Pennor av tandpetare!

Penna av tandpetare

Penna av tandpetare

En snygg effekt är enkel att uppnå med vanliga tandpetare. Gör så här:

Köp en förpackning tandstickor, den där sorten som är utstansade ur ett stycke björkträ och som fortfarande sitter ihop i ena änden. Bryt av en sektion som är så bred du vill ha den, kanske 1.5 cm ungefär. Det är viktigt att du inte böjer denna sektion för då går det inte att skriva med den – den måste vara rak. Det underlättar om man har en bred pappersklämma (typ bulldog) som man kan sätta i änden av tandpetarstrycket. Den hela änden av tandsticksraden är den du ska skriva med.

Låt pennan stå i blöt ett par minuter innan du börjar använda den, så suger den till sig vatten först och drar inte åt sig så mycket färg sen. Doppa den sedan i den färg du vill använda – akvarellfärg, akrylfärg, tusch eller bläck – och börja skriva. Och voila – randiga pennstreck!( Den utstansade sidan av tandsticksraden ska vara neråt mot pappret, annars blir det inga ränder.)

Träet ger ett ganska ”torrt” utseende på strecken och kan vara mycket effektfullt. Man måste dock doppa ”pennan” i färg förhållandevis ofta. Fördelen med den här tekniken är att man väldigt enkelt kan få fram olika breda bokstäver genom att bryta av olika många stickor som man skriver med, det ger en kul effekt och det kostar i stort sett ingenting!

Marie Fredriksson