort sagt omöjligt att hitta men jag tänker mig att prova här så får vi se.

Jo jag har ett klädskåp i trä från 30 talet, ja det har en brunbetsad yta typ ”30 – talsbrun”
skåpet är stort så att lägga all tid på att få det trärent är inget alternativ utan jag tänker mig at betsa eller lasera efter en eller två vändor med slipmaskin.

Det kommer naturligtvis att lämna en brun nyans i botten och jag vill ha fram en antingen grå, svart eller eventuellt om möjligt en ljusare nyans.

Vad tror du om alternativ här, låt fantasin flöda :-)

//J

Marie Fredriksson november 24, 2014 kl. 19:58

Hej Joachim.
Ja du… med tanke på att det är brun bets från början (jobbigt att få bort som du säger) och du vill ha en ljusare yta så är nog någon form av lasering med täckande (vitt) pigment enda lösningen, eventuellt i flera lager. Tveksamt om det täcker allt det bruna ändå, men det kan nog färghandlaren ge dig råd om. En annan bets skulle liksom bara lägga sig över den gamla, och definitivt inte ljusa upp (finns inga täckande pigment i bets, så vitt jag vet).

stefan jonsson december 26, 2014 kl. 19:45

Hej Marie.

det var en intressant sida om färger, själv undrar jag hur jag ska få till en lime nyans typ fluolime helst för flugbindning, använder veinards färgpulver.

MVH!

Stefan JJ

Marie Fredriksson december 27, 2014 kl. 15:54

Hej Stefan.
Limegrön – en gulaktig, ”kall” grön färg – får man av en kall gul färgnyans som till exempel Lemon Yellow och en blå som exempelvis Cerulean Blue. Om det är en fluorescerande ton du är ute efter gör du nog bäst i att leta efter något som finns färdigblandat efter som det är en speciell egenskap. Här kan du se exempel på hur färger ser ut när de blandas. Jag känner inte till just Veinards färgskala och kan inte ge dig någon absolut vägledning, men i teorin fungerar det med dessa båda nyanser. Och som alltid beror resultatet på den exakta nyansen man har på färgerna som man börjar blanda med, så det är bara att sätta igång att experimentera!

Lotta Risberg mars 30, 2015 kl. 17:33

Hej!
Vilken bra och informativ sida du har! :)
Jag är i behov av hjälp och hoppas att du fortfarande är ”aktiv” på den här sidan!
Hur blandar jag till en laxrosa färg?
Tusen tack på förhand!
//Lotta

Marie Fredriksson april 1, 2015 kl. 22:47

Hej Lotta.
Laxrosa är ju typ en pastellig orange med drag åt rött, så om du börjar med gult och tillsätter rött, och sen vitt tror jag du kommer hyfsat nära. Men som alltid, resultatet beror på nyanserna på de färger man börjar med. Lycka till!

Sandra april 23, 2015 kl. 11:06

Hej! Vad får man för färg om man blandar grön & blå? Och då är det mörkgrön & mörkblå jag menar.

Marie Fredriksson april 25, 2015 kl. 16:20

Hej Sandra. Troligtvis en mörk, odefinierbart brunaktig färg… men det är svårt att säga utan att veta de exakta nyanserna på färgerna, och det beror även på mängden grönt i förhållande till mängden blått.

Karin Back maj 7, 2015 kl. 07:50

Hej. Jag vill ha hjälp med att få till färgen turkos ” havsgrön”. Har gjort det tidigare men nu kommer jag inte ihåg hur. Ska färga ull.

Marie Fredriksson maj 9, 2015 kl. 15:23

Hej Karin. Turkosgrön får du av en ”kall” gul (som till exempel Lemon Yellow) och en varm blå (exempelvis Cerulean Blue). Börja med den gula och tillsätt blått i SMÅ mängder tills du får den nyans du vill ha. Lite hjälp på traven kanske du får här: http://www.kalligrafi.com/ovrigt/blandade-farger-fargspektra/ Lycka till!

