Sveriges största sajt om kalligrafi med brevkurser, tips & tricks, länkar och webbshop

Boktips

Kalligrafiböcker på svenska har det aldrig funnits särskilt gott om, och de jag listar här nedanför är några av de bästa. De flesta är slut i handeln, men de bör gå att låna på biblioteket. Finns de inte på det lokala biblilteket så be att de lånar hem dem från annan ort, s.k. fjärrlån. Ett annat alternativ är att hålla ögonen på sajter som bokborsen.se och tradera.se – där dyker det upp kalligrafilitteratur emellanåt!


Handbok i kalligrafi - Diana Hardy-WilsonHandbok i kalligrafi av Diana Hardy-Wilson
Denna mycket vackra bok är uppdelad i tre olika avdelningar: först diskuteras och visas en handfull olika stilar, sedan följer tips på olika material och tekniker man kan använda tillsammans med kalligrafi. Sista delen av boken är full av fotografier av vackra kalligrafiska verk från många olika framstående kalligrafer. Trots att det säkert är 7-8 år sedan jag köpte den här boken sitter jag ändå ibland och bläddrar i den för de vackra bildernas skull. Boken som helhet har man behållning av den oavsett om man är nybörjare eller ”fortsättare”, fast de demonstrerade stilarna känns lite kantiga.
(ISBN 91-534-1471-3)


Boken om kalligrafi av David HarrisBoken om kalligrafi av David Harris
Denna bok tar med läsaren på en spännande resa genom den kalligrafiska historien, och är rikt illustrerad med fotografier av både historiska manuskript och moderna verk. För varje uppslag historisk text och exempel finns ytterligare ett med grundliga anvisningar för hur bokstäverna formas. Vissa bokstäver ser i mina ögon lite konstlade ut och Harris val av sned respektive rak pennspets är nog ovanlig, men som historisk översikt är den svårslagen. Rekommenderas.
(ISBN 91-518-2832-4)


Från A till ö av Kerstin AnckersFrån A till ö av Kerstin Anckers
Det här får man nog säga är den absolut bästa svenska boken, skriven av Sveriges grand old lady när det gäller kalligrafi, Kerstin Anckers. Helt och hållet handskriven behandlar den både bokstävernas historiska bakgrund, material, bokstavskonstruktion, hur man skär en fjäderpenna etc. Det är oklart om denna finns att få tag i ute i bokhandlarna, men de flesta bibliotek har ett exemplar. Rekommenderas.
(ISBN 91-46-17442-7)


Kalligrafiskolan av Gaynor Goffe och Anna RavenscroftKalligrafiskolan av Gaynor Goffe och Anna Ravenscroft
Gaynor Goffe är en av Englands mest välrennomerade kalligrafilärare. Boken lär på ett mycket grundligt sätt ut en handfull grundläggande stilar. Dessutom avhandlas pennor, bläck, papper och många olika tips och tricks. Ett kapitel ägnas åt färg och olika kombinationer och aspekter därav, nästa kapitel avhandlar olika projekt (ett inbjudningskort, ett poesiark, en affisch etc). Allt är mycket väl förklarat och illustrerat. Boken är en mycket bra start för nybörjare, men har en hel del att erbjuda mer erfarna också. Den engelska upplagan har en vacker, handtextad titel, men till den svenska har någon valt ett oerhört kantigt typsnitt som verkligen skriker i ögonen, vilket är lite märkligt. Ett bra köp, i vilket fall som helst.
(ISBN 3-8290-2225-5)

Marie Fredriksson