Redskap för kalligrafi: papper

Papper - redskap för kalligrafiPapper är givetvis en mycket viktig del av utrusningen man behöver när man skriver kalligrafi. Det finns en uppsjö av papper på marknaden men inte alla passar för kalligrafi.

När man börjar kalligrafera brukar man klara sig med vanligt kopieringspapper (jag använder faktiskt fortfarande kopieringspapper till att skissa på), men ganska snart vill man experimentera med lite roligare typer av papper.

Akvarellpapper med slät gräng (alltså slät ytstruktur) brukar vara ett bra val. Det finns olika varianter bland tillverkarna så man måste prova sig fram lite. Några bra sorter i mitt tycke är Arches Aquarelle HP (HP betyder ”hot press”, att pappren pressats mellan varma valsar vilket innebär en slät yta), Canson Mi Teintes, Lana Colour och Diploma Parchment. Dessa är generellt sett högt rankade i kalligrafikretsar, är syrafria och samtliga är hot press. Canson Mi Teintes och Lana Colour finns dessutom också i en mängd olika färger utöver vitt, vilket kan vara trevligt. (Svarta papper är dock ofta inte syrafria, det kan vara bra att veta.)

Akvarellpapper med grov gräng/yta passar i regel inte för kalligrafi med metallpennor. De har ofta förkortningen CP (”cold press”, alltså kalla valsar och grövre yta) eller NOT (en lite märklig beteckning som helt enkelt betyder ”inte hot press”). De funkar sällan med stålstift eller reservoarpennor eftersom dessa verktyg behöver en hyfsat slät yta för att kunna lämna ifrån sig bläcket i en jämn och fin linje. Om man däremot är så pass driven att man kalligraferar med bred pensel så kan man med fördel använda grovt grängat papper, det ger penselhåren ett bra motstånd och fin struktur.

Vilket papper man föredrar är personligt, så bara för att jag gillar ovanstående sorter så betyder inte det med automatik att du också kommer att göra det, men chansen är i alla fall ganska stor. Det finns nämligen flera variabler som påverkar hur man upplever ett papper:

  • den typ av penna man använder
  • vilken skrivvätska man har i pennan – tusch, bläck, akvarell, akryl etc
  • vilken lutning man har på skrivbordet (om någon alls)
  • hur hårt man trycker pennan mot pappret
  • och så själva pappret så klart

Till exempel så kan stålstift med akvarellfärg i funka jättebra på ett papper, men samma penna med gouache (som är något tjockare) kanske ger lite ojämnare linjer och kräver ett slätare papper för att bli riktigt bra. Med tiden så lär man sig vad som passar till vad, men det krävs att man faktiskt provar sig fram för att man ska få in känslan så att säga.

Använd skyddsark!

Det är ofta en väldigt bra ide att använda ett skyddsark under handen när man skriver, så att inte handen ligger direkt mot pappret. Anledningen är att skydda pappret från smuts, fett, hudkräm etc. från handen. Oavsett hur ren man tycker att man är finns det ändå fett på huden, och när det hamnar på pappret så kan det göra att pennan uppför sig konstigt. Kanske känns det lite ”halkigt”, eller också kan linjerna bli ojämna i kanten osv. Om du brukar skriva utan skyddsark och tycker att bokstäverna på den nedre halvan av ett ark känns annorlunda jämfört med de första raderna så kan det bero på just detta – ytan på pappret har blivit lite fetare, och det gillar inte pennan. Bäst är att ha ett rent och snyggt papper att skriva på!

Man bör även försöka att förvara papper någorlunda skyddat från damm, eftersom damm på ytan också kan göra att pennan inte uppför sig som den bör göra.

Var handlar man?

Var hittar man nu bra papper? Ja, om man har lyckan att ha en bra konstnärsbutik i närheten så är ju det en given startpunkt men många av oss har inte det – undertecknad inkluderad. Lyckligtvis så finns det bra butiker på nätet nu för tiden. I min webbshop hittar du pappret Lana Colour som jag personligen är mycket förtjust i och om du Googlar ”konstnärsmaterial” så hittar du flera bra ställen att handla ifrån!

Marie Fredriksson