Karin Back maj 15, 2015 kl. 11:52

Tack så mycket, ska skrida till verket… Karin

Urban Hahne maj 27, 2015 kl. 18:02

Hej. Jag har en hel bunt med rosa tyg som jag vill sy gardiner av till en båt. Men man kan ju inte ha rosa gardiner. Kan jag färga ner dem till någon mörk kulör som kanske drar åt blått eller blågrått? Vad skall jag använda för att ta kål på den rosa färgen, den är gräslig.
mvh/urban

Marie Fredriksson maj 29, 2015 kl. 17:21

Hej Urban. Svårt att säga… det beror på nyansen av rosa, tygets beskaffenhet och även nyansen på färgen som du färgar med. Men i teorin så borde du kunna tillsätta blått för att få en blåaktig nyans som dra mot lila eller brunt. Skulle kunna tänka mig att en färgning med grått skulle kunna ge nån varmblå ton också, men det går aldrig att bedöma det verkliga utfallet på förhand. Testa på en liten bit först om det går!

Viola juni 15, 2015 kl. 07:24

Hej! Vi har idag ett hus som är målat i en blågrå täcklasyr från Jotun med en ljusare blågrå nyans på husknutarna och runt fönstren. Det finns ett stänk av rött i grunden så den gråblå färgen är ganska varm. Nu vill jag måla om husknutarna i en varmröd nyans för jag tycker huset ser lite ”kallt” ut, men vet inte vad som skulle passa? Tänker mig nåt i allmogefärg. Har du något tips på en gångbar röd kulör?
Hälsningar Viola

Marie Fredriksson juni 16, 2015 kl. 19:34

Viola, bästa tipset är nog att gå till din lokala färghandlare så hjälper han dig med vad som kan passa både materialet och den befintliga nyansen.

Minna juni 15, 2015 kl. 17:53

Hur ska man göra om man har en vit vägg med balkong allt i vitt men för att få till skuggorna och de olika nyanserna av vitt? Ska det bara vara små förändrningar i det vita eller ska jag göra en mörkgrå? Hur gör man olika nyanser av vitt? :)

Marie Fredriksson juni 16, 2015 kl. 19:38

Hej Minna. Inte helt hundra på att jag förstår vad det är du ska göra, men om du vill blanda ”nyanser av vitt” så gör man det lämpligen genom att tillsätta små mängder av exempelvis svart eller grått till lämplig mängd vitt. Gör det i omgångar, lite i taget och testa ofta genom att måla ut lite grann på papper eller trä eller vad det nu ska målas på. Det är väldigt lätt gjort att det liksom slår över och blir för mörkt om man är för ivrig och tillsätter för mycket. Om du vill hålla dig till samma gråskala (vilket jag förmodar att du vill) så tillsätt en och samma färg till det vita men i olika koncentration. Lycka till!

Christopher juli 27, 2015 kl. 22:13

Hejsan

Vi har köpt en färg som är babyblå, men som vi skulle vilja få att bli mer gråblå och lite ljusare. Vi gissar att det skulle kunna fungera att blanda i lite vitt och svart, kan det stämma?

Marie Fredriksson juli 28, 2015 kl. 18:57

Ja, det låter som en logisk approach. Men testa med en mindre mängd först – och var väldigt försiktig med det svarta, för har det väl blivit för mycket finns det liksom ingen återvändo!

Christopher juli 28, 2015 kl. 22:54

Tack!

Maarit september 28, 2015 kl. 15:33

Vilken färg får man om man blandar orange och korall? ska färga kläder så vågar inte chansa

Marie Fredriksson september 28, 2015 kl. 20:24

Hej Maarit.
Orange och korall är ju väldigt näraliggande färger, så nån orange nyans borde det ju bli. Men som alltid när man blandar färg så beror nyansen man får på hur de båda färgerna ser ut från början, och i ditt fall beror det ju även på hur väl tyget tar åt sig ny färg, och om det är orange eller korallfärgat från början. Det finns inga garantier här – du måste nog chansa lite!

Maarit oktober 2, 2015 kl. 21:42

Tack för svar :) Japp chansning får det bli då… kommer bli lite som julafton :D

Julia november 22, 2015 kl. 21:58

Hej Marie,
Tack för en superintressant sida! Hur bryter jag korall?
Vänligen,
Julia

Marie Fredriksson november 22, 2015 kl. 23:50

Hej Julia. ”Korall” är en lite pastellig orange, och orange i sin tur består av gult och rött. Alltså – blanda gult och rött till en orange färg och tillsätt lite vitt så borde du komma hyfsat nära!

