Använda maskeringsvätska

Maskeringsvätska är en tunn, flytande gummimassa som man kan ha roligt med. Det finns ett par olika märken som exempelvis Winsor & Newton, Daler-Rowney, Pebeo m fl. Den jag tycker passar bäst att skriva med i en bredpenna är Winsor & Newton. Vätskan fungerar som en tillfällig spärr, och skyddar pappret mot allt som man kan tänkas vilja dekorera med.

Så här fungerar maskeringsvätska

Så här fungerar maskeringsvätska

Ett vanligt sätt att använda vätskan är att måla eller skriva med den direkt på ett vitt pappersark, låta detta torka och sedan lägga en akvarellavering i en eller flera färger ovanpå. Vänta tills akvarellfärgen torkat, gnugga bort gummimassan med fingrarna och den vita, rena pappersytan träder fram. Se bilden ovan.

Man kan också göra en tunn lavering först, låta denna torka ordentligt, sedan lägga på maskeringsmassa, och till slut lägga en kraftigare lavering ovanpå. När maskeringsmassan sedan gnuggas bort syns bokstäverna (eller vad det nu är man har maskerat) i grundlaveringens ljusare färg. Magi! :-) Exempel på hur det kan se ut ”på riktigt” finns i galleriet.

Använd inte annat än pensel eller lösa stift med det här mediet, för det torkar snabbt och täpper till reservoarpennor och dylikt på nolltid. Använd inte heller din bästa mårdhårspensel, för den förstörs lätt.

Oavsett om du använder penseln till att lägga maskeringsvätskan direkt på pappret eller till att ladda ett stålstift så finns det ett par knep för att skydda den mot gummimassan. Doppa penseln först i vatten, stryk den sedan ett par gånger mot en tvål, och doppa den först därefter i maskeringsvätskan. Detta gör att gummimassan inte fastnar så lätt i penselns hår och är lättare att tvätta ur. Skölj ur penseln ofta för att undvika att massan torkar och fastnar, och upprepa tvålbehandlingen efter varje gång. Försök också att inte doppa penselhåren helt och hållet i vätskan utan bara halvvägs – det gör också att det blir lättare att göra rent efteråt. Och lämna aldrig, aldrig en pensel att torka med maskeringsvätska i håren, då är den ohjälpligt förstörd!

Det är också viktigt att maskeringsvätskan är helt torr innan du försöker måla över den eller ta bort den. Om du försöker påskynda torkningen med hårtork eller liknande, kan massan missfärgas eller i värsta fall inte gå att gnugga bort från pappret över huvud taget, så det bästa är att låta det torka naturligt. Det kan också vara svårt att få bort vätskan helt från pappret om den inte är riktigt torr.

Marie Fredriksson