Bakgrund med plastfilm

Det här är ett roligt, enkelt och effektivt sätt att göra vackra bakgrunder som man kan kalligrafera på. Det går bra att använda både akvarell- och akrylfärg.

Mönster med gladpack - en kraftig färg i ett lager

Mönster med gladpack – en kraftig färg i ett lager

Börja med att spänna upp ett akvarellpapper på en skiva av trä (plywood eller masonit, 4-5 mm tjock). Detta gör man för att pappret ska hålla sig slätt och inte buckla sig. Beskrivning på hur man gör finns i så gott som alla handböcker i akvarellmåleri – kolla på biblioteket. Ett lämpligt papper är ett varmpressat akvarellpapper utan för mycket ytstruktur (gräng), t ex Arches Aquarelle och Canson Mi Teintes. Effekten av den här tekniken blir nämligen bäst på en någorlunda slät yta.

Blanda till rikligt med akvarell- eller akrylfärg i önskad nyans. Gör mer än vad du tror att du behöver, för man hinner inte blanda till mer om färgen skulle ta slut innan pappret är färdigmålat. Om pappret har hunnit torka helt på träskivan, fukta det ordentligt med vatten i en svamp. Lägg sedan på rejält med färg över hela pappret. Snåla inte, utan lägg hellre på för mycket än för lite. Du behöver inte vara noga heller, huvudsaken är att sprida ut färg över hela ytan. Man får lite olika effekt beroende på hur kraftig färgen är, men både tunna och tjocka färgblandningar fungerar.

Mönster med gladpack - tre tunna färger i samma lager

Mönster med gladpack – tre tunna färger i samma lager

Riv sedan av plastfilm (typ Gladpack) i lagom längder, 15-20 cm längre än pappret. Lägg detta ovanpå pappret, och låt plasten vecka sig lite grann. Överskottsfärgen samlas i vecken under plasten, och det är detta som gör att pappret blir mönstrat, får struktur. Möjligheten till att styra resultatet är inte så stor, men man har i alla fall en viss chans att få mönstret ungefär som man vill genom att flytta runt plasten lite grann. I de två nedersta bilderna till höger har jag fått till något som med lite god vilja kan liknas vid en fantasifull blomma, men någon större precision kan man inte räkna med. Lägg på en längd plastfilm till om det behövs för att hela pappersytan ska täckas ordentligt.

Lägg sedan skivan att torka horisontellt över natten. LYFT INTE På PLASTEN under den här tiden!

Mönster med gladpack - fyra kraftiga färger i samma lager

Mönster med gladpack – fyra kraftiga färger i samma lager

Påföljande morgon drar man bort plasten och Voila! – mönstret från plastfilmen har fastnat på pappret!

Låt pappret vara kvar uppspänt på skivan ytterligare några timmar tills det torkat ordentligt och är helt torrt. Lossar man på det för tidigt kan det buckla sig, men får det torka helt så håller det sig slätt när man sedan skär bort det från skivan.

Om man vill kan man experimentera med flera (tunna) lager färg ovanpå varandra, som får torka mellan varje lager. Det är en lång procedur, men resultatet kan bli väldigt elegant. Även ett enda lager kan bli väldigt effektfullt med ett kraftigare mönster.

Man kan antingen använda bara en kulör eller experimentera med flera olika på ett och samma ark. Har man flera färger så behöver man inte blanda dem speciellt mycket med varandra när man lägger på dem, för det brukar ske av sig självt under plastfilmen.

Om man använder akvarellfärger så kan man om man vill blanda ner några droppar matt akrylmedium. Detta gör att ytan blir lite tacksammare att skriva på sedan, och minskar risken att bokstäverna ”blöder”. Akrylmedium finns i de flesta konstnärsmaterialbutiker i både matt och glansigt utförande. Matt brukar bli bäst.

Detta papper kan man givetvis skriva på direkt som det är. Man kan också göra gratulationskort av det, använda det som passepartout till ett foto, som omslag till handgjorda böcker om man sysslar med bokbinderi eller till att vika t ex askar av. Möjligheterna är obegränsade!

Utöver exempelbilderna till höger hittar du en bild i galleriet där bakgrunden är gjord med den här tekniken (se ”Sisters”, flera tunna lager med en och samma färg).

Marie FredrikssonMonica Aspberg mars 29, 2015 kl. 14:24

Intressant.Ska prova att visa på akvarellkurs,som jag undervisar i Académie Libre.. Vi har utställning på Skeppshoimens krogkonst,Amiralitetsbacken 3
Stockholm 18 -22 maj2015.Vernissage 18 maj kl.16.00-29.00