Julia december 7, 2015 kl. 21:28

Tack snälla! Ska bli spännande att bryta.

alexander januari 21, 2016 kl. 11:59

undrar hur man får kopparton

Marie Fredriksson januari 21, 2016 kl. 18:38

Hej Alexander. Koppar är ju en metallton, och den kan man inte blanda till av andra färger utan man måste ha ett metalliskt eller ”glittrigt” element också. I min webbshop finns t ex micapulver i flera olika metalliska toner (bland annat koppar) som du kan blanda egen färg av. Själva färgen i koppar är ju annars en orange ton (dvs rött plus gult) med en dragning åt brunt (tillsätt lite, lite blått för att uppnå det). Lycka till!

thomas februari 16, 2016 kl. 12:21

hejsan har en utmaning tror jag :) hur blandar man motoroil? en färg som används till fiskebeten. bifogar länk med ett exempel. antar att det lär vara transparenta färger mvh thomas

Marie Fredriksson februari 17, 2016 kl. 20:46

Hej Thomas.
Jag tog bort din länk för den ställde till det lite i kommentarsfältet, men jag såg bilden utan att helt greppa vad just ”motoroil” skulle vara för färg. En grön nyans skulle man ju kunna blanda till, och transparens får man ju med vattenkoncentrationen, men ”flakes” och glitter är ju en helt annan sak. Köp färdig färg, skulle jag säga! :)

thomas februari 22, 2016 kl. 16:17

ok tack för svaret enda problemet är att just denna färg inte finns att köpa.. bara en oljebaserad variant som är till för att blanda i gummi och jag vill få till en vattenbaserad att köra i min airbrusch. jag får laborera vidare

Björn maj 1, 2017 kl. 12:48

Fluorecerande gul lite brun och lite svart.
Detta är de färger man har att blanda egen gummifärg (motoroil)

conny emilsson april 7, 2016 kl. 20:09

Hej där
Jag försöker få fram olive drab
en matt grön färg till ww2 fordon
går det mäta på något sätt och få fram typ recept
//Conny

Marie Fredriksson april 10, 2016 kl. 17:58

Hej Conny.
Tyvärr kan man inte ge exakta mått på hur en exakt färg ska blandas till, eftersom utfallet beror helt och hållet på nyanserna på de färger som man blandar med. Gult och blått blir i och för sig grönt (som du kan se här), men vilken grön det blir beror på vilken gul och vilken blå man utgår ifrån, om du förstår hur jag menar. Så det enda du kan göra är att prova dig fram, eller – och det är nog en bättre ide – söka hjälp hos en färghandlare. Lycka till!

Oksana april 18, 2016 kl. 10:20

Hej!
Jag behöver din hjälp. Jag ska måla en aprikos pudel, men om du googlar så ser du att de är gul-bruna.
Hur får jag den nyansen på bästa sätt?
Tacksam för tips
Oksana

Marie Fredriksson april 18, 2016 kl. 18:28

Hej Oksana.
Jag skulle nog börja med vitt, och tillsätta lite brunt, och sedan eventuellt lite gult för att få den nyansen… testa får du se vad som händer!

Leila april 26, 2016 kl. 12:13

Hej!
Tack för den informativa sidan, undrar hur man kan få fram mintgrön färg på spetstyg

Tack på förhand
Leila

Marie Fredriksson april 28, 2016 kl. 16:23

Hej Leila.
Mintgrön är en pastell – alltså en nyans som har vitt i sig. Grönt och vitt blir alltså mintgrönt. Lycka till!

Jenny maj 2, 2016 kl. 10:18

Hej jag har en fundering, om man har en gul färg, finns de då en möjlighet att blanda i någon annan färg så den blir grå? isåfall vilken?

Marie Fredriksson maj 3, 2016 kl. 21:51

Hej Jenny. Grå tror jag inte att du kan få med gul som utgångspunkt. Tillsätter du svart får du förmodligen bara en grågrönaktig sörja, så jag tror inte att det är värt att försöka annat än för skojs skull. Lycka till!

Sara maj 16, 2016 kl. 23:24

Vad händer om man blandar lila och grönt?

