Gratulationskort ”Lotuskort”

Detta är ett relativt enkelt men mycket effektfullt kort som alltid får beundrande kommentarer av mottagarna. Metoden kallas för ”Lotusvikning”.

Gör så här:

 1. Klipp till ett kvadratiskt papper, dvs. ett som har fyra lika långa sidor. Ur ett A4 kan du få en kvadrat med 21 cm långa sidor, och jag utgår från den storleken i den här beskrivningen.
 2. Skriv din gratulation eller hälsning på detta papper, precis hur du vill.
 3. Med den skrivna sidan uppåt, vik på mitten från båda hållen.
 4. Vänd pappret med undersidan uppåt och vik längs en diagonal.
 5. Vänd pappret en gång till, med rätt sida uppåt.
 6. Sätt ett finger i mitten där vecken möts och tryck till lätt. Diagonalen viker sig då uppåt nästan av sig själv.
 7. För sedan ihop alla fyra hörnen och platta till – detta brukar ge sig av sig själv. Du har nu en hopvikt kvadrat som är 10.5 cm.
 8. Klipp till två kvadratiska ”omslag” av tunn kartong (till exempel från en tom cornflakeskartong eller liknande) som är 10.8 x 10.8 cm. Klä kartongen med ett vackert papper.
 9. Klipp till två tunna sidenband, 15-20 cm långa, och klistra fast dem vid ett hörn på insidan av var sitt omslag. Låt torka.
 10. Fördela klister (gärna limstift) på ena omslagets baksida och klistra fast på den hopvikta kvadraten. Sidenbandet ska vara vänt mot det hörn av det hopvikta pappret som vetter utåt – alltså mot ett av den ursprungliga kvadratens hörn. Positionera omslaget så att det ligger kant i kant med det hopvikta papprets inre hörn och sticker ut 3 mm runt ytterkanterna. Var försiktig så att inget klister hamnar där det gör skada.
 11. Gör likadant med det andra omslaget. Sidenbanden ska vara vända mot varandra. Låt allting torka.
 12. Om du nu vecklar ut kortet, och sedan viker ihop det igen så kommer du att se hur smart vikningen faktiskt är – den praktiskt taget viker ihop sig själv. Stäng kortet genom att knyta ihop sidenbanden med en rosett, och trä eventuellt på en pärla i slutet av bandet som dekoration. Du har nu ett garanterat unikt kort!

Här ser du ett färdigt lotuskort:

Ihopvikt lotuskort

Ihopvikt Lotuskort

Utvikt lotuskort

Utvikt Lotuskort

Den här vikningen kan lätt anpassas till att bli ett perfekt Alla Hjärtans Dagskort om man vill. Innan det är dags att klä kortet med kartong, klipp till formen på det ihopvikta kortet så att det liknar ett hjärta, med spetsen inåt mitten. Gör sen kartongen i samma form, fast några millimeter större. Sen är det bara att fortsätta följa samma instruktioner som tidigare.

Resultatet kan bli så här:

valentinkort-vikt

valentinkort-oppet

Marie Fredriksson