Pilot Parallel Pen – bästa reservoarpennan för kalligrafi!

Pilot Parallel Pen

Pilot Parallel Pen

För ett par år sedan kom en ny reservoarpenna ut på marknaden, ”Pilot Parallel Pen” heter den. Det är en mycket bra kalligrafipenna, faktiskt den bästa av dem allihop! Dessa pennor kan du köpa i olika storlekar i webbshopen. I asken finns ett instruktionsblad som beskriver de grundläggande funktionerna som hur man sätter ihop pennan, hur man rengör den, hur man kan blanda färger etc. Nedan följer ytterligare information som kan vara bra att veta när man experimenterar med sin Pilotpenna. Till exempel så glider denna penna lätt över de flesta pappersytor, så prova gärna att skriva på lite grövre akvarellpapper för en spännande textur!

Patronerna

Bläcket i patronerna är inte ljusäkta. Olika bläckfärger kan uppföra sig på olika sätt i pennan, en del flyter t ex lite lättare genom skrivspetsen än andra men alla är självfallet anpassade för just denna typ av penna. Om du vill byta färg innan en patron är slut så kan du enkelt försegla den gamla patronen med en bit häftmassa, så förhindrar du att bläcket torkar bort och försvinner. Förvara för säkerhets skull en förseglad patron upprätt, t ex i en äggkopp eller liknande.

Använda annat bläck

Det går utmärkt att använda andra typer av bläck eller tusch i en Parallel Pen, och man kan göra på ett par olika sätt. Enklaste sättet är att använda den tomma hylsan som patron. Sätt ihop hylsan med pennspetsen, sänk ner pennans spets i den skrivvätska du vill använda, tryck ihop hylsan och låt sedan vätskan sakta sugas upp genom skrivspetsen. Det går också att fylla hylsan med vätska med en pipett eller genom att droppvis för över med en pensel innan man sätter ihop den med pennspetsen. Om bläcket inte börjar flyta med en gång kan du försiktigt trycka på hylsan för att tvinga vätskan hela vägen genom pennan ned till pappret.

Tomma och ursköljda patroner kan också fyllas med nytt bläck med hjälp av pipett eller pensel enligt ovan. Om det lilla cirkelformade ”locket” sitter kvar på sned i öppningen är det lämpligt att peta bort det, vilket är lätt gjort med en virknål, ett uträtat gem eller liknande.

Ska du skriva länge och behöver mycket bläck så kan man även fylla själva pennkroppen med bläck, och sedan använda pennan helt utan patron. Fyll pennkroppen med vald skrivvätska och skruva fast pennspetsen i upprätt position – se till att dra åt ordentligt. Du kan behöva knacka pennspetsen mot pappret ett par gånger innan bläcket börjar flöda ordentligt. Testa med vatten först om du är osäker på om pennan läcker eller inte, men det ska inte vara några problem om inte pennan är skadad.

Pennspetsen går också utmärkt att doppa direkt i annat tusch eller bläck, precis som man skulle göra med ett stålstift. Inte heller i detta fall behöver man använda någon patron.

Exempel på passande skrivvätskor är t ex Pelikan 4001, annat reservoarpennebläck som t ex Quink samt valnötsbläck (finns i webbshopen). Tunnflytande akrylfärger av typ FW Acrylic (kan behöva förtunnas med vatten i varierande mängd) fungerar i regel också, och ibland även akvarellfärger och gouache. De sistnämnda kan man få experimentera en hel del med innan man hittar rätt, och ibland går det helt enkelt inte alls. Det beror på pigmentens storlek om de kan ta sig fram genom pennan, och därför fungerar akvarell och gouache av artistkvalitet bättre än de av studentkvalitet eftersom pigmenten då är finare malda. Det är oftast enklast att doppa pennan i akvarell eller gouache, än att få det att rinna genom pennan via en patron.

Skötsel

Tänk på att göra rent pennan ordentligt efter varje gång du har använt andra skrivvätskor än de patroner som är anpassade för Pilot Parallel Pen, annars kan de torka ihop och bli obrukbara. Se instruktionsbladet i asken hur man rengör pennan. Envist bläck kan lösas upp genom att ställa pennan i utspädd fönsterputs en stund – ammoniaken i fönsterputsen brukar kunna lösa upp det mesta. Använder du de avsedda patronerna kan de sitta kvar i pennan utan att skada den när du ställer den ifrån dig, så länge korken är väl fastskruvad. Låt dock inte pennan stå för länge på det här sättet – nån vecka brukar inte vara något problem, men vet du att den kommer att stå oanvänd längre än så så är det bäst att göra rent pennan innan den ställs undan, för att förhindra att den torkar ihop.

Lycka till med din Pilotpenna!

Marie Fredriksson