Åldra papper

Att behandla papper så att det ser gammalt ut är roligt och brukar ge positiva kommentarer. Här följer ett par olika tekniker:

Te eller kaffe
Gör iordning en kopp mycket starkt te. Jag använder ca en kaffekopp kokande vatten och fem tepåsar som får stå och dra tills vattnet blivit ljummet. Pensla med oregelbundna penseldrag tevattnet på ett ark med papper, kanske med lite betoning på ytterkanterna. När pappret har börjat att torka lite men fortfarande är fuktigt, droppa rent vatten (gärna från en pipett) från ganska hög höjd ner på pappret, det skapar oregelbundna ljusare fläckar på ytan. Eventuellt kan man även låta pappret torka lite grann, och sedan när ytan är nätt och jämt fuktig strö över sparsamt med pulverkaffe (!). Detta ger falska ”rostfläckar” till pappret, och kan vara effektfullt.

Akvarellfärg
Ett annat sätt är att blanda till flera gula och gulbruna akvarellfärger och sedan lägga på färgen på pappret med en natursvamp. Det är svårare att få riktigt snyggt, dock.

Värme och eld
Man kan också ”åldra” papper med värme. Sätt på en spisplatta på högsta värme och håll ditt papper ett par centimeter över plattan. För det fram och tillbaka lite grann, annars får du lätt stora fläckar som är starkt brända. Fortsätt tills du har ett papper som är lätt brunbränt över hela ytan.

Vill du så kan du också bränna kanterna lätt med eld, om det är den effekten du är ute efter. Lättast att kontrollera är det om du bränner en kort bit i taget, annars brinner lätt hela pappret upp. Akta fingrarna, och ha ALLTID en stor skål med vatten i närheten. Var noga med att försiktigt borsta bort alla kolrester när du är klar, de missfärgar pappret annars.

Valnötsbläck
Ytterligare en metod är att lägga på ett tunnt lager valnötsbläck (se webbshopen) enligt tekniken med te ovan. Valnötsbläck ger en varmt brun ton till pappret, och man slipper te-lukten! :)

Sedan kan ju inte ett ”antikt” papper ha knivskarpa klippta kanter, så om man även ger arket rivna kanter så förhöjer det intrycket ytterligare.

Marie Fredriksson