Valnötsbläck

Valnötsbläck är en stapelvara vid mitt ritbord.  Jag använder det till nästan all övning men den vackra bruna färgen passar även till färdiga arbeten. Bläcket flyter lätt genom pennan och är på det stora hela väldigt trevlig att arbeta med.

I webbshoppen säljs valnötsbläcket som pulver som man blandar med vatten till önskad styrka. Det är precis så enkelt som det låter, men jag tänkte visa hur jag gör i alla fall.

Jag häller en del pulver i en liten burk och fyller på med ca tre delar vatten. Sen rör jag runt med något oömt föremål – här fel ände av en plastsked – så gott det går i den geggiga sörja som bildas. Man bör absolut inte använda penslar, det kommer inte håren att bli glada åt! :)

Blanda pulvret med vatten i en liten burk och rör om väl

Blanda pulvret med vatten i en liten burk och rör om väl

När jag blandat så väl det går för tillfället får bläcket stå i en halvtimme ungefär. Då hinner allt pulver lösa upp sig i vattnet. Jag tillsätter ca två delar vatten till och efter lite mer blandande så har man ett fint, brunt, vattenlösligt bläck att skriva eller måla med.

Jag förvarar mitt bläck i en liten burk med konservburklock som jag köpte för nån tia i min lokala Järniaaffär för några år sedan. I den ligger en handfull rostfria muttrar. Det innebär att när man börjar skriva behöver man bara skaka sin burk lite lätt så är bläcket färdigblandat och klart att använda. Valnötsbläck separerar inte och sjunker till botten i särskilt hög grad, men det är rätt praktiskt att ha de där muttrarna liggande däri i alla fall.

Enkel glasburk med några rostfria muttrar

Enkel glasburk med några rostfria muttrar

Om man skulle glömma att sätta på locket på burken så länge att bläcket torkar så är det ingen katastrof. Man kan helt enkelt hälla på nytt vatten och vänta på att bläcket löses upp igen. Detta är en stor fördel med vattenlösligt bläck – i alla fall för mig som jämt brukar glömma locket. :)

Beroende på vilken intensitet man vill ha på färgen så kan man använda mer eller mindre vatten, men jag brukar börja med runt fem delar vatten till en del pulver. Allteftersom jag använder bläcket späder jag med mer vatten om jag är för lat för att blanda till nytt, och även rejält utspätt så har man en väldigt fin brun ton på bläcket.

Valnötsbläck är vackert!

Valnötsbläck är vackert!

Lycka till med ditt valnötsbläck!

 

Marie Fredriksson