Marie Fredriksson maj 17, 2016 kl. 16:12

Hej Sara. Svårt att säga exakt nyans, men nån form av brun sörja lär det bli! :)

Oksana maj 28, 2016 kl. 19:22

Hej igen Marie!
Hur får jag en gräddvit färg?
Tacksam för din hjälp

Marie Fredriksson maj 29, 2016 kl. 08:41

Hej Oksana.
Jag skulle utgå från rent vitt, och sen bryta den med lite brunt. Och jag menar verkligen pyttelite åt gången, för slår det över och blir en cafe latte-ton i stället har det ju gått för långt. Tonen på den ”gräddvita” färg du får beror helt och hållet på nyansen på det bruna du använder. Brunt kan ju för övrigt även blandas till av rött, gult och blått, men det kan vara svårt att hitta rätt proportioner. Lycka till!

Therese Bergström augusti 1, 2016 kl. 11:56

Går det att blanda i någon färg där det redan är grönt för att få en blå färg? Jag vill ha blåa drömmar (kakor) till min sons dop och har hällt i blå karamellfärg. Med när det blandas ihop med smöret (gult) så blir allt grönt. Kan man tillsätta någon annan färg för att den ska bli blå??

Marie Fredriksson augusti 3, 2016 kl. 15:13

Hej Therese.
Jag tror det kanske blir svårt att göra kakorna blå, i och med att det är en hel del ”vitt” (mjöl etc) i smeten. Det behövs nog i alla fall rejält mycket mer karamellfärg än du har använt för att det ska bli en kraftigare färgning. Det går inte att tillsätta någon annan färg eftersom blått är en grundfärg och inte kan blandas av andra färger, så det är nog i princip bara mer av den blå karamellfärgen som (förhoppningsvis) hjälper. Lycka till!

Monika augusti 12, 2016 kl. 20:50

Hej,
Jotun har en färg som heter antikgrå. Den ska innehålla gult för att den inte ska bli blå i tonen. Nu när vi målat och köpt en massa färg så tycker vi ändå att den grå färgen är blå. Vad ska vi göra be affären blanda om färgen eller använder de som ni beskriver en svart som innehåller blå o då blir den blå i alla fall. Vi försökte försäkra oss om att den inte skulle vara blå i tonen. Hur kan vi enklast ändra den ljusgråa färgen som ser blå ut att bli mer grå i sin färg. Vi har bara 40 liter färg stående. Tacksam för svar

Marie Fredriksson augusti 14, 2016 kl. 19:57

Hej Monika.
Det är omöjligt för mig att bedöma hur färgen ni köpt är blandad, så det bästa ni kan göra är nog att gå tillbaka till butiken och se vad de kan göra åt saken. Tyvärr är det det enda råd jag kan ge er. Lycka till!

Mary augusti 28, 2016 kl. 10:43

Hej

Jag har en stor soffa med massor av kuddar i klar blå ej himmel blå (skrikig blått). All tyg är av kraftigt bomull vilket är oxå avtagsbar. Jag önskar får den blåa färgen ändrad till Eros Blue eller mörkt antikt blått bara för att tona ner det skrikiga.
Om det inte går med ovan så kan jag även tänka mig svart grått.
Hur går jag till väga?
Vilka färger bör jag handla? Önskar färga hemma.

Tackar mycket på för hand//Mary

Marie Fredriksson september 1, 2016 kl. 19:32

Hej Mary.
Det är extremt svårt att säga… utbudet av textilfärger är ju inte obegränsat, och de är så vitt jag vet inte avsedda att blanda med varandra heller. Sen spelar nog även tygets kvalitet och struktur roll för hur väl det tar emot ny färg. Så det är nog lite ”hit and miss” här. Testa och se vad som händer. Vad som helst som är mörkare än den färg du har nu borde ju ha effekt, men jag skulle nog satsa på något gråaktigt. Fast det finns inga garantier här, det blir en chansning. Lycka till i alla fall!

Johan december 10, 2016 kl. 16:53

Hej!

Jag hjälper min dotter att tillverka tvål. Vi har ett kitt där det finns 4 olika färger; transparent (huvudtvål), blå, röd och orange. Kan vara falsk marknadsföring, men på förpackningen visas olika exempel och ett av dem har grön färg. Hur blandar jag för att få grön?

