Regnbågsskrift

Det här är en teknik som är relativt enkel, men som bara kan använda med lösa pennstift, inte reservoarpennor. Resultatet blir ofta väldigt effektfullt, och det är inte svårt att förstå varför man kallar det för ”regnbågsskrift”.

Regnbågsskrift

Regnbågsskrift

  1. Börja med att blanda till ett par olika akvarell- eller gouachekulörer i små koppar. Tre olika färger brukar vara lagom, fler än fyra blir oftast för mycket. Använd helst en pensel till vardera färgen, det gör det hela enklare.
  2.  Fyll reservoaren på din stiftpenna med den första färgen, exempelvis gult. Skriv några bokstäver tills du använt drygt hälften av färgen i reservoaren. Fyll sedan på med en aning av nästa färg, till exempel blått. Den blåa färgen blandar sig med den gula som är kvar i reservoaren, och gör att de följande bokstäverna blir gröna.
  3. Skriv tills knappt hälften av färgen är kvar i reservoaren och fyll på mer blått. Fortsätt med detta tills bokstäverna verkligen blir blåa på pappret, och inte längre gröna.
  4. Fyll sedan på lite i taget av den tredje färgen, exempelvis rött. Det röda blandar sig med det blåa i reservoaren och ger lila bokstäver. Fortsätt fylla på med rött tills bokstäverna på pappret är röda och inte lila, börja sedan om och fyll på med den första färgen igen, dvs. gult. Detta gör att bokstäverna går från rött till orange och sedan gult igen.
  5. Fortsätt att gå igenom färgerna en efter en i samma ordning, och beundra sedan resultatet! :-)

Effektfullt, eller hur?

Till den här tekniken är det viktigt att man väljer rätt färger att växla mellan. Det är som bekant inte alla färger som ger vackra kulörer när man blandar dem sinsemellan, så ju renare och klarare färger man håller sig till, desto bättre blir oftast resultatet. Blått och orange är till exempel inte någon bra kombination, inte heller rött och grönt – det blir oftast bara en brunaktig sörja av alltihop, som inte gör någon glad.

En tumregel man kan ha i bakhuvudet när man provar på regnbågsskrift är att om man har en ljus färg i pennan och ska övergå i en mörkare (tex. gult till blått) så ska man fylla på ganska lite i taget av den nya färgen. Går man däremot från mörkt till ljust (blått till gult) kan man fylla på mer av den nya färgen varje gång. Anledningen till detta är att det krävs mer av gult för att få en blå färg att bli grön, medan det inte krävs speciellt mycket blått för att få en gul färg att bli grön. Laddar man med för mycket blått i en ”gul penna” kan det hända att man får mörkgröna eller blåa bokstäver med en gång, och inte först de vackra ljusgröna.

Marie Fredriksson