Bakgrund med Samarinpulver

Det låter kanske konstigt, men helt vanligt Samarinpulver går att använda till riktigt spännande bakgrundsmönster. Svårt är det inte heller.

Exemplet nedan visar hur ett papper kan se ut när man använt Samarin tillsammans med valnötsbläck (se webbshoppen). En ganska trevlig effekt, eller hur?

Bakgrund med Samarinpulver

Börja med att spänna upp ett akvarellpapper på en skiva av trä (plywood eller masonit, 4-5 mm tjock). Detta gör man för att pappret ska hålla sig slätt och inte buckla sig. Beskrivning på hur man gör finns i så gott som alla handböcker i akvarellmåleri – kolla på biblioteket.

Låt pappret torka något så att tejpen hinner ”bita” ordentligt. Blanda under tiden ihop en akvarell- eller akrylfärg i valfri styrka. Ljusa, vattninga kulörer ger vackra men inte lika tydliga mönster som en kraftigare färg gör. Lägg sedan på denna med pensel på det uppspända pappret, som ska ligga vågrätt och inte luta åt något håll. Snåla inte med färgen, utan se till att det blir ganska blött utan att överdriva. Det behöver inte vara ett jämt lager heller, så man behöver inte vara speciellt noggrann.

Sedan strör man ut Samarinpulver ovanpå den våta färgen. Det kan vara pulver från en påse, eller från en pulvriserad tablett. Ta inte för mycket, och räkna med att du inte ser effekten med en gång. Samarinpulvret reagerar med vattnet i färgen och bubblar och fräser ett tag, och skjuter på så sätt omkring pigmenten i färgen på pappret så att ett säreget mönster bildas.

Låt pappret torka helt och hållet i plant läge, helst över natten. Skär sedan bort det från skivan. Finns det rester av pulver som inte löst upp sig riktigt, borsta bort med en mjuk trasa eller en bomullstuss. Du har nu ett papper med ett helt unikt mönster, och ingen kommer att tro dig när du säger hur du har gjort! :-)

Det är oftast inga problem med att skriva på pappret efteråt om man skulle vilja, åtminstone inte om man har borstat bort allt eventuellt överblivet pulver ordentligt.

Marie Fredriksson