Stödlinjer på svart papper

Det kan vara trixigt att göra stödlinjer på svart papper. Dels för att få dem att synas över huvud taget men framför allt för att det så gott som alltid blir märken efter suddgummit när man suddar ut blyertslinjer. Det finns speciella suddgummi för mörka papper, men det är inte alltid de fungerar riktigt som man vill. Här följer ett par exempel på hur man kan kringgå problemet.

Ett sätt är att göra blyertslinjer som vanligt, men göra dem exakt så långa som raderna är och sedan helt enkelt låta dem vara kvar utan att sudda. De syns inte så mycket som man tror, i synnerhet när bokstäverna delvis maskerar dem. Det kan bli lättare att se linjerna när man skriver om man låter lampan lysa snett på pappret och inte rakt uppifrån.

Ett annat sätt är att i stället för att göra blyertslinjer helt enkelt ta exempelvis en brevkniv och göra lätta spår i pappret som man sedan skriver mellan. även här ska man försöka avhålla sig från att göra spåren längre än vad raden är.

I stället för ett vanligt suddgummi kan ett knådgummi (mjukt suddgummi, finns i konstnärsmaterialsaffärer) vara att föredra på svart papper. Man knådar gummit till en ”korv” och rullar det sedan försiktigt fram och tillbaka över linjerna man vill få bort. Det kräver lite tålamod, men resultatet blir oftast väldigt bra. Knådgummit kan också formas till en spets som man kan trycka upprepade gånger mot ställen som av någon anledning behöver extra behandling.

Man kan även använda sig av en mjuk textilpenna, sådana som används för att rita ut mönster på tyg. De finns i vitt i de flesta tygaffärer. ”Blyet” i dessa är väldigt mjukt, så man får vässa spetsen försiktigt med en kniv till att börja med, och sedan forma spetsen genom att dra sidorna av blyet mot ett vanligt papper eller fint sandpapper så att spetsen blir skarp och fin. Om man sedan rullar pennan försiktigt mellan tumme och pekfinger när man gör själva linjen så håller den sig vass längre.

Dessa linjer är väldigt lätta att ta bort – det räcker att putsa försiktigt med en torr trasa – och det betyder att det är smartast att bara rita upp en eller ett par rader åt gången, eftersom man annars lätt smetar ut dem med handen allt eftersom man skriver. Men å andra sidan så lämnar de inga spår över huvud taget efter sig, och det uppväger en hel del.

Marie Fredriksson