Sveriges största sajt om kalligrafi

Tillverka stödlinjer

Att göra stödlinjer att skriva på hör till bland det tråkigaste arbetet med kalligrafi, tycker jag. Om man ska skriva något som senare ska ges bort måste man självklart mäta upp för hand och dra linjer i blyerts som går att sudda bort, men för rena övningsark finns det ett par alternativ som sparar tid:

  1. Det enklaste (om man har tillgång till en kopiator) är nog att mäta upp ett ark och dra linjerna med tunn tuschpenna eller liknande, och sedan kopiera dem.
  2. Ett annat sätt är att mäta upp rätt avstånd på ett papper, sedan lägga en pappersbunt under det och sticka hål med en nål rakt igenom bunten och på så sätt överföra rätt mått till fler ark på en gång. Linjerna får man ju dra för hand ändå, men man slipper i alla fall att mäta för varje ark.
  3. Om man behärskar Excel någorlunda kan man också använda olika radhöjder i kombination med kantlinjer för att skapa ark med stödlinjer som är lätta att skriva ut på sin egen skrivare. Det kan ta lite tid att hitta fram till rätt radhöjd för en given bokstavshöjd, men det går. Om man utgår från ett standardark i Excel så ger denna lathund en fingervisning om radhöjden:
Radhöjd Excel Radhöjd mm
14 5
16,75 6
19,5 7
22,25 8
25 9
27,75 10
30 11
33,25 12
36 13
38,75 14
41,5 15

 

Sedan får du lägga till kantlinjer i över- och underkant, och självklart även utrymme mellan raderna. Detta är ingen absolut ”mall” utan bara en hjälp. Jag misstänker att den faktiska höjden kan variera dels mellan olika excel-versioner och dels mellan olika datorer och skrivare… så testa först!

Stödlinjegenerator

Stödlinjegenerator hos Scribblers

Exempel på stödlinjegenerator hos Scribblers

Som tur är finns även några olika automatiska stödlinjegeneratorer på nätet:

Bra va?

Marie FredrikssonLeave a Comment