Mvh,
Johan

Marie Fredriksson december 13, 2016 kl. 22:22

Hej Johan.
Möjligen är det tänkt att orange och blå ska kunna bli grön… normalt sett säger man att gult och blått blir (någon form av) grönt, och orange ligger ju i närheten av gult. Men jag skulle inte satsa alla mina pengar på att det faktiskt blir bra i det här fallet. Men du kan ju testa med små mängder först!
Lycka till!

Julia december 31, 2016 kl. 21:58

Hej.
Jag har lite problem med färger … i hår…
Har färgat håret ganska skrikigt rosa lite röd rosa men för rosa ganska skrikigt. så kanske något ” hot pink” skulle jag kalla det… men jag var ute efter en riktigt röd färg… vilka toner skulle jag kunna lägga på för att få det rött ?
Funderade på att lägga på orange men är osäker på Om det funkar alls… snälla svara skulle göra mig glad

Marie Fredriksson januari 7, 2017 kl. 15:37

Hej Julia.
Sorry, att färga hår är något annat än att blanda färg på papper. Kan inte alls bedöma resulatet på hår eftersom jag inte vet hur färgerna fungerar (om de bleker håret eller ej osv). I teorin (med papper) så skulle jag lägga till ganska mycket rött till en befintlig rosa för att tona ned den, men jag har som sagt ingen aning om hur hårfärger fungerar. Enklast är nog att gå till en duktig frisör.
Lycka till!

pelle januari 9, 2017 kl. 19:04

Vi hade 4 grundfärger när vi gjorde färgen till plastmattan på mitt gamla jobb Vi hade grönt blått gul oc röd men är inte grön en grundfärg ,

Marie Fredriksson januari 11, 2017 kl. 22:07

Hej Pelle.
Nix, grönt är inte en grundfärg – det kan blandas av gult och blått!

Christer altebo januari 10, 2017 kl. 18:15

kan man få en ljusblå färg att bli mörkare?MVH Chrille

Marie Fredriksson januari 11, 2017 kl. 22:08

Hej Chrille.
Ja, givetvis. Blanda med mörkblått till exempel!

Maria januari 17, 2017 kl. 19:35

Hej, har ett lila vildsidentyg jag vill ska bli grönt. Ska jag använda en grön färg eller ska jag ta blått?
Tack på förhand!
Maria

Marie Fredriksson januari 17, 2017 kl. 23:45

Hej Maria.
Det är svårt det där med tyg, där mängden färger är begränsade. Jag kan inte se någon (teoretisk) möjlighet att få lila att bli grönt, faktiskt… Blått på lila lär inte bli grönt, tar du en grön färg kan du kanske få en mörkare murrig grön med lite tur. Men jag kan inte lova något, och du gör nog bäst i att testa på en mindre bit först. Lycka till!

Sara januari 23, 2017 kl. 13:35

Hej! Jag har ett överkast om är av en mjukare tyg och den är vit men jag vill färga den till rosa är det möjligt ? :)

Marie Fredriksson januari 23, 2017 kl. 20:33

Hej Sara. Det är svårt det där med tyg, där mängden färger är begränsade. Finns det rosa färg för tyg? Jag vet inte, men gör det det så borde det ju inte vara några problem. I teorin skulle *lite* rött på vitt i bästa fall kunna bli rosa, men nyansen kan man inte styra… så det blir i så fall en chansning!

Helene Johansson april 2, 2017 kl. 11:32

Har du tips på hur man får grävling respektive mullvadsfärg?
Tacksam om svar

Marie Fredriksson april 2, 2017 kl. 18:23

Hej Helene.
Mullvadsfärg är för mig en varmt brun färg med en liten dragning åt rött. Och brunt är en blandning av både rött, gult och blått – med en övervikt på rött i det här fallet då, om du tänker dig samma färg som jag. Men som jag skriver i artikeln ovan – exakt vilken nyans man får när man blandar färger beror på originalkulörerna, så helt enkelt är det inte (mer än i teorin). :) En grävling är så vitt jag vet svart och vit (möjligen även grå), så där behöves ingen färgblandning. Lycka till!

