Kort och kuvert i ett

Det här är en mycket enkel vikning, som resulterar i ett förvånansvärt snyggt kuvert. Man kan experimentera lite med hur mycket man viker in de två första hörnen och då få lite olika form på kuvertet. Självklart kan man äve använda detta enbart som ett kuvert, och stoppa in ett ”riktigt” kort inuti.

  1. Börja med att klippa till ett kvadratiskt papper. Gör gärna tunna blyertslinjer på insidan, mellan motsatta hörn (grå streckade linjer i exemplet nedan), det underlättar när man börjar vika. Om du vill skriva på insidan – så är det enklast att göra det innan du börjar vika.
  2. Vik in två av hörnen. Sikta på en punkt ca 1/5 av längden från mittpunkten till hörnet. (Denna punkt kan varieras, och resulterar i att det färdiga kuvertet får ett mer eller mindre avlångt utseende.)
  3. Vik in det undre hörnet. Detta hörn ska överlappa de båda föregående med 0,5 – 1 cm.
  4. Gör samma med det återstående hörnet, som blir kuvertets förslutningsflik.
  5. Stäng kuvertet med ett klistermärke eller liknande.
  6. Klart!

Steg 1

Steg 1

Steg 2

Steg 2

Steg 3

Steg 3

Steg 4

Steg 4

Steg 5

Steg 5

 

Marie FredrikssonChristine Mosslu d december 12, 2019 kl. 15:47

Jag har kort 15×15 cm. Hur stor kvadrat ska jag klippa?

Marie Fredriksson december 28, 2019 kl. 09:56

För ett kort som är 15 x 15 cm behöver du ca 22-23 cm papper. Och just för att kortet är kvadratiskt behöver du vika varje flik så att den överlappar mittpunkten med nån knapp centimeter, annars täcker pappret inte hela kortet. Ok?

Lycka till!