Vänsterhänta och kalligrafi

Att vara vänsterhänt och samtidigt intresserad av kalligrafi är inte som många tror ett oöverstigligt hinder som gör att det är omöjligt att lära sig skriva vackert. Som vänsterhänt kan man kanske få kämpa lite extra för att lära sig behärska en bredpenna och för att hitta en position och skrivlinje som är bekväm, men vänsterhänta brukar vara ganska vana vid att ”översätta” en högerhänt värld i alla möjliga sammanhang så det brukar falla sig ganska naturligt ändå.

Flera av världens bästa kalligrafer är faktiskt vänsterhänta, exempelvis Larry Brady och Gaynor Goffe. Och konstnärsvärlden är ju full av vänsterhänta inom andra områden också. Michelango och Leonardo da Vinci är ju bra exempel på det.

Det finns inga måsten för vare sig höger- eller vänsterhänta när man ska lära sig kalligrafi. Det man ska tänka på är att strecken ska göras genom att man drar pennan mot sig, inte skjuter den från sig. Anledningen är att om man använder stålstift så skvätter bläcket i regel om man för pennan åt ”fel” håll, och även filtspetspennor brukar trilskas, om än inte så häftigt. Det här är också anledningen att man delar upp bokstäverna i separata streck, som alla går i någorlunda samma riktning.

Gemensamt för alla vänsterhänta kalligrafer är att man får lära sig att modifiera instruktioner från kalligrafiböcker etc. och ibland vända på streckens ordning och riktning så att det passar ens hand och dess position. Generellt kan man säga att strecken för en vänsterhänt byggs nerifrån och upp och från höger till vänster – tvärtom mot en högerhänt alltså. Även streckens inbördes ordning kan behöva ändras för att få bokstäverna att bli  bra.

Pennan

Det brukar vara enklast för de flesta, inte bara vänsterhänta, att börja öva med filtspetspennor i stället för stålstift. Då behöver man ”bara” koncentrera sig på bokstäverna och inte kämpa med ett kanske temperamentsfullt stålstift dessutom. En filtspetspenna behöver dock bytas ut med jämna mellanrum, för de slits fort och förlorar skärpan. Men å andra sidan så kostar de inte mer än några tjugor, så det är ingen större investering.

Vill man sedan fortsätta och prova på stålstift senare så finns det särskilda stift för vänsterhänta, där spetsen är snedskuren åt motsatt håll jämfört med en penna för högerhänta. Det finns ett par olika breda vänsterhandsstift att köpa i webbshopen. Stiften gör inte att man kan skriva med samma ordning och riktning på strecken som en högerhänt, men däremot justerar de pennans vinkel lite grann så att man inte behöver vrida armen så mycket för att få till rätt pennvinkel.

Handens position

Exempel på handens position för en vänsterhänt kalligraf

Pappret roterat 90 grader. (Tack till Gry Dillan för foto).

Eftersom bläcket är vått när man skriver är det inte så bra att lägga handen i det direkt, och handen blir lätt liksom lite i vägen för en vänsterhänt. Det finns ett antal metoder för att slippa lägga handen i vått bläck. Som vänsterhänt får man helt enkelt jobba sig fram till en skrivposition som känns bra för en själv.

En del har armen i krokposition, dvs. böjer armen runt och har armbågen placerad en bra bit över skrivraden (så vitt jag vet är detta ganska vanligt för ”normal” handskrift också). Andra vrider armen åt andra hållet, dvs. har armbågen tätt mot kroppen, lägger ner handen till första tumleden mot papprets yta och placerar pappret längre åt vänster än vad som i jämförelse skulle vara normalt för en högerhänt. Andra roterar pappret 90 grader (se bild till höger), alltså så att slutet på raden hamnar nedåt mot magen och man skriver uppifrån och ned och från höger till vänster. Ytterligare andra roterar pappret 180 grader och skriver alltså både upp och ned och baklänges samtidigt! I slutändan detta ett personligt val som var och en måste göra – vad känns bra för just mig? Det viktigaste är ju hela tiden att pennan kommer i rätt vinkel mot skrivraden, för annars hamnar tjocka och tunna linjer på fel ställen i bokstäverna.

Om man väljer att rotera pappret åt något håll är det enklast att även rotera förlagorna man arbetar efter, för att slippa vrida bokstaven i huvudet så att säga.

Sverige har för övrigt en vänsterhänt yrkeskalligraf vid namn Lars Laurentii som har skrivit en bok som heter ”Textning”, där det finns en del nyttig info för vänsterhänta. I övrigt är kanske inte boken överdrivet bra (min personliga åsikt), men är okay för en nybörjare. Den brukar finnas på biblioteken och även i bokhandlar. Den kostar runt hundralappen.

Slutligen så gäller det bara att ha både tålamod och tid att avsätta för övning för att man ska kunna lära sig att skriva vackert, och det gäller oavsett om man är höger- eller vänsterhänt!

Marie FredrikssonHelena Simonsson augusti 3, 2016 kl. 16:01

Hej!
Tack för din fina websida om kalligrafi, jag har en undran, tänkte köpa mig ett set med kalligrafipennor för vänsterhänta eftersom jag är det, men är det egentligen någon större skillnad mot kalligrafipennor för högerhänta?
vet du vad skillnaden är?

Hälsningar Helena Simonsson

Marie Fredriksson augusti 6, 2016 kl. 12:54

Hej Helena.
Det som skiljer spetsar för höger- resp. vänsterhänta är faktiskt bara hur de är skurna. Själva udden på spetsen har en kant som inte är 90 grader utan lutar lite neråt åt höger (för en högerhänt) och neråt åt vänster (för en vänsterhänt), om man håller dem med spetsen uppåt och reservoaren mot sig vill säga. Detta för att man inte ska behöva vrida handleden för mycket när man skriver.

Om sen vänsterspetsar passar just dig som vänsterhänt beror lite på hur du håller pennan och hur pappret är orienterat (se exempel i artikeln ovan). Så det finns egentligen inga garantier för att just den här typen av spets passar just dig – du får helt enkelt prova dig fram.

Lycka till!

Max Rubensson januari 9, 2018 kl. 14:10

Hej! Tack för hjälpen med kalligrafierandet. Hade tänkt handla in lite spetsar till mig, är vänsterhänt. Om man är vänsterhänt och tänkte skriva som en krok över raden, då passar väl en vänsterspets bra?

Marie Fredriksson januari 23, 2018 kl. 13:01

Hej Max.
Ber om ursäkt för sent svar, har inte kollat bloggkommentarerna på ett par dagar.

Det där med vilka spetsar som funkar för vänsterhänta är ganska individuellt tycker jag det verkar som, och hänger ihop med hur man håller handen. Vissa håller handen under raden, andra i en krok över raden, ytterligare andra skriver uppifrån och ner. Men det stämmer som du säger, att vänsterskurna spetsar passar om man håller handen ovanför skrivraden i en krok. Du får nog prova dig fram lite tror jag!

Lycka till!