Izabela april 22, 2017 kl. 11:17

Hej!
Trudne inte att jag kommer att få hjälp med min fråga så där på internet men när jag hittade din sida så väcktes ett hopp hos mig.
Jag har blandat en mellan mörk blå färg med vit för att få den ljusare och effekten av det blev ljusblå, nästan babyblå. Jag skulle vilja få det till grå med lätt blå ton i. Kan jag tillsätta svart? Kanske mörkare grå är bättre? Jag behöver handla in en komponent färg så jag kan välja det som behövs. Tacksam för jetsnabbt svar.
Trevlig helg! Izabela

Marie Fredriksson april 22, 2017 kl. 20:57

Hej Izabela.
Ja, det låter i teorin som att svart skulle funka, men den exakta nyansen kan man inte veta på förhand. Prova med en liten skvätt till att börja med, och tillsätt lite svart åt gången – det är väldigt lätt att mörka ner för mycket! Lycka till!

Mattias maj 9, 2017 kl. 10:09

Hej!

Härligt inlägg. Vilken färg får jag om jag blandar lila och gul? Eller lila och orange?

Marie Fredriksson maj 10, 2017 kl. 17:40

Hej Mattias.
Troligtvis någon nyans av brunt! :)

Renée juni 18, 2017 kl. 12:55

Hej
kommer att måla en innerdörr med linolja och skulle vilja få till en” Dalahäst röd/orange ton. Har du några tips till pulver blandningar.

Marie Fredriksson juni 18, 2017 kl. 21:46

Hej Renée. Jag tror du får bäst hjälp i färgaffären. Jag har inte särskilt bra koll på vilka pigment man har att utgå från när det gäller linoljefärg tyvärr.

Helena Hedman augusti 5, 2017 kl. 16:29

Hej!

Jag vill få till dimrosa (heter det väl?) Och hpppas att du kan hjälpa mig med hur jag får till det . Tillsättet jag svart för att lyckas med det?

Tack för svar på förhand!

Helena

Marie Fredriksson augusti 8, 2017 kl. 20:39

Hej Helena. Det är svårt att säga. Vad har du att utgå ifrån? Hur ser den nyansen ut? Vad har du som du kan tillsätta? Vilken nyans är det på den färgen? osv. I teorin kan man väl tona ner en stark rosa färg med dels vitt för att göra den ”pastellig” och ev. kanske mörkblått, mörkgrått, brunt eller till och med svart – det beror helt på hur färgerna ser ut i sig själva. Om det är väggar eller möbler du ska måla så skulle jag nog rekommendera att låta en färghandlare bryta färgen så det blir som du vill ha det, annars är det bara att prova sig fram med små mängder åt gången.

Lycka till!

Maria Wernersson augusti 24, 2017 kl. 09:46

Hej! Vilken fantastiskt bra sida! Kommer att lära mig själv och mina barn lite färglära framöver :) Så en fråga. Hur blandar jag till olivgrön? /Maria

Marie Fredriksson augusti 26, 2017 kl. 16:34

Hej Maria.
Grönt blandar man av gult och blått, men vilken nyans av grönt man får beror på nyansen på det gula och blåa man använder! Om du tittar på den här sidan så ser du till exempel att Lemon Yellow och Ultramarine Blue blir en fin grön färg att utgå ifrån. För att sedan tona ner den lite (olivgrön är drar ju lite åt det bruna hållet) så tillsätter du lite rött. Enkelt va? :)

Lycka till!

Kajsa november 11, 2017 kl. 20:18

Tack för fin sida och bra information. Jag ville ha rosa väggar men inser efter en strykning att färgen jag köpt är aningen för mörk och lite för lila. Jag kan ju ljusa upp med vitt men kan jag göra nåt för att få det lila att bli mer rosa? Kan lite gult och vitt hjälpa?

Marie Fredriksson november 18, 2017 kl. 09:34

Hej Kajsa.
Just rosa kan vara lite lurigt att blanda, i synnerhet när man redan har en rosa nyans att utgå ifrån. Har du möjlighet så provad dig fram med olika kombinationer i små mängder och se om nåt funkar, det känns som säkraste kortet. Eller gå till färgbutiken och be dem bryta en ny nyans.
Lycka till!

inger montaigne november 24, 2017 kl. 16:59

Hej Marie,
Har hållit på i flera timmar för att få fram en ljust klarblå himmel, lyckas tyvärr inte få fram rätt nyans. Har du några tips så vore jag mycket tacksam.
Målar i acryl.
MVH
Inger

Marie Fredriksson november 26, 2017 kl. 19:46

Hej Inger.
”Himmelsblå” för mig är lika med Cerulean Blue… testa det!

zahira januari 9, 2018 kl. 18:46

hej marie, jag undrade om det går och göra guld färg genom att blanda andra färger?

