Slickbart lim

Om du någonsin har gjort ett eget kuvert till ett kort eller så, så vet du att ett av problemen är hur man ska försluta det på ett snyggt sätt. Tejp är ju inte så vackert, och lim vet man aldrig riktigt vart det hamnar. än besvärligare blir det om kortet ska överlämnas till någon annan, som i sin tur ska försluta det. Här kommer recept på hemmagjort, ”slickbart” lim:

  1. Koka upp 6 teskedar vit vinäger i en liten kastrull eller i en glasskål i mikron.
  2. Tillsätt 1 tesked vanilj- eller citronextrakt (för smakens skull) och 4 teskedar gelatinpulver och rör tills det lösts upp.
  3. Låt svalna något.

Använd en pensel till att lägga på blandningen medan den fortfarande är ljummen på t ex fliken av ett kuvert. Låt torka. Fukta lätt, och förslut kuvertet precis som vanligt. Tvätta ur penseln genast och noga med mycket tvål och varmt vatten, annars blir den obrukbar. Blandningen kan förvaras i försluten burk i flera månader, men blir riktigt hård och seg så fort den har svalnat helt. Man kan dock mjuka upp den igen genom att sätta burken i en kastrull med hett vatten i ca en kvart innan man använder det nästa gång.

Man kan även använda gummi arabicum i samma syfte. ”Gum Arabic” är ett bindemedel som finns att köpa i välsorterade konstnärsmaterialsbutiker eller hos Panduro, och i pulverform även i min webbshop. Pensla på, låt torka, återfukta och klistra ihop!

Marie Fredriksson