Vit text

Jag har flera gånger fått frågan hur man gör för att få vit text när man skriver, så här följer ett par tips om hur man kan göra. Detta förutsätter dock att du använder en reservoarpenna som går att återfylla med färg, eller att du använder lösa skrivstift.

Vit text på svart botten är rätt snyggt!

Vit text på svart botten är rätt snyggt!

  • Försök få tag i gouache, en typ av täckande/opak färg som köps i tub och finns i himmelens alla färger. Winsor & Newton och Talens är bra märken, men det finns andra som fungerar lika bra.
  • Gouache kan vara svårt att få tag i, och lyckas du inte med detta kan du försöka med det som kallas plakatfärg och finns i hobbyaffärer och liknande.
  • Ibland när man köper någorlunda hyfsade set med akvarellfärger följer det med en tub s.k. täckvitt – detta går i många fall att använda i en bredpenna. Akvarellfärg finns också i tuber – även i vitt, alltså.

Vit färg finns med ett par olika namn, framför allt när det gäller gouache och akvarellfärger. För det här ändamålet vill man ha en täckande vit nyans och då ska man välja ”Permanent white”. Det finns även en ”Zinz white”, som bör användas om man vill blanda till pasteller med andra färger. Det är olika kemisk sammansättning på dessa båda vita färger, och de uppför sig på lite olika sätt.

Vilket alternativ du än väljer så är tillvägagångssättet inte svårare än att man blandar färgen med vatten tills man får en konsistens som både är någorlunda opak (dvs. täckande) och som dessutom flyter bra genom pennan. Det kan krävas en del experimenterande med mängd vatten osv. innan man hittar rätt, men i regel brukar det fungera riktigt bra.

Marie Fredriksson