Marie Fredriksson januari 23, 2018 kl. 13:02

Hej Zahira.

Nej, för att få ”guld” måste man ha någon form av metalliskt element, och det får man inte fram bara med andra färgnyanser.

Kristina januari 28, 2018 kl. 10:00

Hej
Hur får jag fram en sval/kall brun nyans istället för en varm brun nyans?

Marie Fredriksson januari 28, 2018 kl. 11:46

Hej Kristina.
Den bruna ton du får beror helt på vilka färger du blandar till den av. Brunt är (i teorin i alla fall) en kombination av både rött, blått och gult. För att den bruna tonen ska bli sval, behöver de ingående färgerna också vara det. Exempel på detta är Lemon yellow, Ultramarin och Alizarin Crimson. Om man i stället har varma färger att blanda med, blir även resultatet en varm ton. Förstår du hur jag menar?

Sofia Tälth februari 26, 2018 kl. 10:44

Hej!
Går det på något sätt att blanda till magenta?

Marie Fredriksson mars 4, 2018 kl. 14:28

Hej.
Magenta gör man nog bäst i att köpa som färdig nyans!

Marie mars 12, 2018 kl. 12:19

Hej Marie
Har försökt få till cerise/magenta i timtal från ”Ittens färgcirkel” (mellan röd och lila) med vattenfärg för en uppgift till skolan. Jag får inte till det, hur gör jag?
Tack på förhand!
Marie

Marie Fredriksson mars 12, 2018 kl. 20:58

Hej.
Magenta räknas som en av grundfärgerna när det gäller tryck, och kan så vitt jag vet inte blandas till av några andra färger. Du kan kanske komma i närheten med en kombination av rött och (lite) blått med ev. vitt tillsatt, men allt beror på den exakta kulör färgerna du blandar med har. (Ett exempel på hur detta fungerar ser du här: http://www.kalligrafi.com/ovrigt/blandade-farger-fargspektra/) En klar magenta kan du troligtvis inte blanda fram tyvärr. :(

Marie mars 12, 2018 kl. 21:48

Hej,
Tack för svar. Jag får försöka göra mitt bästa :)

Viggo april 26, 2018 kl. 08:08

Hur blandar man gyllen brun

Marie Fredriksson april 27, 2018 kl. 11:22

Hej Viggo.
Testa att börja med gult, och tillsätt sedan små mängder rött och blått!

Jasmine maj 28, 2018 kl. 21:19

Hej! Man man blanda en lite gulligare färg som inte är gul men ändå inte orange? Om du fattar? Har ett protjekt i skolan och vi måste blanda de färgerna vi ska ha.

Marie Fredriksson juni 8, 2018 kl. 16:37

Hej Jasmine.
Ursäkta sent svar. Om du med ”gulligare” menar en varmare gul (alltså nånstans mellan gul och orange) så är det små, små mängder rött du behöver tillsätta till ditt gula. Men det är alltså SMÅ mängder vi pratar om… pyttelite i taget tills du hittar den nyans du letar efter!

Leif Hadefjell september 7, 2018 kl. 09:02

Har falurödfärg samt vitfärg. Önskar ljusa upp den faluröda färgen lite. Hur??

Marie Fredriksson september 21, 2018 kl. 16:34

Hej Leif. Sorry, kan inte svara på det. Falu rödfärg är ju en slamfärg, så jag vet inte om det finns något att blanda med som är kompatibelt med slamfärg… kolla med din färghandlare! Rött plus vitt brukar dock bli nån form av rosa, och jag gissar att det inte är det du vill ha här.

Eva september 11, 2018 kl. 15:31

Hej Marie! Jag undrar om du har någon teori om hur man kommer från pewter grey till lila? Jag funderar på rött eller kanske rent av lila. Jag färgar textil.

