Dekorerade bokstäver, anfanger och initialer

Det är alltid roligt att ”piffa upp” anfanger, initialer eller hela ord skrivna i lite större storlek, och här följer ett par exempel på hur man kan göra. Sjävklart kan man göra mycket mer – och annorlunda – än så här! Jag har använt ganska breda pennor till dessa exempel – från 6 mm och upp till 15 mm. Man får liksom bättre plats att arbeta då! :)

Skugga

Ett av de allra enklaste men väldigt effektiva sätten att dekorera en text man skrivit är att lägga på en lätt skugga. En vanlig färgpenna eller akvarellpenna i grått är perfekt till detta, eller för all del en blyertspenna. Man får olika effekter om man är lätt på handen eller trycker hårdare, om man fyller i skuggan en gång eller flera, om man gör raka eller lite mer slingriga streck etc.

Enkel skugga

Enkel skugga

För att få skuggorna på rätt plats, tänk dig att ljuset kommer från ett och samma ställe hela tiden (snett uppifrån vänster i mitt fall) och lägg sedan skuggan där den rent logiskt borde falla – alltså snett nedanför och till höger om strecken.

En lite mer avancerad, men ändå ganska lätt gjord skugga är denna:

Kalligrafibokstäver med skugga

Kalligrafibokstäver med skugga

Här blev det en mörkt lila skugga på en sida strecken följt av en ljusare plommonfärg runt hela bokstäverna. Simsalabim – ett djup och kontrast som inte fanns tidigare! :)

Mittlinje

Bokstäver med mittlinje

Bokstäver med mittlinje

Nästan lika enkelt är att dra ett tunt streck genom bokstävernas tjockare delar. Använd en vit gelpenna (finns i de flesta bokhandlar) som täcker även på mörkt underlag, eller en fin pensel och vit gouache eller akrylfärg. Den blå färgen i exmplet var inte vattenfast och blandade sig med min gelpenna och gjorde att vitt blev ljusblått, men det blev snyggt det också.

Bokstäver med mittlinje och punkt

Bokstäver med mittlinje och punkt

En variant av denna metod är att bryta upp de vita strecken med punkter. Sätt helt enkelt en vit punkt mitt i varje tjockt streck, och dra sedan det vita strecket utifrån denna punkt på samma sätt som ovan.

Blandade tekniker

Dekorerad bokstav - steg 1Med större bokstäver får man mer utrymme att dekorera och man kan prova på lite mer avancerade tekniker. Utgångspunkten här är ett B i uncialstil skriven med en balsapenna ca 15 mm bred. En ganska stor bokstav, alltså. Färgen är en halvtransparent akrylfärg, men även akvarellfärg går bra.

Dekorerad bokstav - steg 2Börja med att med en tunn blyertslinje markera en kontur på ca 3 mm på insidan av strecken. Fyll sedan denna kontur med en färgpenna eller akvarellpenna i en mörkare nyans av bokstavens färg. Sätt gärna en romb eller annan enkel utsmyckning på något lämpligt ställe, förslagsvis på bokstavens stapel.

Dekorerad bokstav - steg 3Nästa steg kommer att göra hela skillnaden för utseendet. Ta den vita gelpennan eller penseln med vit färg och gå över blyertslinjerna som markerade konturen och romben. Gör gärna streck och/eller prickar inuti de tjocka strecken precis som i exemplet ovan. Ta sedan en tunn, svart tuschpenna och gå över de yttre konturerna med denna. Visst gjorde detta stor skillnad? Och som pricket över i, lägg till en grå skugga. Snyggt, eller hur?

Dekorerad bokstavDetta D ser snarlikt ut, men i stället för att fylla i en kontur runt hela bokstaven har jag valt att lämna konturen orörd och lägga extra färg på mittersta delen av strecket. Börja med kraftig färg i var ände av strecket, och tunna ut mot mitten. Lägg sedan till vita linjer, svarta konturer och en grå skugga som ovan.
Dekorerad anfang i kalligrafiHär har jag valt att göra en våglinje med blyerts mitt i de tjocka strecken och lägga på extra färg till höger om denna linje. Bäst effekt får man om man försöker tona ut färgen så att den smälter ihop med bakgrunden, utan att det blir några skarpa linjer. Jag har även lagt en skugga med mörkare grönt inuti bokstäverna. Sedan  Sen gick jag över den vågiga blyertslinjen med vit färg, lade till prickar på båda sidor, gjorde en svart kontur runt hela bokstaven och till sist en grå skugga. Relativt enkelt, men effektfullt!

Färgat papper

Det är rätt roligt att använda färgat papper att skriva på och lägga till en skugga. Här är ett exempel på vit text på grått papper:

Brun skugga till vit text på grått papper

Brun skugga till vit text på grått papper

Även svart papper går bra så klart. fast då måste man använda en pigmentstark färgpenna av bra kvalitet, till exempel Derwent’s Inktense eller Colorsoft.

Turkos text med färgglada skuggor på svart papper

Turkos text med färgglada skuggor på svart papper

Ganska coolt, va?

Effekter med bara blyerts

Här nedanför är ett exempel på ordet ”Star” som först skrivits i en personlig humanistkursiv stil med dubbla blyertspennor (se hur man gör här). Sedan har konturerna fyllts i för att bli lite tydligare, och sen har fyllningar och skuggor lagts in – allt med blyertspennor.

Kalligrafibokstäver i blyerts

Kalligrafibokstäver helt i blyerts

Och här är ett annat exempel gjort på samma sätt, fast bokstäverna är texturastil (och lite mindre raffinerade):

Gotiska bokstäver i blyerts

Gotiska bokstäver i blyerts

Ganska effektfullt, eller hur?

Marie FredrikssonEva.Ackemo mars 24, 2015 kl. 13:38

En kanon sida för mej som önskar att jag vore konstnärlig. Kan inte rita ett hus äns :~) Så att kunna titta på hur jag kan skriva snyggt är ett privelegium. Så TACK så hemskt myckey för eran sida. Mvh Eva.Acke
mo Hörnefors i Umeå

Annika Wade oktober 4, 2017 kl. 23:21

Oh, så spännande att läsa om hur man kan få till olika effekter på ett ”enkelt” sätt. Tack för alla fina tips. Hälsningar Annika