Assymetrisk kuvertvikning

Assymetri kan vara trevligt ibland. Detta något ”skeva” kuvert gör att man tittar en gång extra på det. Gör så här:

 1. Klipp till ett kvadratiskt papper, till exempel 21×21 cm (den största kvadrat man kan få ur ett A4-papper). Om du vill skriva något på insidan, gör det nu.
 2. Alternativ 1: Lägg pappret med insidan uppåt och vik det längs båda diagonalerna. Vik sedan ut det igen och lägg det så att ett hörn pekar neråt.
  Alternativ 2: Gör tunna blyertslinjer som markerar diagonalerna (kan sedan sudda bort). Detta alternativ gör att man får ett ”renare” och snyggare kuvert.

  Steg 1

  Steg 2:a

  Steg 2

  Steg 2:b

 3. Ta det vänstra hörnet och för in det mot mitten, 2 cm under mittpunkten. Vik.
 4. Ta det högra hörnet och gör likadant, men sikta mot en punkt 2 cm ovanför mittpunkten. Vik. Det är viktigt att avståndet från mittpunkten till de båda invikta hörnen är lika stort.

  Steg 3

  Steg 3

  Steg 4

  Steg 4

 5. Det undre hörnet ska sedan vikas uppåt så att dess vänstra kant hamnar i linje med övre kanten på den högra invikta fliken. Öppna igen.

  Steg 5

  Steg 5:a

  Steg 6

  Steg 5:b

 6. Vik sedan det övre hörnet på samma sätt, så att dess högra kant hamnar i linje med den vänstra invikta flikens undre kant.

  Steg 7

  Steg 6

 7. Vik in den undre fliken igen och stoppa in den under den övre.
 8. Fäst fliken med ett klistermärke eller en klick lim. Använd inget som fäster för hårt, eftersom det ju ska gå att öppna kuvertet utan att göra sönder det för mycket (i synnerhet om du har kalligraferat insidan). Klart!

  Steg 8

  Steg 7

  Steg 9

  Steg 8

 

Marie Fredriksson