Vänliga hälsningar
Eva

Marie Fredriksson september 21, 2018 kl. 16:35

Hej Eva. I teorin borde lite blått och lite rött ta dig en bit mot lila, men det beror helt på nyanserna av rött och blått (och grått). Testa i liten skala får du se!

Eva september 22, 2018 kl. 18:48

Tusen tack för svar! Jag ska testa!

:D

Åsa Dahl december 19, 2018 kl. 20:01

Hej!
Jag undrar har jag ska göra gör att få fram färgen senapsgul?
Med vänlig hälsning, Åsa

Marie Fredriksson december 24, 2018 kl. 10:58

Senapsgul är ju en brunaktig gul färg, så i teorin behövs det små mängder av både rött och blått för att få en brun ton. Men det är verkligen små mängder det handlar om, så ta det försiktigt!

Anna Gripeteg februari 4, 2019 kl. 23:34

Hej
Jag har gardiner i bomull, en normal o två väldigt tunna, som är ljust grisskära/pastellrosa. Skulle vilja färga dem så de blir lite brunrosa, alltså inte så skarpa utan lite ’smutsiga’, går det?

Marie Fredriksson februari 7, 2019 kl. 19:18

I teorin går det ju, men textilfärger har ju en begränsad färgskala, så jag vet faktiskt inte. Dessutom är väl textilfärg ganska täckande har jag för mig. Tveksam om det går, men gillar du inte gardinerna som de är så kan du ju alltid chansa och se vad som händer! :) Lycka till!

Ewa rebert april 9, 2019 kl. 17:43

Skulle vilja ha fram en lejongul ton. Ska jag blanda i lite sandfärgat eller rosa????

Marie Fredriksson april 19, 2019 kl. 11:34

Det beror på vad du har att börja med, men jag antar att du har gult som utgångspunkt. Lejongult i mina ögon drar lite mot brunt, så lite blått i kombination med lite rött bör funka (med betoning på lite). Lycka till!

Christian Eldstig augusti 25, 2019 kl. 19:35

Wow.

Det här var en fantastisk genomgång! Du är grymt duktig på kalligrafi också!!! Jag är superimponerad hur pass pedagogiskt bra den här genomgången var att följa.

Marie Fredriksson september 1, 2019 kl. 08:14

Tack Christian, det var roligt att höra! :) Jag slutar aldrig att förvånas över att just de här sidorna om att blanda olika färgnyanser är så väl besökta… men det är ju givetvis jättekul att det blivit så!
Tack igen!

Julia Axén april 4, 2021 kl. 16:08

Vad blir det om man Blandar neon lila och neon ljus blå?

Ingemar oktober 3, 2021 kl. 17:46

Hej!
Jag har 5 liter ljusgrå täckglaset från Cuprinol. Vill bryta den till svart. Köpte en liten flaska Avantint CH och hällde i burken. Färgen blev lite mörkare grå men inte svart som jag önskar.
Hur ska jag gå vidare? Tacksam för svar
Mvh Ingemar

Marie Fredriksson oktober 14, 2021 kl. 21:00

Hej Ingemar.
Det går inte att bryta fram en helt svart färg. Om du har fem liter ljusgrå kommer det krävas MASSOR av svart färg för att få något som inte ser grått ut längre. I mina ögon är det inte ens lönt att försöka, för det går åt mer färg än vad jag antar att du behöver i slutändan.

/Marie

Jimmy november 10, 2021 kl. 16:23

Hej
Har en ljusgul färg och vill ha den gulare hur gör jag då

Marie Fredriksson november 15, 2021 kl. 18:19

I teorin: tillsätt starkare gul färg. Men beroende på hur mycket färg det handlar om så är det kanske lättare att köpa rätt nyans i stället.

Marrin januari 13, 2022 kl. 22:22

Om man har en röd bakgrund kan man då på något sätt få den att bli grå/ljusgrå genom att sätta tex färgat glas/plast framför?

Marie Fredriksson januari 17, 2022 kl. 20:07

Nej, det tror jag inte går… enklast är nog att måla över med nån täckande grå färg om ytan tål att målas.

Clara Vilbern mars 28, 2022 kl. 19:57

Hej! Kan man få fram grönt genom att blanda brunt och blått?

Marie Fredriksson april 11, 2022 kl. 20:21

Hej Clara.
Nej, brunt och blått kommer inte att bli grönt.