Bokstäver i relief

Ett säkert sätt att få allas beundran för ett kort eller liknande, är om man gör en liten relief på framsidan. Det är inte speciellt svårt, det tar bara lite tid. De beundrande kommentarer man får är dock värda den tiden! =) Nedan finns bilder som illustrerar några av stegen i beskrivningen.

 1. Rita upp formen eller bokstaven som du vill använda på ett papper.
 2. Om du använder bredpenna för att t ex göra en bokstav, ta och gå över bokstaven när den torkat och gör de allra tunnaste strecken tjockare. Alltför smala streck och för fina detaljer gör sig inte alls bra med den här tekniken, inte heller för små former.
  Originalbokstaven gjord med bredpenna. Pilarna markerar vart linjerna behöver göras tjockare.
 3. Om din mall är en bokstave eller en figur där det är viktigt att den vänds åt rätt håll, så spegelvänd den genom att lägga pappret med baksidan upp mot ett fönster och fylla i konturerna med blyertspenna på baksidan. Om det inte spelar någon roll (t ex om du gjort en blomma, stjärna eller något annat) kan du hoppa över detta steg.
 4. Ta ett bakplåtspapper och lägg över den spegelvända mallen eller över originalet (se föregående punkt), rita av konturerna. Vänd på pappret och svärta baksidan med en mjuk blyertspenna.
 5. Lägg bakplåtspappret med den svärtade sidan neråt på en bit kartong, typ en tom förpackning för makaroner eller corn flakes, tejpa fast på ett par ställen.
 6. Gå över konturerna igen med en hård penna. Blyertsen på baksidan av bakplåtspappret gör att konturerna kalkeras till kartongen. Ta bort mallen.
 7. Markera de delar av ditt mönster som ska stå upp i reliefen. Skugga dessa för säkerhets skull.

  Formen är spegelvänd, överförd till kartong och skuggad.
 8. Ta kartongen och häfta ihop den med en likadan. En klammer i varje hörn brukar räcka.
 9. Leta reda på områden i ditt mönster som är omgivet av relief (se mitten av k-rundeln i exemplen nedan). Skär längs dess linjer genom det övre kartonglagret enbart. Peta loss biten.
 10. Sätt en klick klister på baksidan av den utskurna biten, och limma fast den mot den undre kartongen precis där den satt förut. Upprepa med eventuella andra liknande områden.

  Det översta kartonglagret är utskuret och borttaget. Notera att den lilla kartongbiten inuti ”öglan” är fastklistrad på sin plats.
 11. Skär sedan bort det som ska bli ditt reliefmönster ur den övre kartongen, och släng bitarna. Det som ska stå upp i relief i den färdiga produkten ska alltså vara utskurna ur din kartongmall.
 12. Peta in lite klister mellan de båda kartonglagren där det behövs runt den utskurna bokstaven/figuren. Det behövs inte mer än så att inga eventuellt spetsiga flikar viker sig senare. Låt torka.
 13. Ta fram det papper som du vill ha reliefen på. Lägg det med framsidan neråt, mot kartongmallen. Ett lite tjockare papper fungerar bäst här, vanligt kopieringspapper är för tunt. Tejpa eventuellt på några ställen runt om – det är viktigt att du kan hålla pappret fixerat under nästa steg.
 14. Känn dig fram med fingrarna tills du vet var du har de utskurna partierna i mallen under pappret. Ta sedan ett relativt spetsigt föremål med helt slät yta – en grov virknål går jättebra, en Bic-penna (med kulspetsen indragen!) fungerar hyfsat.
 15. Börja med lätt hand föra verktyget runt de utskurna kanterna på din mall, genom pappret. Det är meningen att pappret försiktigt ska tryckas ner i mallen och formas efter den. Om du använder för hårt tryck spricker pappret – bättre är att arbeta försiktigt, men upprepade gånger. Allteftersom kommer du att se att pappret faktiskt viker sig och formar sig efter kartongen. Försök att få samma ”djup” överallt.
 16. När du tycker att du är klar, ta bort tejpen och vänd på pappret. Voila! Du har en färdig relief!

Om du inte blev nöjd med avtrycket är det ingen idé att försöka lägga tillbaka det i mallen igen och fortsätta – det är i stort sett omöjligt att hitta samma position igen. Det är bara att börja om med ett nytt papper!

Enkla former och bokstäver passar bäst till den här tekniken. Små detaljer går inte så bra att få fram när man ska pressa ner pappret i kartongmallen, och är dessutom svåra att skära ut.

Den här tekniken kan man använda till mycket, till exempel

 • ett födelsedagsbarns initialer i relief på ett mycket personligt grattiskort
 • ett stjärntecken i relief till en nyfödd eller ett födelsedagsbarn
 • en gran eller stjärna eller julklapp eller julstrumpa i relief på ett julkort
 • en kort text i relief, t ex ett årtal på ett nyårskort
 • och så vidare!

Självklart kan man sedan lägga till färg på reliefen. För mycket färg tar dock bort själva reliefeffekten tycker jag, och det är ju synd när man lagt ner en massa arbete på den. Att komplettera en relief med kalligrafi är sedan grädden på moset!

Marie Fredriksson