Bakgrund med salt

Salt kan faktiskt användas till att göra trevliga bakgrunder som man sedan kan skriva på. Det är inte speciellt svårt.

Börja med att spänna upp ett akvarellpapper på en skiva av trä (plywood eller masonit, 4-5 mm tjock). Detta gör man för att pappret ska hålla sig slätt och inte buckla sig. Beskrivning på hur man gör finns i så gott som alla handböcker i akvarellmåleri – kolla på biblioteket. Ett lämpligt papper är ett varmpressat akvarellpapper utan för mycket ytstruktur (gräng), t ex Arches Aquarelle och Canson Mi Teintes.

Blanda till en eller ett par olika avarellfärger i olika koppar. Akrylfärger kan fungera, men akvarell blir i regel bäst. För att få en tacksammare yta att skriva på kan man om man vill blanda ner några droppar matt akrylmedium i akvarellfärgen. Detta minskar risken att bokstäverna ”blöder”. Akrylmedium finns i de flesta konstnärsmaterialbutiker. Se till att du har färg så det räcker till att täcka hela pappret på en gång – det är så snöpligt om man blandar för lite och blir stående med ett hörn av pappret bart. Om pappret har hunnit torka helt på träskivan, fukta det ordentligt med vatten i en (natur)svamp.

Bakgrund med salt - detalj

Bakgrund med salt – detalj

Sedan ska man lägga på akvarellfärgen över hela ytan. Använd en färg eller låt flera olika blanda sig med varandra. Jag brukar inte vara så noga när jag gör detta, utan huvudsaken är att hela ytan täcks och att det blir ett någorlunda lika tjockt lager färg på hela pappret.

Nu kommer det svåraste momentet – att vänta tills pappret har torkat precis lagom. Det får inte vara för torrt och inte heller för vått. Beroende på hur fuktigt pappret var från början och på hur mycket färg man lagt på så tar det här momentet olika lång tid, och man kan behöva ett par försök innan man lär sig. Att sitta och vänta på att det hela ska torka upp är ungefär lika spännande som… ja, som att se målarfärg torka. Jag brukar gå ifrån och göra något annat under tiden, och titta till pappret med några minuters mellanrum.

Bakgrund med salt - helt ark

Bakgrund med salt – helt ark

När pappret har torkat så pass att ytan inte längre ”glänser” av fukt utan har blivit matt så är det dags att ta fram salt. Det ska inte vara vanligt bordssalt, utan någon form av grovsalt eller havssalt. Skivan med pappret måste placeras plant i det här läget, utan lutning. Sedan tar man helt enkelt en nypa salt och strör ut den över pappret, jämnt eller ojämnt, och låter det ligga kvar tills det har torkat helt. Det som händer är att saltkornen drar till sig fukten runt omkring sig, och därmed även pigmenten i akvarellfärgen (se detalj till höger). Det resulterar i små ljusare fläckar där papprets färg lyser igenom, och det kan vara riktigt effektfullt.

När pappret har torkat borstar man bort saltet, skär loss arket från skivan och så har man en snygg bakgrund som man kan använda att skriva på.

Man kan experimentera vidare med den här tekniken genom att exempelvis först göra en vanlig målad bakgrund – till exempel i gult – som får torka, och sedan lägga över ett nytt lager – kanske i rött – som man sedan strör saltet över. Resultatet blir att det första lagrets gula färg blir synlig när saltet drar bort den röda färgen. Prova också ett första lager i några olika varma färger, och ett andra lager med en kraftigare och mörkare färg som man strör salt över. Det kan bli mycket vackert.

Arket som jag gjorde för att demonstrera den här tekniken tyckte jag påminde om snöflingor på en himmel, och det blev därför en skiss till ett arbete som ännu inte färdigställts där texten är en gåta med svaret ”snow” (se nedan). Texten lyder:

I come more softly than a bird, and lovely as a flower
I sometimes last from year to year and sometimes but an hour
I stop the swiftest railroad train or break the stoutest tree
And yet I am afraid of fire and children play with me

Författaren till denna dikt är tyvärr för mig okänd.

Kalligrafi på bakgrund av akvarellfärg och salt

Marie Fredriksson