Skriva på stearinljus

Tro det eller ej, men det går faktiskt att skriva på stearinljus. Fast man får ”fuska” lite på vägen :-) Så här gör man:

Ta fram en pappersservett, vilken sort som helst, bara den har ett skikt som är vitt. Dela den i dess olika skikt tills du bara har ett enda tunt, vitt lager kvar. Spraya båda sidor med fixativ (finns i de flesta hobby- och konstnärsmaterialsaffärer) i 10 till 12 tunna lager. Det låter kanske mycket, men är absolut nödvändigt. Torktiden mellan lagren är dock inte mer än kanske knappt en halv minut.

Ta fram den penna du vill använda och börja skriva. Fixativet gör att bläcket inte sprider sig ohejdat på servetten när man skriver på den. Beroende på vilken penna du har och vilket bläck du har i den kan det behövas fler eller eventuellt färre lager fixativ, så man får experimentera lite. Var lätt på handen, och hantera servetten försiktigt tills bläcket är torrt. Det är i stort sett omöjligt att få lika tunna hårlinjer som man kan få på riktigt papper, men med lite övning kan det bli rätt så bra.

Skriva på stearinljusRiv sedan ut dina bokstäver (klipp inte med sax, för då blir kanten för rak och svår att dölja sedan) och lämna inte alltför stor marginal runt om.

Ta fram det ljus du vill dekorera. Denna teknik passar bäst med vita stearinljus, men det kan gå bra med färgade också, om de är genomfärgade. Sätt på en spisplatta på högsta värme, och håll ljuset över plattan tills ytan börjar bli mjuk och nästan smälter. Akta fingrarna! En varmluftpistol fungerar också. Ta sedan snabbt servettbiten med din text och pressa den mot ljuset så att den fastnar i det på gränsen till smälta stearinet. Upprepa värmningsproceduren ett par gånger till, och tryck varje gång servetten fastare mot ljuset. Till slut har servetten mer eller mindre kapslats in i stearinljusets yta. Kanterna på servettbiten blir aldrig helt osynliga, men försvinner förvånansvärt väl, i och med att de är så tunna. Sedan var det klart!

Det brukar inte vara några större problem med ljus som är dekorerade på det här sättet brinner. När eldslågan närmar sig servetten så ser man bara en tunn svart kant av pappret när det förkolnar, och det är knappt det märks över huvud taget.

Marie Fredriksson