Pennor av balsaträ

Skär till en bit balsaträ (finns att köpa i hobbyaffärer), ungefär 2.5 x 12 cm. Fila av ena kortsidan med sandpapper tills du har en ca 45gradig vinkel. Klipp till en bit tunn disktrasa (jag använder dubbelvikt ”Chifonet”), lika bred som änden på balsaträt. Fäst den stramt runt den filade träänden med maskeringstape, häftapparat eller liknande.

Om träbiten inte känns tillräckligt lång för att vara bekväm att hålla i handen som ett skrivverktyg så kan du tejpa fast den på en penna eller håll den med en klädnypa i motsatt ände.

Låt disktrasa och balsa stå i vatten ett par minuter innan du använder dem, så att ”pennan” drar åt sig vatten. Doppa den sedan i akvarellfärg, plakatfärg, gouache eller vilken färg du nu vill använda, och sedan är det bara att skriva!

Man kan få fram väldigt breda ”pennor” med den här tekniken, och ibland behöver man ju kanske skriva stort (på studentskyltar, tex). Om man vill ha en ”split end”-effekt (se exempel) är det väldigt enkelt att skära ut ett eller flera jack i balsaträt, och sedan kan man ladda hela pennan med samma färg eller en nyans för varje sektion. Det är också roligt att ladda pennan med två eller flera olika färger även om den är hel. Enklast görs det genom att tillföra färg med pensel.

Balsapenna

Hel balsapenna med valnötsbläck

Balsapenna med två färger

Delad balsapenna med två färger

Balsapenna med två färger

Hel balsapenna med två färger

Marie Fredriksson