”Molly’s Flowers”

Jag lärde mig hur man målar dessa busenkla men väldigt dekorativa blommor på en maillista för kalligrafer på 90-talet nån gång tror jag. De kallades för ”Molly’s flowers” då, och jag har använt dem oräkneliga gånger till grattiskort osv sedan dess. 

Molly's Flowers

Molly’s Flowers

Jag gillar det delikata och nästan transparenta utseendet – perfekt för blommor! – och de är som sagt busenkla att göra. Så här går det till.

Det här behöver du
En ren pensel, ett vattenglas och vattenlöslig färg är allt som behövs. OBS! Det är viktigt att färgen är vattenlöslig! Färgen kan till exempel vara:

  • akvarellfärg (kopp eller tub)
  • plakatfärg
  • gouache
  • vattenlösliga/laverbara akvarellpennor eller kritor (t ex Derwent Inktense, Caran d’Ache Neocolor II etc).

Jag föredrar personligen vattenlösliga pennor för det blir både enklast och snabbast!

Så här gör du
Gör en triangel av tre prickar med den färg du har valt. Om du använder akvarell-, gouache- eller plakatfärg så är det enklast att doppa penselns skaft (dvs. fel ände) försiktigt i färgen och göra prickarna med den. Låt färgen torka halvt om halvt.

Molly's Flowers steg för steg

Molly’s Flowers steg för steg

Doppa den rena penseln i vatten och måla ett blomblad där den innersta spetsen ska vara en av färgprickarna. Gör hela bladet med vatten först utan att nudda färgpricken, se bilderna ovan. Var inte för snål med vattnet. Sedan drar du försiktigt färg från pricken ut i bladet och låter den blanda sig som den vill på den våta ytan. Det här är anledningen till att det måste vara en vattenlöslig färg. Hade man använt akryl – som torkar vattenfast – hade det ju inte funkat. Tänk på att färgen fortsätter att ”röra på sig” så länge som pappret är vått, så  du behöver egentligen inte använda penseln särskilt mycket.  Ofta kryper en del av färgen ut till kanterna av det våta och skapar en tunn, delikat kontur.

Gör nu två blad till på samma sätt. Ju mer olika varandra de är till formen, desto mer ”organiskt” och levande blir utseendet på den färdiga blomman.

Små gröna blad är superenkla att göra på samma sätt. Placera dem en och en eller i par eller grupper om tre och dra ut vattnet till en ungefärlig bladform.

Blommorna är i princip klara nu och fungerar bra som de är, men ibland vill man kanske lägga till något i mitten. Jag brukar använda guldfärg (till exempel blandat av micapulver som finns i webbshoppen), antingen som många små prickar eller en större. Och några slingrande stjälkar kan man ju också göra med pensel om man vill!

Så där ja – så gör man världens enklaste ”Molly’s flowers”. Prova gärna!

 

Den ”Molly” som uppfann den här tekniken var kalligrafen Molly Gaylor från Los Angeles. Hon gick tyvärr bort i cancer för flera år sedan, men blommorna lever kvar. Jag tror hon hade tyckt om att veta att hennes enkla lilla dekoration fått ett eget liv och spridit sig runt världen.

 

Marie FredrikssonKorky mars 10, 2014 kl. 19:12

Genialt!

Vera maj 9, 2014 kl. 16:31

Så enkelt, och med sånt fint resultat! Tack för beskrivningen :)