Skriva med Klorin

Måla ett papper med svart tusch av märke Parker Quink ink, Rotring eller Sheaffer. Använd en bred pensel eller svamp och låt torka ordentligt.

Blanda Klorin och vatten i små plastmuggar. Gör ett par olika starka lösningar, t ex en del Klorin till tre delar vatten, hälften av varje, och tre delar Klorin till en del vatten.

Skriv med Klorinet på det torkade pappret. Skydda gärna händer och kläder med hanskar och förkläde, då Klorin bleker allt i sin väg och är irriterande på huden. Tänk också på att ha god ventilation. Använd stålstift, pensel, en tunn trästicka eller vad som helst som kan finnas till hands. Klorinet bleker bort färgämnet i bläcket och det skrivna träder fram med en betydligt ljusare färg än bakgrunden. Magi! :-)

Färgen på texten blir olika beroende på vilket bläck man använt från första början men blir ofta gulaktig. Blekningseffekten blir också olika stark beroende på förhållande mellan Klorin och vatten. Här får man experimentera lite till man blir nöjd med resultatet.

Rengör pennor och stift omgående efter användning. Det är ingen snäll behandling det här, och stift rostar lätt efter kontakt med Klorin. Även papprets kvalitet påverkas av Klorinet, det blir sprödare och åldras fortare.

Man ska nog inte räkna med att ett sådant här arbete håller sig i gott skick hur många år som helst, men det blir i alla fall en trevlig effekt för stunden!

Tipset förmedlat av Monika Ahlezon och Jennie Vigebo

Marie Fredriksson