Stänkning

Stänkt mönster i gult och orange

Stänkt mönster i gult och orange

Stänkt mönster med ormbunksblad som askering

Stänkt mönster med ormbunksblad som maskering

Ett roligt och enkelt sätt att dekorera papper på är genom stänkning. Gör så här:

Bred ut några tidningar som skydd där du tänker arbeta – det här skvätter en hel del. Använd inte dina bästa kläder heller, för du kommer oundvikligen att få färg på dig. Handskar kan också vara bra om du använder färg som biter sig fast fort.

Lägg pappret du vill dekorera mitt på tidningarna. Blanda till några olika kulörer akvarell eller annan färg – inte för många, helst två och inte fler än tre, det blir bara rörigt.

Ta en gammal tandborste och doppa den i en färg (börja med den ljusaste nyansen) och slå av den så att den inte dryper av färg. Håll den ca 40-50 cm över pappret med borsten uppåt och dra med en gammal bordskniv över borsten mot dig. Ett fint regn av färgdroppar sprids över pappret (och utanför, därav tidningarna). Om du drar kniven från dig får du stänken i ansiktet i stället. =(

Fortsätt skvätta tills du har en jämn fördelning över pappret, men lämna plats för de övriga kulörerna. Fyll sedan på med de andra två färgerna tills du har ett fint dekorerat papper. Låt alltihop torka.

Ytterligare effekter kan uppnås genom att man droppar rent vatten på pappret innan färgdropparna har torkat, och låter dem rinna ut och in i varandra. Man kan också lägga t ex ett löv på pappret innan man börjar stänka färg (eller mellan olika lager) och därigenom uppnå en maskeringseffekt.

Användningsområde: bakgrund till kalligrafi, omslag till kort, origami mm.

Marie Fredriksson