Tusenårsbläck

Det här är ett recept på hemmagjort bläck eller tusch som sägs ha en livslängd på tusen år… men jag har aldrig kunnat prova riktigheten i det utalandet. :-) Gör så här:

Ta en liten bit (grill)kol och vira in den i aluminiumfolie. Slå med en hammare tills du har fått ca en matsked fint pulver. (Om du har tillgång till en eldstad så kan du istället skrapa bort lika mycket sot från insidan av skorstenen/pannan.) Ju finare pulver du har, desto bättre blir kvaliten på bläcket. För att sila bort de grövsta kornen kan man hälla alltihop i en bit dubbel nylonstrumpa, knyta till och försiktigt skaka fram det finaste pulvret. Det dammar dock en hel del, så var inte i finrummet när du gör det.

Ta fram en burk honung som inte är av den stenhårda sorten och blanda ner en tesked honung för varje matsked sot/kol, och rör om ordentligt tills du har en tjock kräm. Du kan använda detta ”bläck” omedelbart genom att stryka med en våt pensel över det precis som med akvarellfärg. Du kan också forma blandningen till en platt kaka och låta den torka, gärna i solen, i ett par veckor. Använd sedan på samma sätt som ovan, som en akvarellfärg. Pigmentet kommer från sotet, och honungen är bindemedlet som gör att kolet sitter kvar på pappret när det har torkat.

Detta tusenårsbläck fungerar faktiskt förvånansvärt bra att skriva med!

Marie Fredriksson