Sämskskinn – det perfekta skrivunderlägget

En kalligrafipenna tycker om att ha ett inte alltför hårt underlag för att den ska släppa ifrån sig bläcket så smidigt som möjligt, så det är en bra ide att ”vaddera” ytan under pappret lite grann. Det är kanske inte så lätt om man brukar sitta vid köksbordet och skriva, men om man har en särskild skrivbräda eller till och med har ett ritbord så vinner man på att göra ytan så bra som möjligt.

Ett sätt är att tejpa fast ca åtta A3-ark vanligt kopieringspapper ovanpå varandra, det brukar kännas ganska lagom. Nackdelen med detta är att så fort man har råkat spilla något på det – bläck, akvarellfärg eller vatten – så börjar pappret buckla sig och den släta ytan är borta.

En annan, och i mina ögon mycket bättre metod är att tejpa fast ett sämskskinn som vaddering. Det ska då vara äkta sämskskinn, inte något syntetiskt. Finns att köpa på bensinmackar, Biltema etc. Sämskinn suger åt sig vätska, så allt som eventuellt spills på det sugs upp och ytan kommer att vara slät – fast kanske inte se helt ren ut – en lång tid framöver.

Börja med att breda ut sämskskinnet och placera det på lämpligt ställe, och sätt sedan bitar av bred maskeringstejp eller pakettejp på några ställen runt skinnet. Dra lätt i det så att det sitter i lätt spänn.

Sämskskinn som skrivunderlägg

Sätt sedan ytterligare tejpremsor mellan de första och dra utåt i skinnet för varje tejpbit så att vecken försvinner. Och sedan flera tejpremsor mellan dessa, tills hela skinnkanten är nertejpad. Nu har du ett väldigt tacksamt underlag för en kalligrafipenna!

Sämskskinn som skrivunderlägg

Nackdelen med att tejpa fast skinnet är dock att både maskeringstejp och pakettejp förr eller senare släpper greppet och/eller börjar släppa igenom klistret till ovansidan av tejpen. Detta tar flera månader, men det är inte så roligt när det händer för klistret hamnar väldigt lätt på både händer, kläder och framför allt papper. Då har man inte något annat val än att riva bort tejpen, göra rent underlaget noga (det blir klistrigt, så någon form av alkohol, aceton eller lacknafta är att rekommendera) och börja om från början igen. Om sämskskinnet var stort från början kan man klippa loss den bit runt kanten som varit tejpad och sedan sätta dit det igen. Annars får man börja om på ett nytt sämskskinn.

Jag har ännu inte hittat någon pålitlig tejp som sitter där man satt den utan att lossa efter ett tag, tyvärr. Underlaget av sämskskinn är dock fatastisk att skriva mot, så fördelarna överväger i alla fall!

 

Marie Fredriksson