Redskap för kalligrafi: penslar

Penslar - redskap för kalligrafiBehöver man penslar när man skriver kalligrafi? Både ja och nej. Det finns kanske inget större behov så länge man skriver med reservoarpennor, men så fort man börjar med stålstift så är det klokt att inhandla lite penslar.

De behöver absolut inte vara någon hög kvalitet på dem. Jag har själv ett par gamla billiga trotjänare som klarar av att stå bortglömda i en vattenburk i flera dagar och som torkat in med diverse färger ett antal gånger men fortfarande sköter sitt jobb. Jag använder dem främst till att blanda färg (akvarell, gouache, akryl etc) och till att ”mata” pennan med färgen, och då är mårdhårspenslar ganska mycket överkurs. :-) Det funkar lika bra med en billig pensel. Det kan dock vara bra att undvika de allra billigaste som ofta tappar håren – något man snabbt tröttnar på.

Om man är intresserad av att måla bakgrunder till sin kalligrafi kan det även vara klokt att inhandla ett par stora penslar runt storlek nr 12, då blir det lätt att täcka pappersytan med färg snabbt och jämnt. Runda eller platta penslar är mest en smaksak – jag föredrar personligen de runda som jag tycker håller mer färg. Det kan också vara en bra ide att ha en pensel till mörka färger och en annan för ljusare, ifall någon mörk färg skulle fälla vid ett senare tillfälle.

Även skumgummipenslar (finns i några olika bredder på bland annat Panduro och Slöjd-Detaljer) kan vara bra att ha om man målar bakgrunder – då kan man definitivt täcka stora ytor snabbt. Dessa är även perfekta om man vill experimentera med ”stärkt papper”-tekniken.

Penslar av bättre kvalitet bör man satsa på om man ska måla detaljer där kontrollen över vart färgen hamnar är viktig (till skillnad från exemplen ovan). Till exempel om man är intresserad av att måla vackra och detaljerade anfanger eller tunna, kontrollerade linjer. Satsa då på bra syntetpenslar eller till och med äkta mårdhårspenslar. Billiga penslar har i regel hår som spretar åt alla möjliga olika håll, men bra penslar håller formen mycket bättre och är en ren fröjd att använda!

Marie FredrikssonRonald Blomqvist augusti 13, 2014 kl. 15:54

Hej Marie!
Jag letar efter stift för textning och hittade det hos dig.
JNu vill jag bara kommentera en sak: Jag har textat med pensel i hela mitt liv och tycker inte det stämmer det du säger om penslarna – om du nu menar penslar att texta med (på samma sätt som du gör på din film). Penseln är A och O för att du skall kunna göra en fin bokstav. Idag är det svårt att hitta en bra mårdhårspensel med skuren spets. Jag tror du menar någonting annat när du menar att penseln inte har någon betydelse.
Hälsningar Ronald.

Marie Fredriksson augusti 13, 2014 kl. 18:26

Hej Ronald.
Givetvis är penseln ett av grundredskapen för alla som är ”seriösa” kalligrafer, men det är inte riktigt den betydelsen jag skriver om här. Jag behandlar mer penseln som ett komplement till den kalligrafi man skriver med stålstift. Att blanda färg med, till bakgrunder, målade detaljer etc. Lite otydligt formulerat är det nog, det har du helt rätt i!